Adam A5x - opinie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
dixfixi
Re: Adam A5x - opinie

Post autor: dixfixi » wtorek 04 wrz 2012, 00:29

Teddy, nic a nic nie zrozumiałeś. Wszystko co napisałem o adaptacji dotyczyło tego, że głupoty gadasz i nawet o tym nie wiesz. Mówisz o monitorach jak byś je znał, lecz małe sprostowanie, bo monitor poznaje się przez długi czas a nie na kilkunastominutowym odsłuchu w sklepie. Skąd masz tez pewność, ze A7X maja słabszy bas? A może to właśnie taki bas powinien być w monitorze? A może jednak nie powinien? Czy umiesz odpowiedzieć na te pytania? Po Twoich odpowiedziach sądzę że nie, ale ok bo nie w tym rzecz. Kup sobie to co Ci najbardziej odpowiada, ale błagam na litość, nie wypisuj juz tutaj takiej maniany na temat porównań że A5X to niemal A7X, bo to że dla Ciebie różnicy nie ma, nie znaczy że faktycznie/fizycznie jej nie ma. Różnica jest i to wielka. To że Ty tego nie wyłapujesz, to już inna sprawa. Może po prostu nie wiesz na co zwrócić uwagę i teraz to już tez się i nie dziwie, bo sporadycznie można spotkać kogoś, kto by chciał wydać nawet 2000zł na odsłuchy, opierając swoje oczekiwania wyłącznie na konkretnym basie. Pisałem już o tym i napiszę ponownie że BAS TO NIE WSZYSTKO, A ZAKRES Hz NIE WPŁYWA BEZPOŚREDNIO NA DOBRY MIKS.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 04 wrz 2012, 01:13

Masz monitory to fajnie - teraz poczytaj o akustyce i dobierz dla nich najlepsze miejsce nawet bez adaptacji - potem groszową sprawą i odrobinką pracy poprawisz sobie akustykę

nikt nie napisał o tysiącach tylko ty czarujesz szukając bóg wie czego - w kiepskim pomieszczeniu to i sub nie pomoże w miejscu odsłuchu a zamiast kombinować jak koń pod górę trzeba było go sobie sprawić do NS i zatroszczyć się o adaptację

Teddy80

Post autor: Teddy80 » wtorek 04 wrz 2012, 14:43

...
Teddy, nic a nic nie zrozumiałeś. Wszystko co napisałem o adaptacji dotyczyło tego, że głupoty gadasz i nawet o tym nie wiesz. Mówisz o monitorach jak byś je znał, lecz małe sprostowanie, bo monitor poznaje się przez długi czas a nie na kilkunastominutowym odsłuchu w sklepie. Skąd masz tez pewność, ze A7X maja słabszy bas? A może to właśnie taki bas powinien być w monitorze? A może jednak nie powinien? Czy umiesz odpowiedzieć na te pytania? Po Twoich odpowiedziach sądzę że nie, ale ok bo nie w tym rzecz. Kup sobie to co Ci najbardziej odpowiada, ale błagam na litość, nie wypisuj juz tutaj takiej maniany na temat porównań że A5X to niemal A7X, bo to że dla Ciebie różnicy nie ma, nie znaczy że faktycznie/fizycznie jej nie ma. Różnica jest i to wielka. To że Ty tego nie wyłapujesz, to już inna sprawa. Może po prostu nie wiesz na co zwrócić uwagę i teraz to już tez się i nie dziwie, bo sporadycznie można spotkać kogoś, kto by chciał wydać nawet 2000zł na odsłuchy, opierając swoje oczekiwania wyłącznie na konkretnym basie. Pisałem już o tym i napiszę ponownie że BAS TO NIE WSZYSTKO, A ZAKRES Hz NIE WPŁYWA BEZPOŚREDNIO NA DOBRY MIKS.

...

