Płyta główna
A ja Ci mogę z czystym sumieniem polecić model Asus P4C800E Deluxe. Chipset i875P, obsługa HP i dwukanałowej pamięci. Wyposażenie jest bardzo bogate. Nie będziesz musiał chyba nawet dokupywać żadnych taśm do HD czy napędów. Jest ich sporo w pudełku (do SATA także). Płyta jest dość droga, bo w okolicach 600-700zł. Nie wiem jakim cudem, ale ja ją dostałem za niecałe 500zł. Jest bardzo wydajna i ma dużo przydatnych opcji w Biosie. Nawet nie bawiłem się i nie zamierzam w rzadne podkręcanie. W płycie siedzi PIV 3,2 GhHz. Wybrałem akurat ten model i ASUS'a, bo nie trzeba będzie po miesiącu kombinować ze zbyt głośnym wentyl. na chipsecie. A jak sam zdejmiesz to cholerstwo (na innej płycie) i założysz jakiś radiator, to automatycznie znika gwarancja na płytę. Takie jest moje zdanie na ten temat.
Pozdr....
Czy mozesz powiedziec czym zasilasz swojego kompa?
Walcze z ta plyta, probowalem na zwyklym zasilaczu 300 i na ModeCom 350W.
Problem z bardzo wesolymi portami USB, ktore dzialaja kiedy chca, a w szczegolnosci USB 2.0.
Instalacja jest na swiezym kompie z P4 3.2,1 GB Ram, nagrywara DVD, Matrox g550,dysk 120SATA.
W zasadzie plyta jest w serwisie wiec sie dowiem gdzie dalem tyl....
Ale chetnie uslysze co u Ciebie slychac w tej kwestii :)
Ot - co.
--
pozdrawiam
bigrate
Pozdr....
Problem z bardzo wesolymi portami USB, ktore dzialaja kiedy chca, a w szczegolnosci USB 2.0.
Instalacja jest na swiezym kompie z P4 3.2,1 GB Ram, nagrywara DVD, Matrox g550,dysk 120SATA.
Ale chetnie uslysze co u Ciebie slychac w tej kwestii :)
Ot - co.
--
pozdrawiam
bigrate
Re: Płyta główna
Ale chetnie uslysze co u Ciebie slychac w tej kwestii .
Zasilacz to nic specjalnego. W moim przypadku, standardowy ModeCom 350W w zestawie z obudową.
Zasilam nim:
-jeden dysk twardy na IDE
-nagrywarkę DVD
-napęd DVD (żeby "nie męczyć" nagrywarki)
- no i reszta standardowo (flopek; płyta gł. z P4 3,2; 1GB ram)
Nie miałem (jak do tej pory) żadnych niespodzianek. Masz tylko jeden napęd, więc może problem nie leży w zasilaniu. Myślę, że każda 350W powinna radzić sobie z twoim zestawem.
Pozdr.
Ale chetnie uslysze co u Ciebie slychac w tej kwestii .
Zasilacz to nic specjalnego. W moim przypadku, standardowy ModeCom 350W w zestawie z obudową.
Zasilam nim:
-jeden dysk twardy na IDE
-nagrywarkę DVD
-napęd DVD (żeby "nie męczyć" nagrywarki)
- no i reszta standardowo (flopek; płyta gł. z P4 3,2; 1GB ram)
Nie miałem (jak do tej pory) żadnych niespodzianek. Masz tylko jeden napęd, więc może problem nie leży w zasilaniu. Myślę, że każda 350W powinna radzić sobie z twoim zestawem.
Pozdr.
Ja mam P4C800 Deluxe bez E i nigdy nie było żadnych problemów z USB. Zasilacz - Chieftec 420. Chodziła też przez moment na Chiefie 360. Też bez problemów.
Zadam być może oczywiste pytanie - czy wgrałeś komplet driverów do chipsetu i czy nie wystąpiły przy tym jakieś błędy?
