Pitch w odtwarzaczu mp3?
No dobrze, ale skoro chodzi Ci o zmianę tempa odtwarzania (jak rozumiem, przy zachowaniu wysokości dźwięku), to dlaczego tak zatytułowałeś pytanie, że wynika z niego coś dokładnie odwrotnego?
Re: Pitch w odtwarzaczu mp3?
...No dobrze, ale skoro chodzi Ci o zmianę tempa odtwarzania (jak rozumiem, przy zachowaniu wysokości dźwięku), to dlaczego tak zatytułowałeś pytanie, że wynika z niego coś dokładnie odwrotnego?...
Z tego, co się orientuje to nie da się zmienić tempa utworu tak, aby utwór został w tej samej tonacji. Bo chyba o tym mówisz mając na myśli wysokość dźwięku?
zobacz to urzadzenie które odtwarza MP3 i ma w sobie Adjustable Pitch Control,Variable Pitch Control Range 4%, 8%, & 16% i Pitch Bend.
pozdrawiam, Sroka
Z tego, co się orientuje to nie da się zmienić tempa utworu tak, aby utwór został w tej samej tonacji. Bo chyba o tym mówisz mając na myśli wysokość dźwięku?
zobacz to urzadzenie które odtwarza MP3 i ma w sobie Adjustable Pitch Control,Variable Pitch Control Range 4%, 8%, & 16% i Pitch Bend.
pozdrawiam, Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
Na szczęście mylisz się całkowicie, istnieje szeroka gama procedur Time Stretch, które dokonują zmiany tempa bez zmiany tonacji/wysokości dźwięku - takie narzędzia są w budowane w każdy przyzwoity edytor audio i program DAW (Logic, Cubase, Samplitude, Acid itd). W odtwarzaczu MP3 z racji zasady działania techniki kompresji sygnał jest dostępny w reprezentacji czasowo-częstotliwościowej i doskonale nadaje się do zrobienia tego zabiegu bardzo niewielkim kosztem, więc potencjalnie taka funkcja jak najbardziej ma prawo wystąpić (choć poza odtwarzaczami DJ-skimi nie znam modelu przenośnego, który to realizuje)
Na szczęście mylisz się całkowicie, istnieje szeroka gama procedur Time Stretch, które dokonują zmiany tempa bez zmiany tonacji/wysokości dźwięku - takie narzędzia są w budowane w każdy przyzwoity edytor audio i program DAW (Logic, Cubase, Samplitude, Acid itd). W odtwarzaczu MP3 z racji zasady działania techniki kompresji sygnał jest dostępny w reprezentacji czasowo-częstotliwościowej i doskonale nadaje się do zrobienia tego zabiegu bardzo niewielkim kosztem, więc potencjalnie taka funkcja jak najbardziej ma prawo wystąpić (choć poza odtwarzaczami DJ-skimi nie znam modelu przenośnego, który to realizuje)
No dobrze, ale skoro chodzi Ci o zmianę tempa odtwarzania (jak rozumiem, przy zachowaniu wysokości dźwięku), to dlaczego tak zatytułowałeś pytanie, że wynika z niego coś dokładnie odwrotnego?
Nigdy nie spotkałem się z funkcją zmiany tempa w odtwarzaczach,w przeciwieństwie do funkcji pitch,wiec pomyślałem że szybciej bedzie można znaleźć odtwarzacz przenośny posiadający tą opcje.Poza tym wydaje mi się żę zmiana wysokości spowodowana (nie dużą) zmianą tempa nie powinna przeszkadzać w odbieraniu tekstu czytanego.
Stąd tytuł....
...nadaje się do zrobienia tego zabiegu bardzo niewielkim kosztem, więc potencjalnie taka funkcja jak najbardziej ma prawo wystąpić (choć poza odtwarzaczami DJ-skimi nie znam modelu przenośnego, który to realizuje)
...
I tu pytanie,kto jest w stanie coś takiego zrobić?Moja praca z lutownicą NIE kończy się na poparzeniach 1-szego stopnia
,ale takie wyzwanie to zapewne wyższa szkoła jazdy.
dzieki za odpowiedzi.
Nigdy nie spotkałem się z funkcją zmiany tempa w odtwarzaczach,w przeciwieństwie do funkcji pitch,wiec pomyślałem że szybciej bedzie można znaleźć odtwarzacz przenośny posiadający tą opcje.Poza tym wydaje mi się żę zmiana wysokości spowodowana (nie dużą) zmianą tempa nie powinna przeszkadzać w odbieraniu tekstu czytanego.
Stąd tytuł....
...nadaje się do zrobienia tego zabiegu bardzo niewielkim kosztem, więc potencjalnie taka funkcja jak najbardziej ma prawo wystąpić (choć poza odtwarzaczami DJ-skimi nie znam modelu przenośnego, który to realizuje)
...
I tu pytanie,kto jest w stanie coś takiego zrobić?Moja praca z lutownicą NIE kończy się na poparzeniach 1-szego stopnia

dzieki za odpowiedzi.
from one source all things depend....
...

zbudowac bedzie bardzo bardzo ciezko, bo nie ma mowy o zrobieniu zewnetrznego "opozniacza" do istniejacego playera - jakikolwiek time-strecz w czasie rzeczywistym wymaga przerobki samego serca odtwarzacza - chociazby tego zeby np. MiniDisk krecil sie odpowiednio wolniej lub szybciej (chyba oczywiste dlaczego? jezeli nie to wyjasnie, ze utworek o dlugosci 3 minut po dwukrotnym rozciagnieciu w czasie bedzie sie odtwarzal tych minut 6 i z taka szybkoscia powinien dzialac odtwarzacz).
a tymczasem mini odtwarzacze sa robione na specjalizowanych scalakach, czesto caly odtwarzacz to jeden scalak. Ingerencja w srodek jest po prostu niemozliwa.
o przerobce czegos nie ma wiec co myslec. Natomiast budowa od podstaw to czemu nie - jezeli tylko masz wiedze teoretyczna i praktyczna z zakresu elektroniki tak analogowej jak i cyfrowej, umiesz programowac DSP oraz masz jakis rok czasu zeby to dopracowac. No i potem jest jeszcze pytanie czy ktos lubi biegac z kilkoma kilogramami sprzetu, bo o wiekszej skali miniaturyzacji bez scalakow robinych na zamowienie mozna zapomniec...
sorry, life is brutal
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
sorry, life is brutal
...
Nie,nie...z tą lutownicą to był żart,ja bym się tego nie podją.
Ciekawe czy była by możliwość zlecić takie zadanie jakiemuś "koncernowi" produkującemu przenośne odtwarzacze??.
pozdrawiam
...
Ciekawe czy była by możliwość zlecić takie zadanie jakiemuś "koncernowi" produkującemu przenośne odtwarzacze??.
pozdrawiam
from one source all things depend....
...sorry, life is brutal
...
pozdrawiam...
Gdyby było to niezbędne to by to już dawno wypuścili do sklepów.
Możesz sobie zrobić takie urządzenie w oparciu o magnetofon analogowy wstawić silniczek z regulacją obrotów.
Czy to ci odpowiada?
Pozdrawiam, Sroka
...
pozdrawiam...
Gdyby było to niezbędne to by to już dawno wypuścili do sklepów.
Możesz sobie zrobić takie urządzenie w oparciu o magnetofon analogowy wstawić silniczek z regulacją obrotów.
Czy to ci odpowiada?
Pozdrawiam, Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!