PC kontra MAC
... ile RAM'u ma Twoja makówka?...
... 1GB. Przeprowadzalem tez proby z 2GB, co skutkowalo ogromnym wzrostem mocy wyrazajacym sie mozliwoscia zapiecia jednego dodatkowego instrumentu vsti
pozdrawiam
... 1GB. Przeprowadzalem tez proby z 2GB, co skutkowalo ogromnym wzrostem mocy wyrazajacym sie mozliwoscia zapiecia jednego dodatkowego instrumentu vsti
pozdrawiam
Re: PC kontra MAC
Widzieliscie kiedys taką scenke na postoju taksowek?
Dwoch taksowkarzy na postoju obija sie lyzkami do opon. Jeden tlumaczy drugiemu, ze jego audi jest lepsze od tego gownianego mercedesa, a drugi z pianą na ustach krzyczy do pierwszego ze jest idiotą. "Moj jest szybszy!" wydziera sie jeden, "A mój wygodniejszy, barani łbie!". "Moj ma ciszej w środku!. "A mój jezdzi na tansze paliwo!"
Widzieliscie? Ja nie, a szkoda, bo pewnie konalbym ze smiechu...
A na pewno bym umarl ze smiechu, gdyby w tym czasie z kompletem pasazerow odjechal jakis stary poldek...
pozdrawiam.
I szarpcie sie dalej. Na pewno bedzie weselej
Dwoch taksowkarzy na postoju obija sie lyzkami do opon. Jeden tlumaczy drugiemu, ze jego audi jest lepsze od tego gownianego mercedesa, a drugi z pianą na ustach krzyczy do pierwszego ze jest idiotą. "Moj jest szybszy!" wydziera sie jeden, "A mój wygodniejszy, barani łbie!". "Moj ma ciszej w środku!. "A mój jezdzi na tansze paliwo!"
Widzieliscie? Ja nie, a szkoda, bo pewnie konalbym ze smiechu...
A na pewno bym umarl ze smiechu, gdyby w tym czasie z kompletem pasazerow odjechal jakis stary poldek...
pozdrawiam.
I szarpcie sie dalej. Na pewno bedzie weselej

- Miłaszewski
Drogi J.H. - ustosunkuj sie do calosci mojej wypowiedzi, a nie do fragmentu. Przede wszystkim komputer ma byc wygodny w uzyciu. Dla mnie jako osoby prowadzacej bardzo aktywne zycie komputer Apple z systemem OSX jest bez porownania lepszy niz PC/Windows. Komputera uzywam do pracy z dzwiekiem i muzyka, prowadze rowniez na nim biuro i gram w gry. Wszystko na JEDNYM systemie. W przypadku Windowsa musialem miec na komputerze dwa zainstalowane systemy - ten do muzyki musial niestety byc osobno. I tutaj pojawiala sie masa problemow, np.:
1. Telefon od zespolu czy firmy naglosnieniowej w sprawie koncertu dnia xx.xx.xx w trakcie pracy na systemie studyjnym wymuszal koniecznosc restartu komputera w celu odpalenia drugiego systemu z kalendarzem / internetem.
2. Kazdorazowa potrzeba wyslania pliku dzwiekowgo przez internet dla klienta rowniez wymuszala restart systemu.
3. Chcac zrelaksowac sie w trakcie pracy i obejrzec strone www lub zagrac w gre - restart systemu.
Uruchomienie Windowsa z internetem, masa programow i grami trwa naprawde dlugo. OSX od poczatku 45s. W momencie kiedy Windows juz jest teoretycznie uruchomiony, jeszcze sporo czasu trwa zanim system skonczy mielenie na dysku i bedzie mozna cos uruchomic. OSX - 45s i komputer gotowy do pracy. Im dluzej uzytkowany Widnows, tym gorzej.
PS.: Komputer nie jest demonem wydajnosci, ale do moich zastosowan wystarcza. Na pewno kupie wersje z procesorem Intel, jak tylko sie pojawi.
[addsig]
1. Telefon od zespolu czy firmy naglosnieniowej w sprawie koncertu dnia xx.xx.xx w trakcie pracy na systemie studyjnym wymuszal koniecznosc restartu komputera w celu odpalenia drugiego systemu z kalendarzem / internetem.
2. Kazdorazowa potrzeba wyslania pliku dzwiekowgo przez internet dla klienta rowniez wymuszala restart systemu.
3. Chcac zrelaksowac sie w trakcie pracy i obejrzec strone www lub zagrac w gre - restart systemu.
Uruchomienie Windowsa z internetem, masa programow i grami trwa naprawde dlugo. OSX od poczatku 45s. W momencie kiedy Windows juz jest teoretycznie uruchomiony, jeszcze sporo czasu trwa zanim system skonczy mielenie na dysku i bedzie mozna cos uruchomic. OSX - 45s i komputer gotowy do pracy. Im dluzej uzytkowany Widnows, tym gorzej.