Zadam być może oczywiste pytanie - czy wgrałeś komplet driverów do chipsetu i czy nie wystąpiły przy tym jakieś błędy?
Kwesta nie leży w Watach lecz jakości wykonania i stabilności napieć.Dla przykładu Codygen 400W nie ma polotu do 300W Huntkeya.Natomiast 300W Huntkey nie ma polotu najmniejszego do 300W Antec'a.
Ja polecam Tagana 380W lub jak masz wiecej kasy EWnermaxa albo Anteca.
Pozdro
Pozdro
GG: 7789325
...Kwesta nie leży w Watach lecz jakości wykonania i stabilności napieć.Dla przykładu Codygen 400W nie ma polotu do 300W Huntkeya.Natomiast 300W Huntkey nie ma polotu najmniejszego do 300W Antec'a.
Pozdro...
Codegen'a bym nawet największemu wrogowi nie polecił. Ale zakładam, że każdy przytomny człowiek domyśla się, czemu ich zasilacze są najtańsze na rynku.
Pozdr.
Pozdro...
Codegen'a bym nawet największemu wrogowi nie polecił. Ale zakładam, że każdy przytomny człowiek domyśla się, czemu ich zasilacze są najtańsze na rynku.
Pozdr.
Witam sznownie..:)
zauważyłem że od pewnego czasu krążą złe opinie o ASUSIE, poparte złymi doświadczeniami użytkowników. Moja wypowiedź może nieco złamać statystyki wszystkich tych negatywnych opinii. Otóż zakupiłem niedawno P5P800 na LGA 775, wraz z procesorem PIV 3.0 Ghz, zasilanie Chieftec 360 (o ile pamiętam). Płytę obsługuje chipset I865PE i skrócie rzecz ujmując, wszystko chodzi super..:) Stabilne, bezkonfliktowe stanowisko pracy. Działa HT, dual RAM, S-ATA, 8xUSB, oraz co dla wielu muzyków ważne w komplecie jest złącze MIDI. Dość niewygodne jest zakładanie wentylatora, ale podobno ten nowy system mocowania - baznóżkowy - daje lepsze efekty termiczne. Myślę, że można polecić ten model do domowego studia i nie tylko. Być może jest to również początek drogi do "nawrócenia" firmy ASUS..:) ?
koszt płyty ok. 300 PLN.
pozdrawiam poszukujących i tych zawiedzionych :)
..ale jakby coś się nagle spiardło z tym sprzętem, to ja nie namawiałem..:):)
zauważyłem że od pewnego czasu krążą złe opinie o ASUSIE, poparte złymi doświadczeniami użytkowników. Moja wypowiedź może nieco złamać statystyki wszystkich tych negatywnych opinii. Otóż zakupiłem niedawno P5P800 na LGA 775, wraz z procesorem PIV 3.0 Ghz, zasilanie Chieftec 360 (o ile pamiętam). Płytę obsługuje chipset I865PE i skrócie rzecz ujmując, wszystko chodzi super..:) Stabilne, bezkonfliktowe stanowisko pracy. Działa HT, dual RAM, S-ATA, 8xUSB, oraz co dla wielu muzyków ważne w komplecie jest złącze MIDI. Dość niewygodne jest zakładanie wentylatora, ale podobno ten nowy system mocowania - baznóżkowy - daje lepsze efekty termiczne. Myślę, że można polecić ten model do domowego studia i nie tylko. Być może jest to również początek drogi do "nawrócenia" firmy ASUS..:) ?
koszt płyty ok. 300 PLN.
pozdrawiam poszukujących i tych zawiedzionych :)
..ale jakby coś się nagle spiardło z tym sprzętem, to ja nie namawiałem..:):)
Ciekawe, to co piszesz, ale zupełnie bez sensu. Asus P4C800E Deluxe to rozwinięcie P4C800 Dl, czyli płyty z wiosny 2003. Czyli wtedy była dobra (bo to ponad rok temu), a teraz jest nędzna? Toż to jakaś szarlataneria.
