E-mu 1212 - działa po restarcie systemu
-
Korzystając z okazji, że ten wątek jeszcze jest chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami, a mianowicie: karty E-MU, a przynajmniej 1212m bardzo "nie lubią" innych kart zainstalowanych w systemie. Obecnie testuję ustawienie karta zintegrowana na płycie + 1212m...jak na razie przełączanie pomiędzy kartami bez potrzeby restartu kompa działa i ma się dobrze. Nie ma sytuacji zanikania dźwięku na E-MU. Z SB na pokładzie działy się różne cuda

Re: E-mu 1212 - działa po restarcie systemu
przeczytalbys instrukcje to bys wiedzial jak jest odnosnie innych kart a konkretnie kart SB
-
...przeczytalbys instrukcje to bys wiedzial jak jest odnosnie innych kart a konkretnie kart SB...
No i się zaczyna dosrywanie. PRZECZYTAŁEM instrukcję, ale sprawdzam to na własnej skórze i powiem Ci, że tak jak pomoc techniczna E-MU jest do niczego tak i ta instrukcja jeżeli chodzi o inne karty. Z kartą zintegrowaną na płycie głównej (chipset nForce 2) wszystko jest OK. Hmmm chyba jedna Jecek H miał rację...aby tylko komuś dowalić...eeech
No i się zaczyna dosrywanie. PRZECZYTAŁEM instrukcję, ale sprawdzam to na własnej skórze i powiem Ci, że tak jak pomoc techniczna E-MU jest do niczego tak i ta instrukcja jeżeli chodzi o inne karty. Z kartą zintegrowaną na płycie głównej (chipset nForce 2) wszystko jest OK. Hmmm chyba jedna Jecek H miał rację...aby tylko komuś dowalić...eeech
no dobra... ale nadal nie wiem co zrobi by wszsytko dzialalo poprawnie!!
www.klub.agaton.pl
ale jakie dosrywanie?czlowieku jest w instrukcji jasno napisane ze moga byc klopoty z kartami SB poczawszy od live poniewaz karty SB i EMU sa na tym samym(prawie) ukladzie dsp.......i zeby dzialalo poprawnie trzeba instalowac uwaznie i w odpowiedniej kolejnosci - wszystko - a support jest w porzadku - po pol godzinie mialem ladnie odpisane o co chodzi wraz ze wskazowkami ktore byly w instrukcji
maslak sciagnij nowe sterowniki i je zainstaluj - proste
...qrde... używam EMU1820 od dwóch lat i jakoś nie miałem takich problemów (inne - owszem
). Może dlatego, że mam płytkę z chipsetem SiS?
Bo SiS ma zintegrowany układ do obsługi PCI i dysków w jednej kostce (mostku). Rozdzielenie mostków niekiedy źle wpływa na funkcjonowanie kart dźwiękowych. Na przykład w VIA KT266 i innych układach.
Ogólnie SiS to bardzo udany konstrukcyjnie układ. Nawet RME go polecają do audio.
Jeżeli ktoś ma problemy z dropami podczas nagrywania na układach VIA i karcie EMU to polecam zrobić coś takiego. Zaniżyć prędkość transmisji dla dysku twardego w trybie UDMA. Szczególnie niekorzystne może być praca w UDMA 100.
Ja walczyłem z takim przypadkiem jak płyta Epox z VIAKT266A (tak, tak ten nieszczęsny i niepolecany układ
) i karta EMU 0404. Po dziesiątkach wykonanych "tipsach" ustawieniowych oraz usprawnień zalecanych z internetu oraz stron audio, zaniżyłem (chyba nawet przypadkowo) prędkość pracy dysku z UDMA 100 na UDMA 33. I jak "ręką odjął"
, praca na karcie stała się wręcz przyjemnością. Najniższa latencja 2ms i absolutnie żadnych problemów z dropami podczas nagrywania kilku kanałów jednocześnie. Aż szkoda, że nie można jeszcze niższej latencji ustawić
Przyczyną zdaje się była zła praca dysku albo zła obsługa trybu UDMA 100 przez kontroler.
zawsze można dołożyć kontroler ATA na PCI
Pozdro
Groover