PS.: Komputer nie jest demonem wydajnosci, ale do moich zastosowan wystarcza. Na pewno kupie wersje z procesorem Intel, jak tylko sie pojawi.
[addsig]
Im dluzej uzytkowany Widnows, tym gorzej.
Jakieś dziwne opowieści snujesz. Bez przesady. U mnie na JEDNYM systemie, chodzi, studio graficzne, DAW, gierki i internet. System postawiłem trzy lata temu, ostatni reset ponad tydzień temu, komputer jest na stałe podłączony do sieci i nie mam żadnych problemów z wydajnością czy zwiskami. To nie jest prawda, że Windowsy są z założenia do bani.
Jakieś dziwne opowieści snujesz. Bez przesady. U mnie na JEDNYM systemie, chodzi, studio graficzne, DAW, gierki i internet. System postawiłem trzy lata temu, ostatni reset ponad tydzień temu, komputer jest na stałe podłączony do sieci i nie mam żadnych problemów z wydajnością czy zwiskami. To nie jest prawda, że Windowsy są z założenia do bani.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!
Uzywam zarowno makow, jak i pecetow. Chcialbym zwrocic uwage na jeden pomijany aspekt calej wojny, mianowicie stabilnosc systemow. Rzeczywiscie jest tak, ze mak jest ogolnie stabilniejszy, ale wynika to w duzej mierze z problemow sprzetowych. Niedawno "budowalem" nowy komputer do domu i dopiero trzeci zestaw pamieci przeszedl bez problemu memtest (na ustawieniach wykrywanych przez bios, bez podkrecania). Zaryzykuje twierdzenie, ze wiekszosc, jezeli nie wszystkie, komputerow PC ma jaies "problemy" sprzetowe, ktore biora sie badz z niekompatybilnosci badz z kiepskiej jakosci podzespolow. Pan w serwisie w komputroniku nie dziwil sie, gdy odnosilem firmowe pamieci i bez sprawdzania wydawal kartke na nowe. Po drugiej wtopie zazadalem wymiany na inna firme i jakos poszlo, choc dopiero po podwyzszeniu napiecia (przypominam, ustawienia wykrywane, defaultowe, bez podkrecania). A komputer to nie tylko pamieci - takze zasilacz, karta graficzna, procesor... A makowki sa robione w calosci przez jedna fabryke, w zwiazku z tym ich czesci skladowe sa odpowiednio przetestowane i "pasuja" do siebie - ale niech ktos sprobuje zapakowac do "firmowego" maka tanie pamieci...
mam instalacje xpka od ... 16 lipca 2004, 17:35:02 data katalogu Windows. Komputer chodzi non stop. Zastosowania przerozne ...
Odpalenie od czasu do czasu defragmentacji i jakiegos czyscika rejestru naprawde pomaga ... Pozatym kochani , czy te wszystkie progtamiki ktore macie w trayu sa wam naprawde potrzebne ?? Mysle ze to jest podstawowym problemem Windziarzy , poprostu instalujac cokolwiek zaraz mamy w trayu jakies cos ktore pomaga etc. Powoduje to ze komp na starcie wstaje pol dnia a potem chodzi jak mul
Odpalenie od czasu do czasu defragmentacji i jakiegos czyscika rejestru naprawde pomaga ... Pozatym kochani , czy te wszystkie progtamiki ktore macie w trayu sa wam naprawde potrzebne ?? Mysle ze to jest podstawowym problemem Windziarzy , poprostu instalujac cokolwiek zaraz mamy w trayu jakies cos ktore pomaga etc. Powoduje to ze komp na starcie wstaje pol dnia a potem chodzi jak mul
- rt_of_vnenture
... no i znowu to gadanie ... jeżeli gościu jest muzykiem i nie wie co jest lepsze - PoCot czy Jabol - znaczy, że nie jest komputerowcem z krwi i kości - niech sobie lepiej kupi jakiś workstation, coś tam jeszcze i sprawa załatwiona a nie zaczyne robienie muzyki od ... nadrabiuania talentu wtyczkami i innymi samplami - proste - no nie ? Ograniczenia pomagają w kreatywności ... to nie moje słowa ale jakiegoś znanego muzyka ...
- barryzlasu
...... no i znowu to gadanie ... jeżeli gościu jest muzykiem i nie wie co jest lepsze - PoCot czy Jabol - znaczy, że nie jest komputerowcem z krwi i kości - niech sobie lepiej kupi jakiś workstation, coś tam jeszcze i sprawa załatwiona a nie zaczyne robienie muzyki od ... nadrabiuania talentu wtyczkami i innymi samplami - proste - no nie ? Ograniczenia pomagają w kreatywności ... to nie moje słowa ale jakiegoś znanego muzyka ... ...
