Wyciszenie studia

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
wasyl25
Re: Wyciszenie studia

Post autor: wasyl25 » środa 25 sty 2006, 12:41

To teraz żeś dał , AMD to większa grzałka niż Intel? Chłopie zatrzymałeś się chyba parę lat temu... Radzę trochę poczytać i uzupełnić braki. Co do chłodzenia chipsetu to załóż Zalmana NB-47 zamiast tego firmowego radiatorka.

A ten Thermaltake na procku to który? Bo szczegółów nie podajesz ...

wiec tak. na co dzien robie przy komputerach, wiec troche wiem, i tak: intel podaje w parametrach inne temperatury a AMD inne. z tym ze to co podaje intel sie zgadza z zeczywistoscia, a to co podaje AMD niebardzo (sam to sprawdzalem)

Po 2 jak by niepatrzec to Amd nie dorasta do piet procesorom intel, bod wzgledem stabilnosci, jakosci, szybkosci, oraz awaryjnosci. ogulnie zecz biorac, jezeli ktos mi mówi ze AMD to jest super sprzet to tak jakby nie mial zielonego pojecia o komputerach, ja mialem przyjemnosc zajezdzic juz kilka amd, a w przypadki intela mi sie to nie udalo. a co do radiatora na chipsecie to nie mam po co zmieniac na zalmana bo mój jest niemal identyczny

radiator na procku: http://www.thermaltake.com/product/cooler/retail/cl-p0071/cl-p0071.asp

zasilacz:

http://www.thermaltake.com/
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » środa 25 sty 2006, 12:52

wiec tak. na co dzien robie przy komputerach, wiec troche wiem, i tak: intel podaje w parametrach inne temperatury a AMD inne. z tym ze to co podaje intel sie zgadza z zeczywistoscia, a to co podaje AMD niebardzo (sam to sprawdzalem)

Po 2 jak by niepatrzec to Amd nie dorasta do piet procesorom intel, bod wzgledem stabilnosci, jakosci, szybkosci, oraz awaryjnosci. ogulnie zecz biorac, jezeli ktos mi mówi ze AMD to jest super sprzet to tak jakby nie mial zielonego pojecia o komputerach, ja mialem przyjemnosc zajezdzic juz kilka amd, a w przypadki intela mi sie to nie udalo. a co do radiatora na chipsecie to nie mam po co zmieniac na zalmana bo mój jest niemal identyczny

radiator na procku: http://www.thermaltake.com/product/cooler/retail/cl-p0071/cl-p0071.asp

zasilacz:

http://www.thermaltake.com/

Skwituje to krótko:

Szkoda, że tacy niekompetentni ludzie jak Ty pracują z komputerami. EOT
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » środa 25 sty 2006, 12:53

Skwituje to krótko:

Szkoda, że tacy niekompetentni ludzie jak Ty pracują z komputerami. EOT...

Zapytam dlaczego twierdzisz ze jestem niekompetentny: na czym bazujesz swoja opinje??
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » środa 25 sty 2006, 13:05

...Skwituje to krótko:

Szkoda, że tacy niekompetentni ludzie jak Ty pracują z komputerami. EOT...

Zapytam dlaczego twierdzisz ze jestem niekompetentny: na czym bazujesz swoja opinje??...

Na braku doświadczenia, co wyraźnie widać w Twoim poście...
Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 25 sty 2006, 13:19

ja dzialam na intelu i na amd....intel sie grzeje...jego stabilnosc jest taka sama jak i amd.....

tyle ze latwiej zadbac o cichy amd jak wyciszyc intela - szczegolnie nowego przez debilny pomysl wentylacji z boku obudowy - masz problem z wsadzeniem tego do szafki

co do wydajnosci to p4 2.6ghz jest podobnie wydajny jak amdxp2000+(1466MHz) - a to nie mala rozica w zegarze i temperatura pracy na"korzysc intela"

zrobienie szafki i jej wytlumienie to jakies 100 zeta i jesli zrobisz ja fachowo to masz sporo ciszej

a i tak po wyciszeniu komputera najglosniejsze sa dyski - nawet na amortyzatorach slychac je dosc wyraznie i nie jest to szum ale taki pisk o wyzszej czestotliwosci

zasilacz feel?w zyciu bym nie polecil jesli chcesz dobry zasilacz(ale chcac niechcac jade na dwoch codegenach - ciche nie sa ale dzialaja bdb)feel,codegen,logic,modecom i cala reszta tych tanszych to jedna i ta sama firma...roznia sie tylko naklejka

obudowa musi byc przemyslana pod wzgledem obiegu powietrza - nie ma sensu ladowac wiatrakow we wszystkie dziury jakie tam wymyslili bo wiekszosc z nich nalezy zakleic bo niewiele daja....

najlepiej zamontowac wiatrak w spodzie obudowy(i ja postawic na jakis podstawkach) a drugi zostawic przy zasilaczu(pieknie wyciagnie cieple powietrze i chlodne zassa od dolu tworzac obieg kominowy

grafika pasywna i jakis arctic na proca i jest cicho.....

oczywiscie malo ktora firma od pc mysli aby przykrecac plyte glowna na przeciwnej sciance - grafika ma wtedy radiator od gory(nie od dolu) a to powoduje lepsze jej chlodzenie......