Bo SiS ma zintegrowany układ do obsługi PCI i dysków w jednej kostce (mostku). Rozdzielenie mostków niekiedy źle wpływa na funkcjonowanie kart dźwiękowych. Na przykład w VIA KT266 i innych układach.
Ogólnie SiS to bardzo udany konstrukcyjnie układ. Nawet RME go polecają do audio.
Jeżeli ktoś ma problemy z dropami podczas nagrywania na układach VIA i karcie EMU to polecam zrobić coś takiego. Zaniżyć prędkość transmisji dla dysku twardego w trybie UDMA. Szczególnie niekorzystne może być praca w UDMA 100.
Ja walczyłem z takim przypadkiem jak płyta Epox z VIAKT266A (tak, tak ten nieszczęsny i niepolecany układ

Przyczyną zdaje się była zła praca dysku albo zła obsługa trybu UDMA 100 przez kontroler.
zawsze można dołożyć kontroler ATA na PCI

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
......to jest standartowy blad EMU - nowe sterowniki maja to juz poprawione - jak narazie tych objawow nie ma...
qrde... używam EMU1820 od dwóch lat i jakoś nie miałem takich problemów (inne - owszem
). Może dlatego, że mam płytkę z chipsetem SiS?
Pozdro
Groover...
...ja mam 1820 od ponad roku i nie mialem podobnych historii, natomiast gdzies 2 razy mialem gorsza; nagle dzwiek milknie (poprostu nic nie dziala: winamp, cd, midi.... nic!); i restart nic nie pomaga; dlatego zostawilem aktywne przywracanie systemu na dysku bo tylko to pomaga!
Zauwazylem tylko, ze takie cos mialo miejsce po instalacji jakiegos nowego programu. Jesli ktos mial podobny problem i zna jakis inny sposob (bez przywracania systemu) to bylbym wdzieczny za pomoc!
pozdrawiam
BorderOvca
qrde... używam EMU1820 od dwóch lat i jakoś nie miałem takich problemów (inne - owszem

Pozdro
Groover...
...ja mam 1820 od ponad roku i nie mialem podobnych historii, natomiast gdzies 2 razy mialem gorsza; nagle dzwiek milknie (poprostu nic nie dziala: winamp, cd, midi.... nic!); i restart nic nie pomaga; dlatego zostawilem aktywne przywracanie systemu na dysku bo tylko to pomaga!
Zauwazylem tylko, ze takie cos mialo miejsce po instalacji jakiegos nowego programu. Jesli ktos mial podobny problem i zna jakis inny sposob (bez przywracania systemu) to bylbym wdzieczny za pomoc!
pozdrawiam
BorderOvca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!
ovca masz moze nowe sterowniki?
przy pierwszej wersji wywalenie sie jakiegos programu blokowalo asio - poprawili to w nastepnej edycji
przy kolejnej znow cos tam poprawili
a w ostatniej poprawili(podobno) opisywany blad oraz wlasnie brak inicjacji modulu docka przy starcie systemu
sprobuj na nowych sterach
przy pierwszej wersji wywalenie sie jakiegos programu blokowalo asio - poprawili to w nastepnej edycji
przy kolejnej znow cos tam poprawili
a w ostatniej poprawili(podobno) opisywany blad oraz wlasnie brak inicjacji modulu docka przy starcie systemu
sprobuj na nowych sterach
-
...ale jakie dosrywanie?czlowieku jest w instrukcji jasno napisane ze moga byc klopoty z kartami SB poczawszy od live poniewaz karty SB i EMU sa na tym samym(prawie) ukladzie dsp.......i zeby dzialalo poprawnie trzeba instalowac uwaznie i w odpowiedniej kolejnosci - wszystko - a support jest w porzadku - po pol godzinie mialem ladnie odpisane o co chodzi wraz ze wskazowkami ktore byly w instrukcji...
Ok to miałeś szczęście
Ja zapytawszy o problemy zanikania dźwięku, problemów z poprawnym wykrywaniem karty...otrzymałem odpowiedź, że szkoda gadać
Ale spoko i tak widzę, że wreszcie ruszyło się z nowymi sterownikami i sprawa jest zakończona 
Ok to miałeś szczęście