Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
bullet
autor: bullet » wtorek 05 kwie 2005, 23:35
Tu jest link do tych
tańszych KRK
Sorry, nie doczytałem, że zależy Ci właśnie na nich.
-
Davi - Posty:442

dzieki Wielkie...wlasnie czytam...
-
Pewu
...moze tak ...jak mozesz podziel sie doswiadczeniami na temat Tapco S8 i KRK Rokit ?
Niestety, nigdy na nich nie pracowałem.
Dla mnie ciekawostką jest to, co napisales - zniekształcenia: mniejsze niż 0.06%, odstęp sygnał/szum: >112dB - hm... , zakres częstotliwości: 38 Hz - 23,5 kHz (-10dB)

. Chodzi mi głównie o te -10dB. Czy wiesz może jak to wygląda w bardziej "ludzkim" przedziale (max. -3dB)? A w sumie to dalej nic nie ma o skuteczności

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
-
tak masz racje jak mowilem wczesniej ucze sie caly czas chodzi ci o SPL ? tak ? zaraz podam
-
KRK Rokit :
Maximum SPL @ 1m:
110dB Music
113dB Peak
Tapco :
• Sound Pressure Level @ 1 meter, 7.5 dBu into Balanced Input: 100 dB SPL @ 1m
• Maximum SPL Per Pair: 113 dB SPL @ 1m
tyle udalo mi sie sciagnac... czy takie parametry maja znaczacy wplyw na wybor tego leprzego zestawu monitorow ? jak to sie moze przelozyc na to co slysze ?
prosze sie podzielic jesli znajdzisz jeszcze chwilke bo wiem ze jest juz pozno....
-
pewu...nie znalazles chyba chwili na wyjasnienie mi pojecia...'skutecznosci' moze jutro znajdziesz chwilke ...bylbym wdzieczny...chodz rozumie istote tego pojecia dynamika co idzie za tym odstep od szumow ale to chyba nie wszystko tak ? wyglada na to ze obydwa zetawy maja podobny szczyt SPL wiec tu....moje porownania sie finalizuja ! ? wciaz jednak czekam na wypowiedzi podparte praktycznym uzytkowaniem chociaz jednym z tych zestawow...wiem ze moc Tapco S8 jest niewielka tylko 2x60 wat KRK RP8 Rokit 2x140 wat.....ale co tym co uslysze ? ktore sa bardziej prawdziwe ? mniej podbarwiaja, i co z ta skutecznoscia ? ....gdzies sie chyba w koncu musi konczyc... :)
-
AlfonsoRodeo
autor: AlfonsoRodeo » środa 06 kwie 2005, 01:16
Skutecznosc - glosnosc jaka przetwornik (pojedynczy glosnik lub zestaw glosnikowy) jest w stanie wyprodukowac przy podanym 1W mocy. Im wieksza moc jest w stanie owy zestaw wytrzymac, tym teoretycznie wieksza glosnosc zestawumozna uzyskac.
To tak piate przez dziesiate
-------------------------------------------------------------------------------------
sun off a beach
-
a wiec skutecznosc nie wplywa na to jaki dzwiek slyszymy ? jedynie na to jak glosny mozemy uslyszec ? jezeli dobrze rozumie...? wciaz jednak nie wiem jakimi czynnikami sie kierowac w wyboze monitorow...? kazdy wie ze wedlog swoich potrzeb, sa te bliskiego pola, sredniego, dalekiego ... jednak mowi sie latwo tylko wtedy kiedy owy zestaw znamy, co mi z tego ze 8 cali da mi bas jak bedzie zamulal podbarwial ....mi chodzi o to bym mogl im zaufac, czyli pokaza mi dzwiek najbardziej wiarygodny, tak bym mogl podejmowac sluszne decyzje w dalszym jego kreowaniu-oczywiscie sluszne wedle swoich preferencji realizatorskich.Ktore byscie wybrali wedlog siebie ? uzasadniajac swoj wybor....Tapco S8 czy KRK PR8 Rokit ?
Chcialbym owy zestaw wykorzystac do samodzielnego zmiksowania i potem zmasterowania materjalu na plyte...dlatego nie chcial bym zalowac wyboru....wiem tez ze dobry zestaw nie uwypukla ani chowa pewnych istotnych czestotliwosci...?choc zdaje sobie sprawe ze do idealu tylko sie dazy....
dzieki za piate przez dziesiate ( ale jakze cenne )wytlumaczenie znaczenia skutecznosci czyli cisnienia jakie glosnik generuje w stosunku do wartosci 1 W
Pozdrawiam Cie AlfonsoRodeo
-
AlfonsoRodeo
autor: AlfonsoRodeo » środa 06 kwie 2005, 10:55
Generalnie, zaden z malych monitorow, takich na przetworniku basowym do 8 cali, nie generuje jakiegos zachwycajacego basu, tego sie nie przeskoczy. W takiej sytuacji albo jakis dobry subwoofer albo paczki o wiekszym glosniku basowym sa alternatywa

Jesli juz kupowac male, to te aktywne, poniewaz z cala pewnoscia maja wbudowana jakas korekcje elektroniczna, ktora mnije-lub-bardziej powoduje osiagniecie optimum owego monitora.