Zastanawiam sie tylko czy Ty tak swobodnie piszczac o tych monitorach, miales z nim jakas stycznosc dluzej niz rok? Bo moze tez piszesz to co wyczytales gdzies..Poza tym jesli w sklepie odsluch nic nie daje, to tak samo moglbys kupic mieszkanie za 400 tys i od razu sie wprowadzic, do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic..wg mnie bezsensu ta rozmowa..

Dla mnie A7x jak za taka cene nie graja zbyt rewelacyjnie i moim zdaniem sa przereklamowane, po prostu ten model stal sie taki sztandarowy a jak wiadomo i tak idealne nie sa, pomijajac dol. Dla mnie roznica pomiedzy A5x a A7x to glownie dol i moc..pozostalych jakis zauwazalnych roznic nie widze. Czyli uwazasz ze na A7x mozna zrobic dobry miks, nagrac bas czy perkusje i nie korzystac z suba tak? Wg mnie niestety nie, jest troche lepiej niz w a5x ale ciagle to nie jest to co powinno byc i nie za prawie 4500 pln jakis horror..no ale fakt to ja bede kupowal wiec moja sprawa.

nikt nie napisał o tysiącach tylko ty czarujesz szukając bóg wie czego - w kiepskim pomieszczeniu to i sub nie pomoże w miejscu odsłuchu a zamiast kombinować jak koń pod górę trzeba było go sobie sprawić do NS i zatroszczyć się o adaptację

Nie wiem czy nie czytales wyzej postow ale Dixfixi wyraźnie pisal o akustyce pomieszczenie i adaptacji za 8 tys..jesli to nie tysiace to ok, moze dla Ciebie ja codziennie takich sum nie wydaje wiec moze naleze do biedniejszego spoleczenstwa..ok

Do Ns-10 mam subwoofer ale nie jest to jakis sprzet za grube tysiace, stad no czesciej chyba lepiej korzystac z samych NS-10.

Tylko widze ze to forum jest specyficznie, najpierw byla tendencja zeby negowac to co pisze bo nie slyszalem i te opinie sa wyssane z palca, teraz bylem posluchac to poniewaz nie jest to po mysli co niektorych uwazaja ze najlepiej powinienem zajac sie rzeźbą zamiast muzyka..i te ubliżania co chwile...raczej do niczego to nie do prowadzi wiec chyba warto konczyc ten temat..bo to nic dobrego nie da..na stronie nr 2 skonczyly sie "normalne" rozmowe, teraz czego bym nie powiedzial wszystko bedzie negowane i wysmiewane..no coz..moze faktycznie sory ze sie zarejestrowalem i zawracam glowe swoimi glupimi tematami..

Niech bedzie ze A5x to zwykly glosnik multimedialny z tesco a A7x - profesjonalny monitor studyjny..

dixfixi

Post autor: dixfixi » wtorek 04 wrz 2012, 23:00

...
...

...

Zastanawiam sie tylko czy Ty tak swobodnie piszczac o tych monitorach, miales z nim jakas stycznosc dluzej niz rok? Bo moze tez piszesz to co wyczytales gdzies..Poza tym jesli w sklepie odsluch nic nie daje, to tak samo moglbys kupic mieszkanie za 400 tys i od razu sie wprowadzic, do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic..wg mnie bezsensu ta rozmowa..

Dla mnie A7x jak za taka cene nie graja zbyt rewelacyjnie i moim zdaniem sa przereklamowane, po prostu ten model stal sie taki sztandarowy a jak wiadomo i tak idealne nie sa, pomijajac dol. Dla mnie roznica pomiedzy A5x a A7x to glownie dol i moc..pozostalych jakis zauwazalnych roznic nie widze. Czyli uwazasz ze na A7x mozna zrobic dobry miks, nagrac bas czy perkusje i nie korzystac z suba tak? Wg mnie niestety nie, jest troche lepiej niz w a5x ale ciagle to nie jest to co powinno byc i nie za prawie 4500 pln jakis horror..no ale fakt to ja bede kupowal wiec moja sprawa.

