Sumowanie analogowe

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
spiker
Re: Sumowanie analogowe

Post autor: spiker » wtorek 15 lip 2008, 16:10

cóż, hmm, jako autor postu nieśmiało chciałbym zapytać (khm. khm ):

Moim zdaniem, skoro miksy "stevelukathera" charakteryzują się się tym, że pierwszy jest wynikiem sumowania śladów w Logic, a drugi wynikiem sumowania śladów w Neve to zasadniczą różnicą jest w/g mnie to, że miks B nie zawiera TEGO co wnosi "szyna" sumująca w Logic (Master BUS). Wnioskuję zatem, że na owej szynie funkcjonuje (jawnie, bądź nie) jakiś dodatkowy algorytm, którego nie ma na szynie sumującej NEVE. Błądzę ?
W innym przypadku również nie rozumiem różnic w panoramowaniu (bez posądzania - po prostu nie rozumiem)

pozdrawiam

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » wtorek 15 lip 2008, 16:20

Zadzwon do Music Toolz pozycz od Konrada Neve a nie zawracaj mi glowy bzdurami o znajomosci lub nieznajomosci sprzetu,nie pracuje na takich gratach rok ani piec.........sorry,ale juz mam dosc wiercenia dziury w brzuchu.Kazdy moze sie sam przekonac jesli chce,po co robic testy.
...

Zarzucam Ci jedynie nieznajomość sprzętu, na znajomość jeszcze nie zapracowałeś. Ja nie muszę nigdzie dzwonić, bo nie wygłaszam na forum zdań typu "jest roznica w zgraniu po NEVE,akurat ten sumator i Chandler dodaja do miksu swoj analogowy charakterek,nie do zrobienia cyfrowo", których potem nie potrafię udowodnić.

A to co przedstawiasz to pospolity sofizmat.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 15 lip 2008, 16:53

Najpierw sugerowalbym, zeby stevelukather ogarnal kwestie stereofonii.
...

To tez, jednak w tej kwestii nie przesluchalem plikow. Poprzednio gdy pisalem o roznych proporcjach, wlaczylem przyklady na glosniczkach "komputerowych" i juz wtedy bylo slychac duze roznice miedzy bebnami, gitarami i wokalem. Dlatego tez powstrzymalem sie przed dalszym odsluchem porownawczym. A co do pan law - to juz jest zmora od paru lat
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 15 lip 2008, 19:31

Jeszcze raz z nizszymi poziomami,pierwszy Logic wewnatrz,drugi Neve 1-2 trzeci Neve 1-16,wszedzie Pan Law -3dB compensated

http://www.sendspace.pl/file/TTAmJn0s/

http://www.sendspace.pl/file/2eF6Taes/

http://www.sendspace.pl/file/liRSXtSz/

Roznica jest i bedzie na korzysc 16 sladow,zastanawiam sie tez czy nie jest to przez moj przetwornik,roznica w dzwieku miedzy moim RME FF800 a Lynxem jest wlasnie taka jak miedzy zgraniem 2 sladow a 16.Jesli mi nie wierzycie,to trudno,ja nie zmienie faktu ze 16 kanalowy miks brzmi najlepiej.Jacek,ty jesli masz ochote to na poczatku sierpnia podejdz do mojego kolegi do POSK-u na Hammersmith(Marek Titow)i pogadaj z nim,on tez jest zawodowym realizatorem i tez potwierdzil,ze po Neve jest cios.A wszystkim naprawde polecam test osobisty,albo zapraszam do Gliwic,ja nie mam potrzeby wymyslac historyjek o gratach ktore same graja.
[addsig]

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 15 lip 2008, 19:54

ja sie juz poddaje - ci, ktorzy jeszcze maja energie niech uwaznie przeczytaja co napisalem wczesniej i posluchaja prawdziwych przykladow porownawczych w linku podanym wczesniej

koncze swoj udzial w tym watku i pozdrawiam wszystkich
[addsig]

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » wtorek 15 lip 2008, 20:30

...Jeszcze raz z nizszymi poziomami,pierwszy Logic wewnatrz,drugi Neve 1-2 trzeci Neve 1-16,wszedzie Pan Law -3dB compensated
kurcze nie wiem, może nie powinienem się wypowiadać bo teraz przez jakiś czas nie mam monitorów i słuchałem nawet nie na hifi tylko komputerowych głośnikach ale w tym przypadku wg mnie Neve 1-16 wygląda zdecydowanie lepiej niż 1-2 a ten z kolei wygląda lepiej niż sam Logic
ewidentnie głośniejszy wokal i inaczej ustawione gitary w 1-16 niż w pozostałych dwóch. Czy to panoramowanie trudno mi stwierdzić, może coś innego zostało z nimi zrobione ale napewno są jakoś zmienione (jestem amatorem ale mi to nawet na eq wygląda)
(btw. nie zakładam złej woli steva)
aha dodam że akurat gitary w 1-16 nie koniecznie mi się wydają ciekawsze,
posłucham jeszcze dzisiaj później na innym sprzęcie
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 15 lip 2008, 20:38

Tak mniej wiecej kazdy kolejny miks (internal, 1-2, 1-16) jest dopalony o decybel wiecej. Czyli ta niva solidnie kompresuje, jak zreszta juz kiedys slyszalem i widzialem. Dla mnie zadna nowosc, ale komprsja nie jest zbyt wielka, to raz, a dwa, ze zadnego wplywu na to nie mamy. Raz bedzie lepiej, raz... moze nie gorzej, ale niekoniecznie tak jak chcemy. Doskonale narzedzie dla tworcy, mniej fajne dla realizatora. Jak ktos nie bedzie chcial takiego "pompujacego" brzmienia, to wybierze miks wewnetrzny i tyle. Fajna zabawka, ale bardziej marketingowa. Efekty dzialania IMO do uzyskania bez problemu - innymi proporcjami, kompresorem, eq... DObrze, ze takie cos jest, jest wybor.

WG

Post autor: WG » wtorek 15 lip 2008, 22:01

Zatkało coś wszystkich

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » wtorek 15 lip 2008, 23:16

...Zatkało coś wszystkich ...
Mnie zatkało, bo TEN sumator nic nie zrobił;). Powtarzam ten, bo przepuszcając miks przez ponad pół tansze graty słychać to coś a tu jakoś nie za bardzo.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 15 lip 2008, 23:29

Chcialem tylko dodac do swojej wypowiedzi, ze tak naprawde choc roznice sa wrecz smieszne na pierwszy rzut ucha, to trzeba by sprawdzic, jak ten miks przez neve znosi "mastering" - bo to w sumie jest teraz "byc albo nie byc" dla realizatora i aranzera... Mam niejasne podejrzenia, ze po dopaleniu roznice beda juz mniej subtelne, ze wskazaniem na szumiacy i dodajacy drugiej harmonicznej analog

ODPOWIEDZ