Jaki mikser?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
DogHead
Re: Jaki mikser?

Post autor: DogHead » czwartek 10 cze 2004, 14:03

Jak ze starego dowcipu... "tak te normy wysrubowali ze nie ma kiedy taczek zaladowac".

DogHead

Post autor: DogHead » czwartek 10 cze 2004, 14:07

Znaczek CE moze umieścić każdy producent z UE, nawet bez pozwoleń UE, ale potem sam ponosi odpowiedzialność za produkt nim oznaczony

...

Owszem, nazywa sie to ladne "self-certification". To tak jakbym sam sobie wystawial zaswiadczenie ze nie mam syfa.

AdminEiS

Post autor: AdminEiS » czwartek 10 cze 2004, 14:27

Historia notuje mnóstwo przypadków, kiedy to sprzęt teoretycznie świetnie przemyślany i przydatny, okazał się być tylko źródłem frustracji nabywców.

Tak było np. w przypadku całej serii keyboardów Solton MS, kiedy to poprzez fakt umieszczenia strategicznych układów scalonych w podstawkach, aby nie popaść "w stresa" przed każdym koncertem należalo je rozebrać i podopychać rzeczone układy. Firma E-mu też się nie popisała. W jedniej z partii wszystkim Proteusom MPS (wersja z klawiaturą) należało dobrze "przyłożyć" w obudowę, aby zagrały czysto. Do tej pory nikt nie wie, dlaczego tak się działo, choć wielokrotnie rozbierano je na czynniki pierwsze i diagnozowano. Inną bajką są "zabagnione" systemy operacyjne, gdzie na ten temat serwisanci mogliby się doktoryzować całymi stadami .
[addsig]
Administrator serwisu

Ano

Post autor: Ano » czwartek 10 cze 2004, 14:33

Chec to jedno a drugie - to co po takich testach napisac.

Jak to co ? Przede wszystkim obiektywne informacje, np. wyniki pomiarow szumu, znieksztalcen, itp. Dane, ktore pozwola nam na porownanie z innymi maszynami

Znaczek ISO ladnie wyglada ale [...] nie zawsze gwarantuje to co powinien.

Nie wiem co ten znaczek wedlug Cebie powinien gwarantowac, ale zgodnosc parametrow z tymi ze specyfikacji na pewno.

DogHead

Post autor: DogHead » czwartek 10 cze 2004, 15:29

Nawet nie przypuszczasz Ano jak bardzo chcialbym sie z Toba zgodzic.

Ano

Post autor: Ano » czwartek 10 cze 2004, 16:20

O UB802 nie mam wyrobionego zdania, za malo informacji. Specyfikacja jest malo precyzyjna, nie podano napiecia odniesienia dla obliczanego E.I.N. Jednak jestem pewien, ze w razie kontroli podane cyferki jakos zaczna sie cudownie zgadzac.

Z tym super-duper-niskoszumnym op NJM4580, uzyskanie tak dobrych parametrow dla wej. mic byloby niemozliwe. Prawdopodobnie jest tam jeszcze roznicowy stopien na tranzystorach, tak jak w MIC2200 i Mackie (2x2SA1084).

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 10 cze 2004, 22:56

Panowie,

odbieglis...my(cie ) troche od tematu. 3 moduly brzmieniowe, dwa procesory efektow, preampy moga byc mierne (nie bede korzystal z mikrofonow) kwota do 1000 zl, sprzet raczej nowy.

Poszukalem tu i uwdzie i podobaja mi sie 2 mikserki:

Yamaha MG 10/2 (jest w promocji za 550 zl) ) i Soundcraft Compact 4 tylko czy do Compacta 4 zapne 2 procesory zew. ?

hubi

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » piątek 11 cze 2004, 19:57

wysyłkę AUX, a Compact nie ma jej wcale :) (to typowy mikser do domowego studyjka).

Zaraz, to przecietne domowe studio nie posiada zadnych zewnetrznych efektow ?!

hubi

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » piątek 11 cze 2004, 20:29

Może by tak EiS wykonało teścik takich budżetowych mikserków w tym koniecznie serię UB, hmm?

PITmaster

ODPOWIEDZ