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » środa 25 sty 2006, 13:28

Na braku doświadczenia, co wyraźnie widać w Twoim poście......

o czlowieku to, zeczywiscie widac w moim poscie. tu mnie rozbawiles masqakrycznie. komputerami zajmuje sie aktywnie od ok 10 lat. w sewisie w roznych jego formach pracuje ponad 5 lat. wiec wydaje mi sie ze doswiadczenie mam. podejzewam ze widzialem takie zjawiska zachodzace w sprzecie komputerowym ze ty bys nie wiedzial jak nawet do tego podejsc. czesto sa to zjawiska ktorych ja jako informatyk i elektronik nie jestem w stanie na logike wytłumaczyc, oraz moi koledzy z pracy. Co do procesorów AMD to szczeze mówiac nie wiem jak mozna bronic tej marki, bo ja na codzien wymieniam po kilka proców uszkodzonych(wykruszonych badz przegrzanych) co naprawde zadko zdaza sie w przypadku procesorów intel. moze i producent (AMD) podaje jakies dane w specyfikacjach, ale ja traktuje to z duzym dystnsem, bo zycie pokazuje ze zadko jest to prawda. co do grzania to nawet wersje mobilne procesorów amd, niewiele mniej sie grzeja. a to jak szybko ulegaja przegrzaniu wiedza ci ktorzy chca o tym wiedziec. pozdro.

Zanim cos napiszesz to zastanów sie dwa razy.

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » środa 25 sty 2006, 13:48

o czlowieku to, zeczywiscie widac w moim poscie. tu mnie rozbawiles masqakrycznie. komputerami zajmuje sie aktywnie od ok 10 lat. w sewisie w roznych jego formach pracuje ponad 5 lat. wiec wydaje mi sie ze doswiadczenie mam. podejzewam ze widzialem takie zjawiska zachodzace w sprzecie komputerowym ze ty bys nie wiedzial jak nawet do tego podejsc. czesto sa to zjawiska ktorych ja jako informatyk i elektronik nie jestem w stanie na logike wytłumaczyc, oraz moi koledzy z pracy. Co do procesorów AMD to szczeze mówiac nie wiem jak mozna bronic tej marki, bo ja na codzien wymieniam po kilka proców uszkodzonych(wykruszonych badz przegrzanych) co naprawde zadko zdaza sie w przypadku procesorów intel. moze i producent (AMD) podaje jakies dane w specyfikacjach, ale ja traktuje to z duzym dystnsem, bo zycie pokazuje ze zadko jest to prawda. co do grzania to nawet wersje mobilne procesorów amd, niewiele mniej sie grzeja. a to jak szybko ulegaja przegrzaniu wiedza ci ktorzy chca o tym wiedziec. pozdro.

Zanim cos napiszesz to zastanów sie dwa razy....

Drogi chłopcze...

To Ty najpierw zastanów się co piszesz i do kogo, bo naprawdę widać, że nie masz doświadczenia, a potrafisz tylko pyszczyć. Swoją drogą to ile lat masz do czynienia z komputerami akurat jest nic nie warte, bo x lat w branży nie świadczy o niczym. Mogę powiedzieć, że pracuję aktywnie z komputerami choćby i 50 lat, co nie znaczy, że muszę mieć duże doświadczenie, nie sądzisz?

Jak na 10 lat w branży wiesz naprawdę bardzo niewiele i życzę Ci byś uzupełnił swoją wiedzę jak najszybciej i otworzył się na świat, a nie patrzył przez wąski pryzmat Intelowskiego postrzegania (to co nie jest Intelem jest złe).

Co do AMD i ukruszonego jądra, to widocznie nie wiesz, że obecnie AMD robi procesory z heatspreader'em. No i jeszcze - możesz mi wyjaśnić co rozumiesz przez przegrzanie procka AMD? Bo to dość szerokie sformułowanie, jakieś objawy? Skutki? Chcesz? Mogę Ci spalić/przegrzać (jak wolisz) każdego P4, z solidnym chłodzeniem... Poza tym widocznie nie bierzesz pod uwagę tego, że większość takich egzemplarzy to efekty overclockingu, ale widocznie jesteś zbyt mało doświadczony by móc to stwierdzić, bo przecież wszystkiemu winna jest marka, a nie klient.

