Line out electronically balanced – line in unbalanced

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Line out electronically balanced – line in unbalanced

Post autor: matiz » sobota 15 kwie 2017, 00:20

Połączenie niesymetryczne -10db sprzęt konsumencki / sumetryczne +4... 

E tam, symetria to symetria a poziom to poziom, dwie różne sprawy. Co do desymetryzacji wyjść - gdyby to było "porządne" wyjście symetryczne, to warto byłoby desymetryzować zwierając ring z masą, ale w tej klasy urządzeniach to po pierwsze nic nie da a po drugie gdyby dawało, to tym bardziej nie należy tego robić, bo poziom może być za duży Czyli kable TRS-TRS będą dobre. Wyjścia są najprawdopodobniej symetryzowane impedancyjnie tylko, także ten...

_________________ nagrywamy.com

Gesualdo

Post autor: Gesualdo » sobota 15 kwie 2017, 00:49

Aurora:

„Przewód TRS -TRS jest symetryczny tylko w symetrycznym gnieździe. Nawet jak TRS połączysz pod TS gniazdo nie ma mowy o symetrycznym połączeniu. 

(…)

Więc bez problemu możesz to podpiąć zwyklym przewodem niesymetrycznym a kiedyś w przyszłości zainwestować w TRS - XLR M „

Pierwsze zdanie to truizm. Nikt nie twierdzi przecież, że jest inaczej. Co do ostatniego zdania zacytowanego: rozmawiamy o podpięciu kablem symetrycznym (TRS-TRS), a nie o przewodzie niesymetrycznym. Stąd moja wątpliwość. Ja wiem, że gniazdo wzmacniacza jest niesymetryczne (więc nie ma mowy o przyjęciu symetrycznego sygnału), jednak wyjście Focusrite jest symetryczne. Pytanie brzmi: co się stanie jak się podepnie wtykiem TRS do Focusrite i wtyk TRS wepnie do niesymetrycznego gniazda wzmacniacza. Jakie są tego konsekwencje w sensie technicznym?

matiz:

„Co do desymetryzacji wyjść - gdyby to było "porządne" wyjście symetryczne, to warto byłoby desymetryzować zwierając ring z masą, ale w tej klasy urządzeniach to po pierwsze nic nie da a po drugie gdyby dawało, to tym bardziej nie należy tego robić, bo poziom może być za duży icon_wink.gif Czyli kable TRS-TRS będą dobre. Wyjścia są najprawdopodobniej symetryzowane impedancyjnie tylko, także ten... icon_wink.gif

Focusrite ma wyjścia symetryzowanie elektroniczne (electronically balanced). Z tego, co mi się wydaje, to jest coś innego niż tzw. symetryzacja impedancyjna.

Jak na razie więc sprawa się do końca nie wyjaśniła. Trzeba by zdefiniować co to oznacza „porządne wyjście symetryczne”.

W różnych artykułach dotyczących połączeń symetrycznych/niesymetrycznych dużo mówi się o tym jak łączyć piny pomiędzy wtykami kabla, żeby podpiąć wyjście symetryczne do niesymetrycznego wejścia, ale nigdzie nie spotkałem się z informacją co się stanie, jak użyje się po prostu kabla TRS-TRS.

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » sobota 15 kwie 2017, 11:09

W różnych artykułach dotyczących połączeń symetrycznych/niesymetrycznych dużo mówi się o tym jak łączyć piny pomiędzy wtykami kabla, żeby podpiąć wyjście symetryczne do niesymetrycznego wejścia, ale nigdzie nie spotkałem się z informacją co się stanie, jak użyje się po prostu kabla TRS-TRS.

...

Gesualdo, wydaje się, że trochę się "nakręciłeś" tym tematem . Konsekwencje takiego połączenia już Ci przedstawiliśmy:
- nie uszkodzi urządzeń w ten sposób podłączonych,
- zostanie "wycięty" sygnał odwrócony w fazie,
- jak słusznie zauważył Matiz, może to nawet lepiej, ponieważ przy połączeniu zrobionym zgodnie z "zakonem" sygnał podawany na wejście może być zbyt silny, co może powodować zniekształcenia i wtedy trzeba zredukować sygnał wyjściowy.
Nie wiem, co jeszcze chciał byś wiedzieć... jak dla mnie to więcej chyba nie można napisać w tym temacie

Gesualdo

Post autor: Gesualdo » sobota 15 kwie 2017, 13:39

PWA, dziękuję za podsumowanie, właśnie o taką prostą informację mi chodziło, zresztą intuicyjnie sam taki wniosek wyciągnąłem, ale nie jestem specjalistą.

Nie tyle „nakręciłem się” tym tematem, ile z wielu powyższych wypowiedzi można wyciągnąć różne (często przeciwstawne) wnioski. Raz wynika z tego, że wszystko jest ok, raz że trzeba inaczej, a raz – lepiej inaczej… (ale brak argumentów i informacji czemu tak jest źle).

Intuicyjnie wydaje mi się, że przy odrobinie wiedzy fachowej (ja takiej nie posiadam)  można odpowiedzieć na postawione przeze mnie pytanie w jednym zdaniu i wyczerpać temat.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim zainteresowanym za wypowiedzi:)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 15 kwie 2017, 15:50

- jak słusznie zauważył Matiz, może to nawet lepiej, ponieważ przy połączeniu zrobionym zgodnie z "zakonem" sygnał podawany na wejście może być zbyt silny, co może powodować zniekształcenia i wtedy trzeba zredukować sygnał wyjściowy.

Na to bym za bardzo nie liczył. Wydaje mi się, że wyjście w małych scarlettach jest symetryzowane impedancyjnie i ring nie ma dodatkowego wzmacniacza odwracającego (wnioskuję z poziomów wyjściowych, scarkett 2i4 ma maks +10dBu na wyjściu liniowym symetrycznym i tyle samo na słuchawkowym). IMO to nie jest wcale duży problem, a nawet sądzę, że takie wyjścia są sesnowniejsze niż z odwracaniem oddzielnym scalakiem. W przypadku takiej symetrii z odwracaniem polaruzacji jednego wyjścia przy desymetryzacji sygnał spada o połowę, co powodować może kłopoty. W przypadku jak je nazwałem "porządnych" wyjść czyli transformatorowych, z driverem linii albo co ciekawe też symetryzowanych impedancyjnie sygnał jest taki sam bez względu na typ obciążenia, o ile oczywiście łączymy ring z masą w przypadku trafo lub drivera. To w oczywisty sposób powoduje dwukrotny wzrost napięcia na wyjściu "plus", przez co przy wysokich poziomach odniesienia interfejsy z driverami po prostu się nie wyrabiają i producent zaleca desymetryzację bez łączenia "minusa" do masy.

[addsig]

ODPOWIEDZ