Nie wiem czy nie czytales wyzej postow ale Dixfixi wyraźnie pisal o akustyce pomieszczenie i adaptacji za 8 tys..jesli to nie tysiace to ok, moze dla Ciebie ja codziennie takich sum nie wydaje wiec moze naleze do biedniejszego spoleczenstwa..ok

Do Ns-10 mam subwoofer ale nie jest to jakis sprzet za grube tysiace, stad no czesciej chyba lepiej korzystac z samych NS-10.

Tylko widze ze to forum jest specyficznie, najpierw byla tendencja zeby negowac to co pisze bo nie slyszalem i te opinie sa wyssane z palca, teraz bylem posluchac to poniewaz nie jest to po mysli co niektorych uwazaja ze najlepiej powinienem zajac sie rzeźbą zamiast muzyka..i te ubliżania co chwile...raczej do niczego to nie do prowadzi wiec chyba warto konczyc ten temat..bo to nic dobrego nie da..na stronie nr 2 skonczyly sie "normalne" rozmowe, teraz czego bym nie powiedzial wszystko bedzie negowane i wysmiewane..no coz..moze faktycznie sory ze sie zarejestrowalem i zawracam glowe swoimi glupimi tematami..

Niech bedzie ze A5x to zwykly glosnik multimedialny z tesco a A7x - profesjonalny monitor studyjny..
...

Hello, mamy koniec lata. Pogoda ducha i pozytywne nastawienie do życia, to zajefajna sprawa. Nie wymawiaj nikomu co mówili, bo wszystko podciagasz pod własne ja. Nie będę pisał ponownie wszystkiego. Byłęs, posłuchałeś i skoro Twoje zdanie na temat monitorów jest takie jak mówisz, to zapłać kase i się ciesz człowieku z dobrego soundu. Jak kupisz kiedyś A7X, to będziesz się cieszył z jeszcze lepszego. I na tym to ma polegać i to wszystko co można w tej materii powiedzieć, czyli.., co bys nie kupił, to i tak miksy powiedzą całą prawdę o Tobie. Hej, trzym sie bracie.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 05 wrz 2012, 00:28

Dobra wiedziałem że się przyczepisz - napisał ale nie chodziło o poważne tego traktowanie tym bardziej dla odsłuchów za grosze - nutka ironii?

Czy ktoś pisał o subie do ns za grube tysiące?Pracowałem na nich z dedykowanym subem a on kosztował grosze - i było super

Suba masz i super nie jest no to masz problem w akustyce a ty szukasz dziury w całym

Jak pisałem - zacznij od dobrego ustawienia - ja takie znalazłem bez żadnych zabiegów w akustyce - wiadomo głównie super jest w jednym miejscu ale reszta pomieszczenia mnie w tym wypadku nie obchodzi - masz mieć porządne brzmienie właśnie w miejscu odsłuchu

ps.adamów bym nie kupił - nie podoba mi się ich brzmienie głównie przez tego ARTA no i wygląd również mi nie podchodzi

skusiłbym się prędzej na APS

Dobra rada - zamiast bez sensu ciągnąć ten wątek w którym w kilku pierwszych postach zostało wszystko powiedziane popracuj nad tym o czym pisałem powyżej

Teddy80

Post autor: Teddy80 » środa 05 wrz 2012, 17:10

...
Dobra wiedziałem że się przyczepisz - napisał ale nie chodziło o poważne tego traktowanie tym bardziej dla odsłuchów za grosze - nutka ironii?

Czy ktoś pisał o subie do ns za grube tysiące?Pracowałem na nich z dedykowanym subem a on kosztował grosze - i było super

Suba masz i super nie jest no to masz problem w akustyce a ty szukasz dziury w całym

Jak pisałem - zacznij od dobrego ustawienia - ja takie znalazłem bez żadnych zabiegów w akustyce - wiadomo głównie super jest w jednym miejscu ale reszta pomieszczenia mnie w tym wypadku nie obchodzi - masz mieć porządne brzmienie właśnie w miejscu odsłuchu

ps.adamów bym nie kupił - nie podoba mi się ich brzmienie głównie przez tego ARTA no i wygląd również mi nie podchodzi

skusiłbym się prędzej na APS

Dobra rada - zamiast bez sensu ciągnąć ten wątek w którym w kilku pierwszych postach zostało wszystko powiedziane popracuj nad tym o czym pisałem powyżej...

