Szumiąca karta - WaMi Rack 192L

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Jimmy
Re: Szumiąca karta - WaMi Rack 192L

Post autor: Jimmy » czwartek 21 paź 2004, 09:12

...gdybyś mógł podać mi wynik testu swojej karty robionego w taki sam sposób to byłbym bardzo wdzięczny (mile widziana nazwa karty)?

W mojej karcie służbowej RME 96/8 PAD poziom szumu mierzony programem Rightmark (RMAA) wynosi -100,3 dB(A). W trakcie nagrywania z rozdzielczością 24-bitową przy odłączonym wejściu wskaźnik poziomu w SoundForge oraz Wavelabie pokazuje około -93-94dB, a więc wszystko się zgadza, bo typowa różnica pomiędzy poziomem ważonym (A) a nieważonym jest około 6dB. Zmierzona składowa stała w moim egzemplarzu jest na poziomie -90,3dB.

Różnica z WaMI Rack jest dość istotna, ale nie przesądza to o przydatności karty do zastosowań zawodowych. Istotne jest przecież, jak się tę kartę wykorzysta....

Wynik tego testu w RightMark to zaledwie 86,7dB (A)

Zazdroszcze Ci Twojej karty
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.

Awatar użytkownika
Jimmy

Post autor: Jimmy » piątek 22 paź 2004, 10:07

Jeszcze jedno. Tak się składa, że mam u siebie nagrywarkę CD stacjonarną - Philips CDR 880, której szumy są na poziomie około 90 dB. Może warto jest skorzystać z jej przetworników A/D podłączając ją do karty dźwiękowej bezpośrednio poprzez stosowne wejście cyfrowe? Czy zyskam coś na jakości?

A jeżeli warto to czy muszę zmieniać coś w ustawieniach karty (chodzi o synchronizację)?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w tej sprawie
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 22 paź 2004, 15:26

...Jeszcze jedno. Tak się składa, że mam u siebie nagrywarkę CD stacjonarną - Philips CDR 880, której szumy są na poziomie około 90 dB. Może warto jest skorzystać z jej przetworników A/D podłączając ją do karty dźwiękowej bezpośrednio poprzez stosowne wejście cyfrowe? Czy zyskam coś na jakości?

A jeżeli warto to czy muszę zmieniać coś w ustawieniach karty (chodzi o synchronizację)?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w tej sprawie...

na karcie trzeba wymusic taktowanie sygnalem z SPDIF

uwazam ze stracisz - szumy to nie wszystko, nagrywarka CD ma jednak tylko 16 bitow. 24 bitow ma pewne zalety, nawet jezeli na tych dodatkowych bitach jest szum. Jest to jednak szum "analogowy", czyli "naturalny" a nie szum kwantyzacji.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » sobota 23 paź 2004, 01:15

Miałem taką samą kartę i ten sam plroblem, szumy na wejściach analogowych, jak się dobrze wsłuchać to piski jak w starym radiu mozna było wyłapac na dużym wzmocnieniu sygnału. Próbowałem różnych rzeczy, ale ostatecznie pomogło wymienienie karty na inna markę, nie wiem, czy te kartry po prostu są kiepskie, czy trafiają sie trefne egzemplarze, teraz mam M-Audio i nic nie szumi...
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
Jimmy

Post autor: Jimmy » sobota 23 paź 2004, 09:21

uwazam ze stracisz - szumy to nie wszystko, nagrywarka CD ma jednak tylko 16 bitow. 24 bitow ma pewne zalety, nawet jezeli na tych dodatkowych bitach jest szum. Jest to jednak szum "analogowy", czyli "naturalny" a nie szum kwantyzacji.

...

A co jeśli przetworzony przez nagrywarkę sygnał będę nagrywał w komputerze z rozdzielczością 24-bitową?

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » sobota 23 paź 2004, 15:13

...uwazam ze stracisz - szumy to nie wszystko, nagrywarka CD ma jednak tylko 16 bitow.

A co jeśli przetworzony przez nagrywarkę sygnał będę nagrywał w komputerze z rozdzielczością 24-bitową?...

Z proznego ani salomon nie naleje... bedziesz miec dokladnie taka sama sytuacje jak gdybys uzywal karty 16 bitowej i nagrywal w 24bitach - po prostu najmlodzie 8 bitow bedzie zawsze zerami.

Nic nie zyskujesz.

Sprawdz oczywiscie - moze sie okazac ze 16bitowy przetwornik nagrywaeki dziala jednak lepiej od 24bitowego na twojej karcie, rozdzielczosc bitowa to nie wszystko.

Z tym ze jak sie okaze ze nagrywarka jednak brzmi lepiej to nie katuj dysku nagraniami na 24 bitach, 16 bedzie dzialalo dokladnie tak samo dobrze.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » wtorek 26 paź 2004, 03:44

...Ja mam ten sam problem z karta Waveterminal 192 L przy nagrywaniu wystepuje szumy piski zklocenia. Nie mam pojecia co z tym zrobic. Sprawdzilem kable itd. Jest na to jakis sposob?...

Ja zęby na tym zjadłem, a sposobu nie znalazłem... próbowałem kombinacji z uziemieniem (z/bez), wyjąłem wszystkie inne karty, które mogły potencjalnie siać zakłóceniami, sprawdzałem na innym kompie... nic. Ten badziew po prostu tak, ma szkoda czasu na kombinowanie.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
Che

Post autor: Che » wtorek 26 paź 2004, 18:56

Dałączam sie do pokrzywdzonych. Mam WamiRack 192L i też mi szumi i piszczy jak stra stara szafa gdańska. Taki to chyba urok tego sprzętu. Ale skozystam z obecności użytkowników tej karty i zapytam:

Czy zainstalowaliście nowe sterowniki ze strony ESI?

Czy po instalacji cos sie u was zmieniło?

Ja napotkałem na zacięcia i kliki odtwarzając projekty Cubase. Ze starszymi sterami to nie występowało.

ODPOWIEDZ