Witam!
Chciałem sobie sprawić nową klawiaturę do produkcji bitów w swoim domowym studiu i przez długi czas byłem napalony na Akai MPK61 ze względu na pady i samą markę Akai - miałem kiedyś MPC2000. Ale po przeczytaniu całego tego wątku i przeczytaniu kilku recenzji postanowiłem całkowicie odrzucić ten wybór. Obecnie waham się pomiędzy Novation 61SL MkII i M-Audio AXIOM Pro 61. To na czym mi zależy to:
1. 61 klawiszy
2. Wygodne sterowanie DAWem (w moim przypadku Ableton Live) i programowanie brzmień we wtyczkach VST - widzę, że obie klawiatury na tym polu radzą sobie wyśmienicie, ale która lepiej?
3. Pady. Tutaj lepiej wypada chyba AXIOM, bo ma wyraźnie większe i na pewno działające w sposób bardziej zbliżony do MPC
To co mi się podoba w SL MkII to diody wokół enkoderów, oprogramowanie Automap i touch pad, natomiast AXIOM Pro ma świetne pady i funkcję przypisywania skrótów klawiaturowych do przycisków kontrolera - czy tą funkcję posiada także SL MkII?
4. Która klawiatura jest lepiej wykonana? Która sprawia wrażenie solidniejszej, wytrzymalszej i która dłużej będzie służyć?
Oczywiście jeszcze odwiedzę sklepy muzyczne w moim mieście i porównam obie najlepiej jak mogę - zwłaszcza pod kątem działania samych klawiszy. Ale i tak wszelkie wasze opinie będą dla mnie pomocne.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam serdecznie:)
Jak mi się coś jeszcze przypomni, to dopisze;)