Kabina do wokali - czy do takiego sprzętu wystarczy?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Kaen
Re: Kabina do wokali - czy do takiego sprzętu wystarczy?

Post autor: Kaen » poniedziałek 28 lut 2005, 22:37

............... Piszcie dalej i doradzajcie coś...

Doradzam częściej zaglądać do słownika ortograficznego....

ja tez......

Niemam czasu zagladac do słownika.

Ale nieważne

...

Ważne

...

******************Sory mam problemy z ortografią dlatego jestem dyslektykiem jak to kogoś obraziło czy coś w tym stylu to sory.

Napisałem temat w sprawie sprzętu do nagrywania.

Ja niewytykam komus błędów nikt niejest doskonały ale są moze tacy ktuży się doskonałymi czują.NIeważne to jest dla mnie.Mnie interesuje informacja na tema sprzętu ktury zamieżam kupić do studia.Byłbym wdzięczny za doradzenie czegoś w sprawie tego tematu

Pozdrówka

Dziękówka

Awatar użytkownika
Kaen

Post autor: Kaen » wtorek 01 mar 2005, 12:32

.................. Piszcie dalej i doradzajcie coś...

Doradzam częściej zaglądać do słownika ortograficznego....

ja tez......

Niemam czasu zagladac do słownika.

Ale nieważne

...

Ważne

...

******************Sory mam problemy z ortografią dlatego jestem dyslektykiem jak to kogoś obraziło czy coś w tym stylu to sory.

Napisałem temat w sprawie sprzętu do nagrywania.

Ja niewytykam komus błędów nikt niejest doskonały ale są moze tacy ktuży się doskonałymi czują.NIeważne to jest dla mnie.Mnie interesuje informacja na tema sprzętu ktury zamieżam kupić do studia.Byłbym wdzięczny za doradzenie czegoś w sprawie tego tematu

Pozdrówka

Dziękówka ...

Apropo

W tym przedwzmacniaczu Behringer Ultravoice Digital VX2496 jest kompresor optyczny.Czy to niewystarcza??

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » wtorek 01 mar 2005, 12:42

W tym przedwzmacniaczu Behringer Ultravoice Digital VX2496 jest kompresor optyczny.Czy to niewystarcza?? ...

Wszystko jest lepsze od Behringera, gra on mniej więcej tak, jak ty piszesz.

Pozdrawiam

H

Awatar użytkownika
Kaen

Post autor: Kaen » wtorek 01 mar 2005, 14:31

...W tym przedwzmacniaczu Behringer Ultravoice Digital VX2496 jest kompresor optyczny.Czy to niewystarcza?? ...

Wszystko jest lepsze od Behringera, gra on mniej więcej tak, jak ty piszesz.

Pozdrawiam

H...

Widzę że sami znawcy i krytycy się tu udzielają.Dziękówa za disy.Mistrzowie.Poeci się odezwali sami poloniści.Wez sobie na jakąś strone o błędach ortograficznych wejdz i podisuj kogoś.

PIS

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » wtorek 01 mar 2005, 15:42

...Pytanko.Wybudowaliśmy kabinę do zgrywania wokali jak napisałem w temacie 1,5 metra na 2,5 metra wysokość 2,4 metra.Jest ona wyciszona styropianem na ktury położona jest biała wata wykożystywana w przemyśle odzieżowym i na tą wate wykładzina.Kabina jest wyciszona tak że jak się do niej wchodzi to aż uszy puchną z bulu.hehe.**********************

Z tym styropianem to trafiles jak kula w plot . Styropian nie ma zadnych wlasnosci akustycznych - ani nie izoluje akustycznie (w przeciwienstwe do celu w jakim zostal zrobiony - izolacji termicznej), ani tez nie jest pochlaniaczem energii.
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

ascetic

Post autor: ascetic » wtorek 01 mar 2005, 19:58

...Zastanawia mnie ten styropian. Bo jest on położony na watę... czyli na coś w rodzaju niedoskonałej poduszki powietrznej... choć to zależy od przymocowania. Możesz mi wytłumaczyć, czym się kierowałeś stosując to rozwiązanie?