Daleki jestem od twierdzenia, która marka jest lepsza, bo stawiam je na równi i w zależności od potrzeb wybieram, ale Twoje argumenty są co najmniej żałosne. Poza tym ostatnio to P4 przez temperaturę "dławiło" swoją wydajność i zwalniało.... ale pewnie taki "doświadczony" serwisant o tym słyszał... i ma na to swoje wytłumaczenie...

Szkoda mojego czasu, aby z Tobą dyskutować, bo dosyć mam konfrontacji z fanowskim podejściem i tłumaczeniem wszystkiego jeszcze raz od początku.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » środa 25 sty 2006, 14:11

oczywiscie malo ktora firma od pc mysli aby przykrecac plyte glowna na przeciwnej sciance - grafika ma wtedy radiator od gory(nie od dolu) a to powoduje lepsze jej chlodzenie.........

sory mógłbym prosic o jakies zdjecia tej operacji przykrecenia inaczej płyty głównej, bo z tego co ja sie orjetuje to niebardzo da sie to zrobbic w przypadku standartowej obódowy ATX lub AT(zadko dzisaj spotykane).

a co do tego co piszesz AMD vs intel, to chyba nie wykozystujesz mocy tego proca. bo Po 1 magistrala na jakiej chodzi AMD to FSB 333Mhz a u intela FSB533Mhz lub 800Mhz

Po 2 cache u AMD to 256KB a u intela P4 to od 512kb do 2mb. A ci co sie znaja na elektronice cyfrowej wiedza ze w przypadku procesorów cache to jeden z najwaznejszych parametrów decydujacych o predkosci proca.

Po 3 jezeli porównujemy procesor AMD 64bit z intel 32bit to nie ma co sie dziwic ze 64 bitowy bedzie szybszy(ci co sie znaja na zeczy wiedza dlaczego)

gdyby procesoryw obu przypadkach zostaly maxymalnie obciazane to gwarantuje wam ze AMD by padł a intel nie

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » środa 25 sty 2006, 14:20

Panów zapraszamy do korespondencji prywatnej...

Bijecie pianę o to kto ma rację? Rację mam Ja !

Jakieś dziwne rzeczy się dzieją, wyciszanie, superchłodzenia itp... szczerze - mam to w d...

Niedawno kupiłem nowego Intela, prawie wszystko pasywne w środeczku, GFX, Chipset itp - jedyne wiatraki to BOX'owy na intelu D830 oraz od Chieftec'a zsilacz...

jakoś mi ten delikatny szum nie przeszkadza... po co aż takie wyciszanie?? nakgrywacie mikrofonki o 0,5m od komputera?? Mój komp dopiero słychać, jak sobie włącze 12cm wiatrak na obudowie - wtedy jest przeciąg...

zresztą nie robie muzyki tak cicho by mi to przeszkadzało... niebawem porobi sie tak, ze bedziecie wymieniać klawiatury, bo słychać klawisze i myszkę bo klika...

opanujcie się z tym wyciszaniem...

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » środa 25 sty 2006, 14:38

o tym słyszał... i ma na to swoje wytłumaczenie...

Szkoda mojego czasu, aby z Tobą dyskutować, bo dosyć mam konfrontacji z fanowskim podejściem i tłumaczeniem wszystkiego jeszcze raz od początku....

człowieku ty nie masz zielonego pojecia o czym piszesz. tu owszem zgodze sie ze ostatnio firma AMD dleikatnie polepszyla jakosc wykonania swoich procesorów, jednakze trzeba brac pod uwage to co dzialo sie z procesorami tej firmy jeszcze pare miesiecy temu kiedy to nie byly robione w technologi wykonania podobnej do intela gdzie jondro jest zakryte aluminiowym "płaszczem". reasumujac:

ja nie twierdze ze znam sie najlepiej, pragne tylko zauwazyc ze znajomosc budowy i zasady dzialania procesora i elementów wchodzacych w jego skład, pamiec podreczna itd maja znaczacy wpływ na wydajnosc. ale skoro ty wiesz lepiej co jest dobre to kupuj co chcesz,

ja wiem swoje, bo czytam na tentemat. Tylko ze moja literatura o technologi elektroniki cyfrowej nie opiera sie Pisma komputerowe, ktore czesto sa redagowane przez ludzi niekompetentnych.

ODPOWIEDZ