Ciekawy ADAT w RME HDSP 9632

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Miłaszewski
Re: Ciekawy ADAT w RME HDSP 9632

Post autor: Miłaszewski » niedziela 30 maja 2004, 21:37

Czesc!

Jako przetworników używam miksera Yamaha 01V96, który jest połączony z kartą HDSP 9652. Po przesiadce z MOTU 828 MK-2 nie mam powodów do narzekania jeśli chodzi o jakość. Oprócz tego RME produkuje bardzo dobre przetworniki, więc daleko nie trzeba szukać. Polecam także Presonus DIGIMAX.

Jacek Miłaszewski,

www.dzwiek.org

Awatar użytkownika
sql

Post autor: sql » poniedziałek 31 maja 2004, 03:07

dzieki wielkie

Problem polega na tym, ze cena jednego, 8-kanałowego interfejsu RME...troszkę mnie przytłacza. Juz nawet MOTU 2408mk3 wydaje sie być rozsądniejszą propozycją (3x ADAT) ...tylko ze on ma jedynie 8 wejsc analogowych...no wyć sie chce. Co prawda MOTU 24 I/O da mi mozliwość pieknego wejscia 24 kanalówn mojej konsolety w komputer, ale troche boję, czy ten interfejs (razem z kartą PCI-424) "oporządzi" muzyczny soft tak dobrze, jak karty z serii RME HDSP,ktore cechuje bardzo otwarta architektura,rewelacyjne sterowniki itp.

Musze powiedzieć,że Twoje rozwiązanie z Yamaszką w roli konwertera wydaje mi się bardzo interesujące. Musiał bym jednak przełamac wewnetrzny opor do konsolet cyfrowych...i zewnetrzny do wyciągania gotówki ... a tak prawde mowiac, odczuwam na tym polu brak optymalnych i uniwersalnych rozwiazan sprzetowych...chyba ze znowu chce za duzo, za nieduzo....

pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » poniedziałek 31 maja 2004, 03:45

......no właśnie...na śledziu widnieją jedynie dwa złącza TosLink i dlatego informacja ta wydała mi się troszkę naciągnięta... choćby z tego względu, że takie uznane interfejsy(konwertery) jak MOTU, w celu zaspokojenia większych potrzeb na cyfrowe tory audio, posiadają na wyjściu 3x po >>8<< kanałów ADAT(we/wy)…zresztą tak samo jak np. HDSP9652 – System Hammerfall DSP ,gdzie jak byk widnieje 6 osobnych złącz typu TosLink.

pozdrawiam

...

Tak, bez bicia przyznaję, że lenistwo mnie tu zgubiło ... Pomyliłem 9632 z 9652, a to nieco inna historia. W każdym razie HDSP9652 to "wypasiony" system dla komunikacji w formacie ADAT - bardzo nota bene podobny w zamyśle do znacznie starszego systemu Dakota/Montana (www.frontierdesign.com). Jeśli urządza Cię 16 kanałow i 24-bit/48KHz konwersja, to sprawdź opcję Dakota + 2xTango 24 (Dynabit, Kraków) - prawdopodobnie będzie taniej od RME. Dakotę możesz poszerzyć do 32-kanałow audio, parując ten interfejs z kartą Montana. To może być "overkill", więc RME HDSP9652 z 24-kanałami będzie gdzieś pośrodku.

Tak czy inaczej każde 8 kanałow potrzebuje konwersji A/D/A - tu znowu porównaj koszta konwerterów Tango 24 z innymi (Motu, RME itd.). Sam od kilku lat pracuję w rozbudowanym systemie 2-ch komputerów z interfejsami Frontier Design i jestem bardzo zadowolony. Również konwertery Tango 24 są znakomite. Przepraszam za zamieszanie i życzę powodzenia w budowie studia ADAT. To bardzo elegancki format.

MD
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
sql

Post autor: sql » poniedziałek 31 maja 2004, 11:19

No problem Panie Macieju Dzisiaj mamy tyle sprzetu i symboli do ogarniecia...

Faktycznie,z Tym konwerterem Tango zaswiecił mi Pan swiatelko w tunelu,a na stronie Dynabit`a udalo mi sie znalesc cos jeszcze tanszego i zapowiada sie imponujaco...

ADCON: przetwornik {analogowo - cyfrowy} z wejściami mikrofonowymi firmy Marian (1590,00 PLN) pro stuck

w sumie ma to co mnie interesuje, czyli konwersje z analogu na ADAT.Wtedy moglbym polączyć Mikser z HDSP9652 poprzez dwa takie konwertery i juz bylbym szczesliwy :)

dziekuje serdecznie i pozdrawiam

sql

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » poniedziałek 31 maja 2004, 12:44

...No problem Panie Macieju Dzisiaj mamy tyle sprzetu i symboli do ogarniecia...

ADCON: przetwornik {analogowo - cyfrowy} z wejściami mikrofonowymi firmy Marian (1590,00 PLN) pro stuck

w sumie ma to co mnie interesuje, czyli konwersje z analogu na ADAT.Wtedy moglbym polączyć Mikser z HDSP9652 poprzez dwa takie konwertery i juz bylbym szczesliwy :)

dziekuje serdecznie i pozdrawiam

sql...

warto poczytac na forum steinberga ( cubase i nuendo)

jest tam mowa o "Ultragain Pro-8 Digital ADA 8000" (277 euro) w połączeniu właśnie m.in. z hdsp 9632 i 9652 .

jak twierdzą wtajemniczeni (?) w srodku ADA 8000 sa przetworniki Alesisa

opinie na temat wykorzystywania ADA sa pozytywne.

Osobiscie sam jestem w momencie podjecia decyzji: karta RME - ktora ? a moze inna (moj program to cubase sx2) do tego przedwzmacniacze mikrofonowe (ADAT) ze wzgledu na ograniczenia w portfelu mysle wlasnie o ADA 8000.

Moze jakies podpowiedzi kolegow. Bede wdzieczny

walu

Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

ODPOWIEDZ