Aurora:
„Przewód TRS -TRS jest symetryczny tylko w symetrycznym gnieździe. Nawet jak TRS połączysz pod TS gniazdo nie ma mowy o symetrycznym połączeniu.
(…)
Więc bez problemu możesz to podpiąć zwyklym przewodem niesymetrycznym a kiedyś w przyszłości zainwestować w TRS - XLR M „
Pierwsze zdanie to truizm. Nikt nie twierdzi przecież, że jest inaczej. Co do ostatniego zdania zacytowanego: rozmawiamy o podpięciu kablem symetrycznym (TRS-TRS), a nie o przewodzie niesymetrycznym. Stąd moja wątpliwość. Ja wiem, że gniazdo wzmacniacza jest niesymetryczne (więc nie ma mowy o przyjęciu symetrycznego sygnału), jednak wyjście Focusrite jest symetryczne. Pytanie brzmi: co się stanie jak się podepnie wtykiem TRS do Focusrite i wtyk TRS wepnie do niesymetrycznego gniazda wzmacniacza. Jakie są tego konsekwencje w sensie technicznym?
matiz:
„Co do desymetryzacji wyjść - gdyby to było "porządne" wyjście symetryczne, to warto byłoby desymetryzować zwierając ring z masą, ale w tej klasy urządzeniach to po pierwsze nic nie da a po drugie gdyby dawało, to tym bardziej nie należy tego robić, bo poziom może być za duży
Czyli kable TRS-TRS będą dobre. Wyjścia są najprawdopodobniej symetryzowane impedancyjnie tylko, także ten...
”
Focusrite ma wyjścia symetryzowanie elektroniczne (electronically balanced). Z tego, co mi się wydaje, to jest coś innego niż tzw. symetryzacja impedancyjna.
Jak na razie więc sprawa się do końca nie wyjaśniła. Trzeba by zdefiniować co to oznacza „porządne wyjście symetryczne”.
W różnych artykułach dotyczących połączeń symetrycznych/niesymetrycznych dużo mówi się o tym jak łączyć piny pomiędzy wtykami kabla, żeby podpiąć wyjście symetryczne do niesymetrycznego wejścia, ale nigdzie nie spotkałem się z informacją co się stanie, jak użyje się po prostu kabla TRS-TRS.