No jeśli to była ironia to fakt..moze zaraz sie okazac ze dobre sa monitory za 800 zl bo kupowanie za grube tysiace monitorow to tez ironia..

Co do suba..to jesli mialbym kupic za 400 zl suba a napedzac NS-10 koncowka mocy Carvin za prawie 2 tys (taki mam) to chyba musialbym miec z głowa..tak jak pisalem ja nie szukam grubego dudniacego basu jak z opla za 5 tys z allegro, chodzi o dobre uzupełnienie dołu pod katem miksu, warto tez pamietac ze trzeba dobrze ustawic suba, a ja nie dysponuje hala zebym mogl wszedzie go ustawic i sprawdzac. Poza tym jedno sprostowanie nie ma czegos takiego jak dedykowany sub do Ns-10 a na pewno nie pod katem miksu..to taka troche amatorka dobieranie suba pod NS-10 bo nikt z profesjonalistow tego nie robi..są Ns-10 i inne monitory dalekiego pola z wiekszym dolem.

No wiec wracamy do punktu wyjscia..na Ns-10 ciezko cokolwiek  ukrecic (nawet z subem), Behringery maja slaby srodek i gore wiec miksy brzmia fatalnie, stad potrzebuje cos co lepiej przekaze srodkowe i gorne pasma a dol sobie ustawie pozniej, ale jak robie miks na B2031 potem sprawdzam na Ns-10 to jest nieciekawie..

Czyli chce cos co od poczatku da dobre brzmienie potem sprawdze na NS-10 i B2031 i w ten sposob cos uda mi sie zrobic.

Ale w porzadku juz wszystko wiem, malo tego podkreslam to poraz setny..slyszalem Adamy..dla mnie A5x moze byc jak najbardziej i chyba tyle w temacie.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 05 wrz 2012, 17:57

Nie wiem nie miałem takich problemów a robiłem na ns10 z subem yamahy yst sw200 i klasycznym wzmacniaczem A100(fakt nie było dedykowanego suba ale to taki zestaw który idealnie z ns współpracował - także ten wzmak)

i nie było problemów z ukręceniem czegokolwiek

Teddy80

Post autor: Teddy80 » czwartek 06 wrz 2012, 18:13

No ja używam subwoofer Samson 120A i mam wrażenie że Ns-10 same graja bardziej konkretnie pod katem miksu niz z subem tzn ciezko dla mnie zrobic dobry miks gdy gra sub a np gdy graja same NS-10 juz duzo lepej slysze niedociagniecia..sprawa indywidualna.

Ale u mnie wybor Adamow to tez troche kwestia aranzacji tzn..niektórzy twierdza ze aranzowąć można nawet na glosnikach za 200 zl..owszem poniekad tak..ale w muzyce elektronicznej, klubowej, czesto dobiera sie brzmienia, kreci w oparciu o virtualne instrumenty (wtyczki), wowczas gdy monitor ma słaby dzwiek, brzmi mało klarownie ciezko dobrac konkretne brzmienia by ze soba pasowały i stworzyc np warstwy.

Wiec tutaj dla mnie nie tylko liczy sie miks, poza tym ja wyznaje zasade ze track z super aranżacją a drobnymi usterkami w miksie jest dużo lepiej postrzegany przez odbiorce niz Track z super profesjonalnym miksem na wysokim poziomie a z aranzacja nudna..Po prostu sluchac wlaczy i po 30 sek wylaczy utwor. Owszem słaby miks może nie przedstawić aranzacji na tyle na ile to możliwe i ja ograniczyc ale no nie tylko super miks ma znaczenie dla dobrego wymiaru utworu.