Chłopie! Niezmiernie dziękuję za opinie ale nie takie było moje pytanie. Poza tym, kochanie, jeśli chciałbym potwierdzić mój takowy status muzyka (co to wogóle jest??!!) to zwróciłbym się do kogoś z dyplomem w ręku i kilkoma płytkami na koncie. Pisze bo nie wiem, uczyłem się grać przez 24 lata a nie być "komputerowcem". Mam nadzieję, że Ty jesteś zadowolonym i spełnionym komputerowcem. Jeśli nie to Ci życzę tego z całego serca. A jeśli chcesz pogadać jak muzyk z muzykiem to weź pan swój komuter czy na czym tam "grasz" przyjedź na jam session do Wrocławia, spotkamy się i pogadamy (czyt. pogramy). Aha! I przedstawiaj się jeśli chcesz poruszać tematy nie związane z tematem forum. Ja nazywam się Adam Baron.
Pozdrawiam. Życze miłego klikania :*:*:*:*:*:*
WKS PANY!
Chłopie! Niezmiernie dziękuję za opinie ale nie takie było moje pytanie. Poza tym, kochanie, jeśli chciałbym potwierdzić mój takowy status muzyka (co to wogóle jest??!!) to zwróciłbym się do kogoś z dyplomem w ręku i kilkoma płytkami na koncie. Pisze bo nie wiem, uczyłem się grać przez 24 lata a nie być "komputerowcem". Mam nadzieję, że Ty jesteś zadowolonym i spełnionym komputerowcem. Jeśli nie to Ci życzę tego z całego serca. A jeśli chcesz pogadać jak muzyk z muzykiem to weź pan swój komuter czy na czym tam "grasz" przyjedź na jam session do Wrocławia, spotkamy się i pogadamy (czyt. pogramy). Aha! I przedstawiaj się jeśli chcesz poruszać tematy nie związane z tematem forum. Ja nazywam się Adam Baron.
Pozdrawiam. Życze miłego klikania :*:*:*:*:*:*
WKS PANY!
Witam,
> Wyniki: PB G4 - 3 tracki wirtualne w Cubase, pozostale PC (w tym VAIO, > DELL...) po ok. 14 tracków.
Cubase jest na Mac'a bo tak wypada. Nie jest zoptymalizowany, co zresztą potwierdziło Future Music w jednym z następnych numerów.
Tak więc rację mają Ci, co mówią: najpierw oprogramowanie a do niego właściwy komputer (platforma). Jeśli Mac to albo Logic albo Digital Performer oraz Pro Tools (na certyfikowanych przez Digidesign konfiguracjach).
Pozdrawiam,
Maciej R.
> Wyniki: PB G4 - 3 tracki wirtualne w Cubase, pozostale PC (w tym VAIO, > DELL...) po ok. 14 tracków.
Cubase jest na Mac'a bo tak wypada. Nie jest zoptymalizowany, co zresztą potwierdziło Future Music w jednym z następnych numerów.
Tak więc rację mają Ci, co mówią: najpierw oprogramowanie a do niego właściwy komputer (platforma). Jeśli Mac to albo Logic albo Digital Performer oraz Pro Tools (na certyfikowanych przez Digidesign konfiguracjach).
Pozdrawiam,
Maciej R.
Acha, ściągnij sobie demo Logic od Apple i zobaczysz, ile będziesz miał śladów na PB G4...
Absolutnie nie mają racji Ci, co mówią że Windows XP się wiesza. Ja mam system na laptopie Fujitsu-Siemens (nie gram w gry, ale internetu używam) od dwóch lat i chodzi w porządku.
To, czy wybrać Apple czy PC uwarunkowane jest:
- programami, jakie zamierzasz używać
- sprzętem z jakim pracujesz (karty, kontrolery MIDI)
- zasobnością portfela
Jeśli ktoś ma pieniądze na firmowego PC to cena nie jest argumentem i decyduje to, że jeden używa Acid, Sound Forge i Cubase a drugi Logic, Soundtrack Pro i DSP Quattro.
Pozdrawiam,
Maciej R.
Absolutnie nie mają racji Ci, co mówią że Windows XP się wiesza. Ja mam system na laptopie Fujitsu-Siemens (nie gram w gry, ale internetu używam) od dwóch lat i chodzi w porządku.
To, czy wybrać Apple czy PC uwarunkowane jest:
- programami, jakie zamierzasz używać
- sprzętem z jakim pracujesz (karty, kontrolery MIDI)
- zasobnością portfela
Jeśli ktoś ma pieniądze na firmowego PC to cena nie jest argumentem i decyduje to, że jeden używa Acid, Sound Forge i Cubase a drugi Logic, Soundtrack Pro i DSP Quattro.
Pozdrawiam,
Maciej R.