Dobór słuchawek
- przedwczoraj
Rozumiem, że do komponowania wystarczy w początkowej fazie dyktafon. Ale czy spotkaliście się z sytuacją, że zagrany na słuchawkach motyw był bardzo inspirujący, na bazie niego szybko powstał cały kawałek, brzmienia w nim świetnie do siebie pasowywały i wszystko ogólnie było ok, a w "świetle dziennym" okazało się, iż poza udanymi harmoniami nadaje się on do kosza? Chodzi mi o to czy istnieje zagrożenie, że ze słuchawkami na uszach z poczuciem dobrze wykonywanej roboty zabrniemy w ślepy zaułek i starcimy wiele cennego czasu?
pozdrawiam
pozdrawiam
Re: Dobór słuchawek
W przypadku ustawiania brzmienia absolutnie tak. Co ma kompozycja do brzmienia. Mi zdarza sie ze rejestruje swoje pomysły na systemowym rejestratorze. Jeśli ty chcesz podczas komponowania utworu skupiać się również na brzmieniu poszczególnych śladów, to zapomnij żeby na słuchawkach wyszło Ci to dobrze, podobnie jak w innych przypadkach. Ja wyznaję zasadę, że najpierw pomysły zarejestrować byle jak, a dopiero później rejestrować to konkretniej. Tylko wtedy z resztą mogę spojrzeć na cały numer jako całość i wyobrazić sobie jak to ma brzmieć.
Pozdrawiam/Zone
Pozdrawiam/Zone
Sanok
Ktoś wie gdzie i za ile mozna kupic te AKG K55??
...Ktoś wie gdzie i za ile mozna kupic te AKG K55??...
Widziałem je w musiccenter coś koło 170 zł (ile nie powiem ci dokładnie) sprawdź sobie może tutaj: www.musiccenter.pl/?s=one&i=1592
[Post edytowany przez Admina w dniu 18/11/2003]
Widziałem je w musiccenter coś koło 170 zł (ile nie powiem ci dokładnie) sprawdź sobie może tutaj: www.musiccenter.pl/?s=one&i=1592
[Post edytowany przez Admina w dniu 18/11/2003]
Sampling (kreatywny): z użyciem PC
A jak te AKG K55 maja sie do Beyerdynamic DT 231 PRO , ktos moze cos napisac o porownaniu tych dwoch modeli?

...A jak te AKG K55 maja sie do Beyerdynamic DT 231 PRO , ktos moze cos napisac o porownaniu tych dwoch modeli?
...
Mam Beyery DT231 Pro i często ich używam, ale do słuchania muzyki z MiniDisc'a w autobusie, bo są wygodne i mają welurowe nauszniki, dobre na zimę. A tak poważnie - Beyery mają pewien model - DT990 Pro i w tym kierunku brzmią inne słuchawki Beyer'a, z tym, że w żaden sposób nie dorównują im klasą, a za to tragicznie przewalają dół i dlatego są cool do słuchania z przenośnych odtwarzaczy.
Pozdrawiam
Hofi
PS. Porada dnia: idż i porównaj, wyrób sobie opinię, chociaż ja obstawiam AKG.

Mam Beyery DT231 Pro i często ich używam, ale do słuchania muzyki z MiniDisc'a w autobusie, bo są wygodne i mają welurowe nauszniki, dobre na zimę. A tak poważnie - Beyery mają pewien model - DT990 Pro i w tym kierunku brzmią inne słuchawki Beyer'a, z tym, że w żaden sposób nie dorównują im klasą, a za to tragicznie przewalają dół i dlatego są cool do słuchania z przenośnych odtwarzaczy.
Pozdrawiam
Hofi
PS. Porada dnia: idż i porównaj, wyrób sobie opinię, chociaż ja obstawiam AKG.
monitorach - czy do komponowania używać wyłącznie monitorów?
Jasne! Tylko i wyłącznie ! Weź pod uwagę doświadczenia takich panów, jak Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Czajkowski... Cóż oni by bez monitorów poczęli... Gdyby przeanalizować, jakich modeli używali, pewnie dałoby się przewidzieć, jakie monitory powodują komponowanie jakiej muzyki
pzdr - Leff
Jasne! Tylko i wyłącznie ! Weź pod uwagę doświadczenia takich panów, jak Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Czajkowski... Cóż oni by bez monitorów poczęli... Gdyby przeanalizować, jakich modeli używali, pewnie dałoby się przewidzieć, jakie monitory powodują komponowanie jakiej muzyki

pzdr - Leff
Leff - Szczecin
Jakie polecacie słuchawki zamknięte do nagrywania (głownie wokal i dęte), które jednocześnie byłyby bardzo przydatne w reżyserce jako referencyjne do mixów itd. Mam w tej chwili "otwarte" HD600 i jestem z nich strasznie zadowolony, ale przy okazji skoro i tak trzeba zainwestować, przydałyby mi się jeszcze do tego "zamknięte" o innej charakterystyce, też wiarygodne i podobnej klasy. Czy da się upiec dwie pieczenie....???

Jasne! Tylko i wyłącznie ! Weź pod uwagę doświadczenia takich panów, jak Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Czajkowski... Cóż oni by bez monitorów poczęli...
Przykład Beethovena pokazuje, że jak się człowiek wyćwiczy, to i bez monitorów się obejdzie, wystarczy mu analizator widma. Brrr, ja jednak wolę tradycyjnie
Przykład Beethovena pokazuje, że jak się człowiek wyćwiczy, to i bez monitorów się obejdzie, wystarczy mu analizator widma. Brrr, ja jednak wolę tradycyjnie