A poza tym dlaczego obecne konstrukcje Asusa według Ciebie są takie nędzne? Moje doświadczenia nie potwierdzają tego w najmniejszym stopniu.
P4C800E Deluxe to dobra płyta i również z czystym sumieniem mogę ją polecić, ale gdybym obecnie składał kompa, wybrałbym ASUS P5GDC Deluxe, albo ASUS P5GD2 jeśli postawisz tylko na DDRII. Dlaczego? Socket 478 to już niestety przeżytek. Teraz liczy się LGA775 (mimo swych niezaprzeczalnych wad). Kupując taką platformę masz szanse na rozwój, zostając przy S478 obecnie złożonego komputera już nie udoskonalisz....
ddrII na dzień dzisiejszy są mniej dydajnymi układami niż ddrI mają gorsze czasy dostępu i mniejszą przepustowość
a w sprawie asusa to spytaj się jakiegokolwiek serwisanta jak często wraca asus teraz a ajk często wracał rok temu
układ lga nie różni się tak naprawde niczym od poprzedniego jedynie tym że zmusza muzyka do zmiany grafiki na pciexpres i odsługuje standart ddrII który jak wcześniej wspomniałem jest mniej wydajny od starszego układu ddrI
opinię opieram na przeprowadzonych testach u mnie w serwisie pozatym asus wcale niejest najwydajniejszą platformą na rynku a biorąc jeszcze awaryjność i cenę jest czystym deb............... kupowanie dziś asusa
pozdrawiam
P5P800 na LGA775, nie ma żadnych DDRII ani PCI express, obsługuje też DDR od 266 poczynając. Można więc ją uznać za pomost pomiędzy nowym a starym światem komponentów.
jeszcze raz dodatkowo pozdrawiam...
jeszcze raz dodatkowo pozdrawiam...
...P5P800 na LGA775, nie ma żadnych DDRII ani PCI express, obsługuje też DDR od 266 poczynając. Można więc ją uznać za pomost pomiędzy nowym a starym światem komponentów.
jeszcze raz dodatkowo pozdrawiam......
panowie wszyscy rozpisujecie się na temat 32bitowych procesorów
gdzie przyszłością jest 64 bit od dawna stosowane w komputerach "jabłecznikowych":) jeżeli jednak nierozumiecie dlaczego w każdym zachodnim studiu stoi macintosh to dziwi mnie to bardzo
intel prawie nic nie zmienił na lepsze w swoich procesorach zmienieł socket tkóry po 6 zmianach procesora będzie uszkodzony gdyż tak jest delikatny to ja już wole amd przynajmniej prubuje gonić "jabłko"i robi coś w kierunku 64 bit a za 1,5 roku przyjdzie wam stanąć przed żeczą niedowykonania czyli postawienia nowego systemu na platformach wykonanych w 32 bitowej technologii a jak niewierzycie to postawcie windowsa na atarii heheheheheh
pozdrawiam
jeszcze raz dodatkowo pozdrawiam......
panowie wszyscy rozpisujecie się na temat 32bitowych procesorów
gdzie przyszłością jest 64 bit od dawna stosowane w komputerach "jabłecznikowych":) jeżeli jednak nierozumiecie dlaczego w każdym zachodnim studiu stoi macintosh to dziwi mnie to bardzo
intel prawie nic nie zmienił na lepsze w swoich procesorach zmienieł socket tkóry po 6 zmianach procesora będzie uszkodzony gdyż tak jest delikatny to ja już wole amd przynajmniej prubuje gonić "jabłko"i robi coś w kierunku 64 bit a za 1,5 roku przyjdzie wam stanąć przed żeczą niedowykonania czyli postawienia nowego systemu na platformach wykonanych w 32 bitowej technologii a jak niewierzycie to postawcie windowsa na atarii heheheheheh
pozdrawiam
pseplasam za oltoglafie :)