VOX ToneLab LE

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Hofander
Re: VOX ToneLab LE

Post autor: Hofander » piątek 06 sie 2004, 11:50

...Skąd ta wiedza?

Może u nas robi się tak, jak na zachodzie, gdzie cena "list" to abstrakcja, a liczy się "street", czyli sklepowa.

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » piątek 06 sie 2004, 11:51

...A sam kupowałem w Katowickim włąśnie sklepie (wysłkowo) i o ile dobrze pamietam nawet 8 stów nie zapłaciłem. ...

To jesteś zarobiony, i ja też!

Pozdrawiam

H

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 06 sie 2004, 12:10

Ale wiesz Hoffander, to mnie zbiło z tropu, bo poluję na AX-10A i dopóki jego cena "list" była zbliżona do ceny PX-4 to gotów byłem (nie słuchając jescze AX'a) mieć nadzieję, że AX jest lpeszy od PX-4, a myślę tu konkretnie o szumach. A tymczasem przy cenie za PX-4 ponad 1kzl drastycznie zmienia się moje widzenie AX'ów: jestem w kropce.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » piątek 06 sie 2004, 12:12

...Ale wiesz Hoffander, to mnie zbiło z tropu, bo poluję na AX-10A i dopóki jego cena "list" była zbliżona do ceny PX-4 to gotów byłem (nie słuchając jescze AX'a) mieć nadzieję, że AX jest lpeszy od PX-4, a myślę tu konkretnie o szumach. A tymczasem przy cenie za PX-4 ponad 1kzl drastycznie zmienia się moje widzenie AX'ów: jestem w kropce....

Zadzwoń do jakiegos sklepu, np. tam gdzie kupowałeś i ustal realną cenę, a urządzonka sobie porównaj. Zresztą ja też sie zainteresuję, bo mam blisko do Sopotu i dam Ci znać co wyniuchałem.

Pozdro

Hofi

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 06 sie 2004, 12:41

w Sopocie to ja będę niuchal jutro. Jak chcesz to poniuchamy razem.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Gyngen

Post autor: Gyngen » sobota 14 sie 2004, 22:49

...Czy ktoś z Was używał multiefektu jak w temacie i co o nim sądzicie ?. Jak jego brzmienia mają się do brzmień POD-a 2.0 ?

Pozdrawiam

andrzej

...

PODa używam od czterech lat, a VOXa testowałem tylko przez godzinę, ale znalazłem nieco róznic w brzmieniu. VOX brzmi bardziej dynamicznie. Mam na mysli to, że porównując brzmienie PODa z brzmieniem normalnego zestawu gitara plus wzmacniacz - POD swoim brzmieniem bardziej przypomina gitare, którą słyszymy już po "zdjęciu" mikrofonem jakiegoś "pieca", czyli brzmieniowo wszystko jest OK, nie ma natomiast tego elementu fizycznej obecności dźwieku. Prawdopodobnie ma to także zwięzek z opóźnieniem wynikajacym z przetwarzania analogowo-cyfrowego i cyfrowo-analogowego.

W przypadku VOXa to wrażenie dystansu jest zdecydowanie mniejsze, a brzmienie bardziej realistyczne. Dotyczy to jednak tylko tzw. feelingu, bo nie sądze, by np. w nagraniu różnice były tak wyczuwalne.

POD pozwala osiagać szersze spektrum brzmieniowe - można ustawić zupełną "szklankę, jak i totalny przester,w VOXie brzmienia są mniej ekstremalne, a ich spektrum mniejsze.

VOX ma więcej efektów i niektóre są lepszej jakości, niz w PODzie. Lepsze są reverby, lepsze delaye (VOX ma symulacje 3 rodzajów delaya: digital, tape echo, multi head - przy czym symulacje tasmowego echa to po prostu zwykłe cyfrowe echo z odcięta górną częścią pasma - daleko im do takich symulacjim jakie ma Delay Modeler Line6 czy Replex Hughes & Kettner. VOX ma także phaser, którego POD nie ma.

Zdecydowanie lepszy jest w VOXie compressor, jest tu także sumulacja przesterów w "kostkach", m.in Tube Screamera i RATa. Ogólne wrażenie po kontakcie z VOXem sa na jego korzyść, ale gdyby różnice pomiędzy ceną PODa, a VOXa przeznaczyc na kupno kilku "kostek", różnice brzmieniowe nie będą istotnie wielkie.

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » sobota 14 sie 2004, 23:40

Quote:

Czy ktoś z Was używał multiefektu jak w temacie i co o nim sądzicie ?. Jak jego brzmienia mają się do brzmień POD-a 2.0 ?