Awatar użytkownika
Kaen

Post autor: Kaen » wtorek 01 mar 2005, 20:23

Kierowałem się kosztami budowy.Tą wate mam od kumpla ktury pracuje w firmie zajmujacej się ogulnie branzą tekstylną.Mam to za FREEE ia ma tego ile chcę to jest zwinięte w rolki paski około metr szerokości długosć do 10 metrów jest gróba ta wata na 5 cm.Konstrukcja wygląda w ten sposub na ścianie są deski w odległości około 1 metra od siebie w poziomie tak aby można było przyczepić do nich styropian między deski jest wata potem jest styropian 5cm oraz deski zamontowane w narożnikach i pośrodku każdej ze ścian ,następnie jest wata i do tych desek przyczepiona jest wykładzina kturą kupiłem w BRICOMARSCHE 20 zł za metr bierzący a metr bierzący miał 4 merty.Przekalkulowałem ile jest mi potrzeba i wszystko jak najtaniej było robione aby większość funduszy przeznaczyć na sprzęt.Niewiem czy mnie zrozumiałeś.Mam kilka fotek tej konstrukcji jak to wygląda wraz z efektem koncowym jak ktoś jest zainteresowany to niech pisze adresy mail to przęslę jak je zeskanuje.

I dlatego teraz rozchodzi mi się o sprzęt kabina sprawdza się jest dobrze wyciszona i jest szczelna (aż za szczelna chyba nawet hehe).Dlatego pytam się teraz o ten przedwzmacniacz czy np ten Behringer Ultravoice Digital VX2496 z kompresorem optycznym będzie dobry do AKG C3000B jak nie to doradzcie mi coś.Bo niedługo konczymy prace remeontowe w dalszej cześci studia i chcemy zamawiać sprzęt.

Dzięki

Pozdrawiam

ascetic

Post autor: ascetic » środa 02 mar 2005, 01:11

Rozumiem, że taka kanapka? Jeżeli masz możliwość, to sprawdź tłumienie również bez styropianu, (chociaż jednej wartswy) i wtedy zaczaisz, czy coś daje i na jakiej częstotliwości. Jak różnicy nie będzie, styropian off, jeśli zauważalna, wtedy można się zastanawiać jak dobrać do odsłuchów.

P.S. Jeśli chodzi o Twojego kumpla... czasem warto nie chwalić się.

Pozdrawiam.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 02 mar 2005, 09:04

styropian pięknie odbija częstotliwości - aby sprawdzic wlasciwosci materialu nalezy go przylozyc do ucha .....

zdejmij go w cholere i zostaw sama welne - bedziesz mial duzo lepiej....

z kabina nie chodzi o to by wyizolowala pomieszczenie tylko by stworzyla odpowiedna akustyke(stlumiona albo nie) pomieszczenia - izolacja sprawa drugorzedna ktora mimo wszystko i tak wyjdzie(akurat to nie problem)

co do behringera to moze i gra jak gra - niektore elementy wcale nie sa takie zle tym bardziej za te cene......

co do jakosci to tez nie tak najgorzej

co do preampu to w tej cenie(sugerowana w niemczech 120E) to cięzko cos znalezc a po parametrach to nie jest taki zly....

jednak go nie slyszalem...

Awatar użytkownika
Kaen

Post autor: Kaen » środa 02 mar 2005, 10:50

...styropian pięknie odbija częstotliwości - aby sprawdzic wlasciwosci materialu nalezy go przylozyc do ucha .....

zdejmij go w cholere i zostaw sama welne - bedziesz mial duzo lepiej....

z kabina nie chodzi o to by wyizolowala pomieszczenie tylko by stworzyla odpowiedna akustyke(stlumiona albo nie) pomieszczenia - izolacja sprawa drugorzedna ktora mimo wszystko i tak wyjdzie(akurat to nie problem)

co do behringera to moze i gra jak gra - niektore elementy wcale nie sa takie zle tym bardziej za te cene......

co do jakosci to tez nie tak najgorzej

co do preampu to w tej cenie(sugerowana w niemczech 120E) to cięzko cos znalezc a po parametrach to nie jest taki zly....

jednak go nie slyszalem......

Ten materiał to i tak sa ścinki tylko takie duże a styropian mamy po kosztach i naprawdę to się sprawdziło bo pamiętam jak znajomy miał w wytłaczankach zrobiona kabine to była puszka a tu naprawdę nic się nieodbija jest elegancko.Może po pierwszych nagrywkach zamieszczę gdzieś mp3 z nagrywki to sami ocenicie.Pozdrawiam

Dzięki za opinie

ODPOWIEDZ