Sumowanie analogowe a cyfrowe
niezaleznie od tego, jakie sa roznice w przetwarzaniu czy sposobie miksowania, ewidentnie wole ta probke pierwsza. klarowniejsza, dynamiczniejsza, zwlaszcza te dzwoneczki jaskrawie pokazuja roznice. i przestrzen miedzy "instrumentami" zdecydowanie lepsza
ale cos mi sie nie wydaje ze to tylko w sumowaniu roznica ;) bo duzo wieksza jest, niz by logika wskazywala
ale cos mi sie nie wydaje ze to tylko w sumowaniu roznica ;) bo duzo wieksza jest, niz by logika wskazywala
fan dobrego brzmienia ;)
Re: Sumowanie analogowe a cyfrowe
hehe, przede wszystkim pierwsza próbka nie jest znormalizowana, jakby ją znormalizować, to by nikt nie miał wątpliwości, że jest lepsza
ale różnice w brzmieniu też są - tylko pytanie - na ile wynikają z dopasowania głośności?

...niezaleznie od tego, jakie sa roznice w przetwarzaniu czy sposobie miksowania, ewidentnie wole ta probke pierwsza. klarowniejsza, dynamiczniejsza, zwlaszcza te dzwoneczki jaskrawie pokazuja roznice. i przestrzen miedzy "instrumentami" zdecydowanie lepsza
Chyba nadal nie łapiesz dowcipu...
Chyba nadal nie łapiesz dowcipu...
dowcipu nie lapie, ale wlasnie przyszedlem do pracy i juz wszystko widze ;) (pierwsze wrazenia, z ktorych sie nie wycofuje - z laptopa+sennheiser, przy sniadaniu)
tylko co miales na celu, bo nie wiem ?:D
pozdr
tylko co miales na celu, bo nie wiem ?:D
pozdr
fan dobrego brzmienia ;)
aha, jedyne co bardzo niedobre w tym skompresowanym, to chrupiaca podstawa (kick+bas)
fan dobrego brzmienia ;)
hehe ty lisie:) przeciez to jest kawalek z tego linku, co podalem :) w dodatku kanaly zamienione sa jeden wzgloedem drugiego :)
fan dobrego brzmienia ;)
a więc magia panoramiczna Neve, czy zamieszanie w kabelkach? :)
magia panoramiczna ?:) a co to jest :)?
mysle, ze kosciotrupa czas znowu do szafy schowac, ja byc moze bede mial okazje miksowac duza sesje niedlugo opierajaca sie w 100% na zywych instr, wiec bedzie okazja do odswiezenia
pozdr!:)
mysle, ze kosciotrupa czas znowu do szafy schowac, ja byc moze bede mial okazje miksowac duza sesje niedlugo opierajaca sie w 100% na zywych instr, wiec bedzie okazja do odswiezenia
pozdr!:)
fan dobrego brzmienia ;)
i przestrzen miedzy "instrumentami" zdecydowanie lepsza
widzisz kolego i tu trafiłeś w sedno. Nie chodzi o to, że jedne sumatory zmieniają więcej brzmienie inne mniej. Chodzi właśnie o to co napisałes wyżej. Brawo.Jest jeszcze takie pojęcie "mydło", które się pojawia przy większej ilości ścieżek w miksie cyfrowym.
widzisz kolego i tu trafiłeś w sedno. Nie chodzi o to, że jedne sumatory zmieniają więcej brzmienie inne mniej. Chodzi właśnie o to co napisałes wyżej. Brawo.Jest jeszcze takie pojęcie "mydło", które się pojawia przy większej ilości ścieżek w miksie cyfrowym.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
i się temat kręci. LOL :)