Pozdrawiam

andrzej

Tego Voxa nie można porównywać do PODa 2.0 bo jego cena jest o połowę mniejsza, ale warto porównywać do PODa XT. I tutaj firma Line6 bije bod względami symulacji wzmacniaczy itd. tego Voxa, ale za to Line6 ma chyba trochę gorsze efekty, tak ja przynajmniej uważam, a jestem posiadaczem PODa XT, a na tym Voxie grywam czasami u znajomego.

PS. Rewelacyjnie brzmi POD XT z TC Electronic G-Major

[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » sobota 14 sie 2004, 23:45

POD XT ma tą przewagę, że można wgrywać do niego nowe brzmienia, efekty itd., które są co raz lepsze. Zobacz tutaj
[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
Gyngen

Post autor: Gyngen » niedziela 15 sie 2004, 00:02

...
Quote:

Czy ktoś z Was używał multiefektu jak w temacie i co o nim sądzicie ?. Jak jego brzmienia mają się do brzmień POD-a 2.0 ?

Pozdrawiam

andrzej

Tego Voxa nie można porównywać do PODa 2.0 bo jego cena jest o połowę mniejsza, ale warto porównywać do PODa XT. I tutaj firma Line6 bije bod względami symulacji wzmacniaczy itd. tego Voxa, ale za to Line6 ma chyba trochę gorsze efekty, tak ja przynajmniej uważam, a jestem posiadaczem PODa XT, a na tym Voxie grywam czasami u znajomego.

PS. Rewelacyjnie brzmi POD XT z TC Electronic G-Major

...

Porównanie VOXa z POdem 2.0 jest odpowiedzią na pytanie uczestnika forum :))

Ale tak poza tym , dlaczego takie porównanie nie miałyby mieć miejsca? Gdy przed ponad 4 laty kupowałem swojego PODa 1.0 , cena u krajowego dystrybutora wynosiła ponad 2 tys. zl. !

To, że obecnie POD staniał, nie znaczy, że jego jakość, czy funkcjonalność spadła.

Znam doskonale PODa xt i nie sądze, aby w podstawowym zakresiem, czyli tym, który dotyczy brzmień wzmacniaczy i kolumn był lepszy lub gorszy od PODa 2.0. Prawde mówiąc przez jakis czas używałem PODa wyposażonego w EPROM (zawierający system operacyjny i brzmienia) w wersji 2.3 i brzmnienia pieców na "pokładzie" były identyczne z tymi z PODa xt. Mnie to nie odpowiadało i powróciełem do wersj 2.0. Oczywiście PODxt bije "dwójkę" funkcjonalnością, liczbą i brzmieniem efektów, lecz mówienie o jego wyższość (w znaczeniu brzmienia symulacji "pieców" i kolumn) nie wydaje mi się najbardziej celowe.Obydwa sa bardzo dobre, a wybór to wyłacznie kwestia gustu.

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » niedziela 15 sie 2004, 14:43

Quote:

Porównanie VOXa z POdem 2.0 jest odpowiedzią na pytanie uczestnika forum :))

Ale tak poza tym , dlaczego takie porównanie nie miałyby mieć miejsca? Gdy przed ponad 4 laty kupowałem swojego PODa 1.0 , cena u krajowego dystrybutora wynosiła ponad 2 tys. zl. !

To, że obecnie POD staniał, nie znaczy, że jego jakość, czy funkcjonalność spadła.

Znam doskonale PODa xt i nie sądze, aby w podstawowym zakresiem, czyli tym, który dotyczy brzmień wzmacniaczy i kolumn był lepszy lub gorszy od PODa 2.0. Prawde mówiąc przez jakis czas używałem PODa wyposażonego w EPROM (zawierający system operacyjny i brzmienia) w wersji 2.3 i brzmnienia pieców na "pokładzie" były identyczne z tymi z PODa xt. Mnie to nie odpowiadało i powróciełem do wersj 2.0. Oczywiście PODxt bije "dwójkę" funkcjonalnością, liczbą i brzmieniem efektów, lecz mówienie o jego wyższość (w znaczeniu brzmienia symulacji "pieców" i kolumn) nie wydaje mi się najbardziej celowe.Obydwa sa bardzo dobre, a wybór to wyłacznie kwestia gustu.

...

Ja jestem odmiennego zdania i jest wyraźna różnica w brzmieniu między PODem 2.0 a TX. Nigdy nie kupiłbym PODa 2.0 gdyż nie podoba mi się, ale za to XT to rewelka.
[addsig]
gadu-gadu 4021735

ODPOWIEDZ