Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
saigon
Re: Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny

Post autor: saigon » wtorek 07 lut 2012, 13:46

Witam!

Chciałem sobie sprawić nową klawiaturę do produkcji bitów w swoim domowym studiu i przez długi czas byłem napalony na Akai MPK61 ze względu na pady i samą markę Akai - miałem kiedyś MPC2000. Ale po przeczytaniu całego tego wątku i przeczytaniu kilku recenzji postanowiłem całkowicie odrzucić ten wybór. Obecnie waham się pomiędzy Novation 61SL MkII i M-Audio AXIOM Pro 61. To na czym mi zależy to:

1. 61 klawiszy

2. Wygodne sterowanie DAWem (w moim przypadku Ableton Live) i programowanie brzmień we wtyczkach VST - widzę, że obie klawiatury na tym polu radzą sobie wyśmienicie, ale która lepiej?

3. Pady. Tutaj lepiej wypada chyba AXIOM, bo ma wyraźnie większe i na pewno działające w sposób bardziej zbliżony do MPC

To co mi się podoba w SL MkII to diody wokół enkoderów, oprogramowanie Automap i touch pad, natomiast AXIOM Pro ma świetne pady i funkcję przypisywania skrótów klawiaturowych do przycisków kontrolera - czy tą funkcję posiada także SL MkII?

4. Która klawiatura jest lepiej wykonana? Która sprawia wrażenie solidniejszej, wytrzymalszej i która dłużej będzie służyć?

Oczywiście jeszcze odwiedzę sklepy muzyczne w moim mieście i porównam obie najlepiej jak mogę - zwłaszcza pod kątem działania samych klawiszy. Ale i tak wszelkie wasze opinie będą dla mnie pomocne.

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam serdecznie:)

Jak mi się coś jeszcze przypomni, to dopisze;)

Awatar użytkownika
daniel92

Post autor: daniel92 » poniedziałek 13 lut 2012, 17:11

Witam.

Czy do axioma pro da się podłączyć FATAR VFP2-15M i w pełni go wykorzystywać np. przy

VST pianissiom?

Hammond1299

Post autor: Hammond1299 » poniedziałek 05 mar 2012, 21:23

Ja posiadam Novation 61 sl mk ii i jestem zadowolony. Ma dobrą klawiaturę, łatwą obsługę. W abletonie livie spisuje się wyśmienicie. Jedyny, ale za to znaczący minus to pady. Są fatalne. Nie można wygrać na nich żadnych bitów. Żeby cokolwiek się odezwało treba wręcz przywalić. Do wybijania bitów używam klawiatury. :D  Jeżeli masz zamiar dużo korzystać z padów to lepiej wybierz axioma, a jeśli chcesz mieć więcej pokręteł i przycisków to novation

Pozdro ;]

Interesuję się inżynierią dźwięku, gram na fortepianie, komponuję.

Awatar użytkownika
saigon

Post autor: saigon » niedziela 01 lip 2012, 06:32

Niedawno miałem okazję porównać oba klawisze i zdecydowanie kupię AXIOMA PRO. Klawiaturka Novationa wygląda przy niej marnie - jak dla mnie sprawia wrażenie słabej jakości. AXIOM ma przede wszystkim świetne klawisze i pady, a to w kontrolerze MIDI najważniejsze!

ODPOWIEDZ