A w klubowej muzyce aranzowanie na czymkolwiek jest troche ryzykowne bo ciezko uslyszec tak na prawde jak brzmi dany dzwiek, czesto sa to nietypowe jakies basy, synthy itd..

Osobiscie dzisiaj czytalem tez dużo o monitorach EVE Audio, ktore pomimo, że projektowała je ta sama osoba co Adamy sa ciut lepsze, np 5 calowy monitor schodzi niżej bo w okolice 53 Hz (-3db) ale koszt jest wyzszy ok 3500 za pare.

Ale chyba i tak A5x beda dla mnie najlepsze..sprawdze i zobacze, najwyzej sprzedam, mysle ze nie strace za duzo.

TrevorMuzzy

Post autor: TrevorMuzzy » niedziela 07 paź 2012, 20:14

Wszedłem tutaj nieco odświeżyć temat i napisać pare słów od siebie.

Przeczytałem całość i zastanawiam się dlaczego wiele osób na siłe próbuje wcisnąć jakis model monitora autorowi? Słuchał jak graja A5x które chce kupić i nie ma problemu, nadal je chce no to w czym problem?

Wg mnie wybór monitorów to indywidualna sprawa i czy to bedzie APS, Genelec, Adam czy co innego to kwestia wlasnych predyspozycji i upodobań.

Fakt A5x to bardzo male monitory o wąskim paśmie przez co do dobrego miksu subwoofer będzie niezbędny a miksowanie z subem to nie taka prosta sprawa. Ja przynajmniej nie lubie.

Polecam autorowi poszukać używanych Adamow P11A - dużo lepszy wybór, schodzą bardzo nisko, obawiam się że niżej niz A7x bo maja pasmo od 42Hz - 35 kHz (+/- 3db)

Używaliśmy je w studiu dopoki ktos mądry nie wymyslił żeby zmienić je na A7. I ta zmiana okazała się koszmarem. Nie ma co porównywac A7..gorsze brzmienie, mało dołu i jakies takie mało wierne dla mnie..na P11A można było usłyszeć dużo więcej detali.

Nie wiem jak A7x ale w stosunku do A7 to niebo a ziemia. Z tym ze obawiam się ze nawet A5x nie będzie tak dobre jak P11a chociażby ze względu na rozmiary, na pasmo itd.

Wówczas autor może sobie zamienić Behringery na Adamy P11A oraz NS-10 które beda grać z subem i wtedy taki komplet na pewno będzie dużo lepszy niż kolekcja kilku modeli monitorów.

To tylko tak ode mnie w ramach jakiegos tam doradzenia.

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 08 paź 2012, 07:45

Polecam autorowi poszukać używanych Adamow P11A - dużo lepszy wybór, schodzą bardzo nisko, obawiam się że niżej niz A7x bo maja pasmo od 42Hz - 35 kHz (+/- 3db)

Wiem że w instrukcji coś takiego jest napisane, że P11A schodzą do 42 Hz +/- 3 dB, ale to identyczne kłamstwo, jak to że ADAM A7 schodzą do 46 Hz +/- 3 dB (A7X schodzą niżej jak powszechnie wiadomo, a schodzą do 51 Hz -3 dB wg. niezależnych pomiarów). Tak że jak P11A zejdą do 50 Hz -3 dB to będzie cudnie (pewnie zejdą identycznie jak A7X).

Używaliśmy je w studiu (P11A - przyp. Ja) dopoki ktos mądry nie wymyslił żeby zmienić je na A7.

Trudno mi uwierzyć by ktoś, chcąc coś lepszego, wymienił P11A na niższej klasy A7. ... no ale jak nie wiadomo o co chodzi, to znaczy że chodzi o kasę. Może był kryzys w studiu ... albo tam dyrektor czy jak mu tam, wymyślił że weźmie P11A w inne "ważniejsze" miejsce?

ODPOWIEDZ