Monitory bliskiego pola do 2500 zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
WG
Re: Monitory bliskiego pola do 2500 zł

Post autor: WG » piątek 03 mar 2006, 11:53

marceli-szpak: ale te kolumny maja pasmo przenoszenia zaczynajace sie od 66Hz najlepiej pod wzgledem tego parametru stoja eventy ktore zaczynaja sie od 35hz

Raczej odradzam sugerowanie się charakterystyką. To fakt, że podanie takich czy innych parametrów do czegoś zobowiązuje (i w jakimś zakresie jest to prawda) nie mniej, każde odsłuchy inaczej zagrają te magiczne 35 Hz albo wogóle nie zagrają lub będą udawać

JoachimK: Niestety nie wyglada to tak rozowo. Minimalnie mniejszy Hafler TRM8.1, ktory wg swojej instrukcji nie gra tak nisko, jak P22A, _swobodnie_ odtwarza doly, ktore P22A nie odtwarza, a jedynie wydmuchuje mocny strumien powietrza z otworu bass reflexu.

A to ciekawe. Czyżby jakieś nieudokumentowane nowe właściwości ADAM-ów wyszły na jaw. Lekko mnie zszkokowałeś twierdząc, że nieco mniejsze Haflery lepiej reprodukują bass niż wielokrotnie pozytywnie tu oceniane ADAM-y, które ten bass rzekomo "udają"

Niestety wątek jest o monitorach w przedziale do 2500, więc powyższe są nieco daleko poza tą granicą ale warto wiedzieć.

Z 5-calowymi monitorkami, jest bardzo różnie, co miałem okazję przekonać się. Jak nie kłująca średnica to górki brak, jak górka jest dobra to wyskakuje dziwnie przesunięty środek, albo nienaturalna baza stereo. A z reprodukcją basów to już wogóle różne historie się zdarzają, generalnie są dwa motywy albo bass nie wyrabia albo go nie ma

Sądzę, że Yamaha idąc swoją linią technologiczną (biorąc pod uwagę poprawki z poprzednich serii) może mieć coś ciekawego do zaoferowania teraz.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 03 mar 2006, 12:09

Sądzę, że Yamaha idąc swoją linią technologiczną (biorąc pod uwagę poprawki z poprzednich serii) może mieć coś ciekawego do zaoferowania teraz....

Tylko Co Łone takie tanie ? Co prawda NS 10 gdy sprzedawano w sklepach takze drogie nie były , no ale ... Ja czekam na jais miarodajny TEST ,

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 03 mar 2006, 17:21

......KOlega standardowo NIE NA TEMAT ! ...

Sprecyzuj prosze swoja wypowiedz.

...

Miała byc mowa o monitorach do 2500 zł , Halfer kosztuje 750$ za sztuke lub Komplet 1700 Euro , lub 1200 Funtów ...

Badz laskaw doczytac, na co odpowiedzialem MB, bo mowisz NIE NA TEMAT!

Co do ceny, wiem ile kosztuja, bo niedawno nowe kupilem.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 03 mar 2006, 17:37

A to czy te 35Hz słychać w reżyserce Giełdy, to zupełnie inny temat ...

Przyjdz odwiedzic nasza nowa rezyserke, zabierz swoje znane plyty, posluchasz P22 (zreszta je znasz) a potem zapraszam do mnie na porownanie z Haflerami. To tyle co moge powiedziec, nie wdajac sie w kwestie tego, co producent pisze
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 03 mar 2006, 18:16

Badz laskaw doczytac, na co odpowiedzialem MB, bo mowisz NIE NA TEMAT!

Co do ceny, wiem ile kosztuja, bo niedawno nowe kupilem.

...

No to to świetnie

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 03 mar 2006, 19:28

...Ktoś je słyszał ?

Owszem. Zarówno HS 50/80M jak i sub HS 10W (obowiązkowo dla jednych i drugich) widziałbym chętnie u siebie jako "odsłuch" w salonie. Ani do mixu, ani (broń Boże) do masteringu zdecydowanie nie polecam. Dla mniej zorientowanych: ich punk wspólny z w sumie kiepskimi NS10 jak na dzisiejsze czasy (choć i wcześniej nie był to jakiś Wzór godny naśladowania) to tylko kolor membrany. I tyle.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
LaBomba

Post autor: LaBomba » piątek 03 mar 2006, 21:21

planuje niebawem nabyc monitory aktywne do domowego studia (ktore koncze uzbrajac w sprzet;) studio przeznaczone glownie do produkcji muzyki + nagrywnie wokali + nagrywanie instrumentow [po za perkusja]

szukam rad od ludzi ktorzy mieli do czynienia z jakimis modelami i sa badz nie sa z nich zadowoleni. nie intersuja mnie opinie zaslyszane. tylko to co slyszeliscie na wlasne ucho.

przedzial cenowy do 2500zl

Mogę coś zaproponować ale pasywne, jesli bierzesz to pod uwagę.

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » piątek 03 mar 2006, 21:47

dzieki ale pasywne mam juz. takie stare studyjne jbl'e radiance series 55 vx [chyba ze 20 lat maja :) ]. graja zawodowo ale moj wzacniacz nie nadaje sie do pracy w studio. bardzo podkolorowuje brzmienie i w zasadzie wszystko na nim ladnie brzmi - a nie o to chodzi. to taki model amplitunera technicsa.

dlatego to posluzy mi tylko jako alternatywny zestaw a glownym zestawy maja byc monitory aktywne.

ODPOWIEDZ