LUFS utworów muzycznych

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: LUFS utworów muzycznych

Post autor: Zbynia » niedziela 20 gru 2015, 00:47

a co to jest LUFS?kolejny badziew jak PMPO?

Jimek co gotujesz na -8 -9?i co -8 -9?

RMS?

przecież to prasa - robisz materiał dla downów nie mających pokrętła volume?
ok rozumiem marne telefony gdzie max jest ograniczony ale pamiętaj ze tragicznie wręcz ograniczasz brzmienie swojego materiału

jak już chcesz być bezczelny to rób -6 a co

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » niedziela 20 gru 2015, 12:30

...a co to jest LUFS?kolejny badziew jak PMPO?

RMS?

ok rozumiem marne telefony gdzie max jest ograniczony ale pamiętaj ze tragicznie wręcz ograniczasz brzmienie swojego materiału

jak już chcesz być bezczelny to rób -6 a co...

.................................

Miałem na myśli granice -8 , -9 LUFS jak to ładnie było ujęte w zaleceniach EBU R128: " ...so-called ‘comfort zone’ of about 8-9 LU...". Tak masz racje, też robię materiał dla downów, którzy nie mają pokręteł volume. Co do wspomnianej przez Ciebie wartości -6 to nawet nie próbuje się zbliżać:)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 22 gru 2015, 11:52

...a co to jest LUFS?kolejny badziew jak PMPO?

RMS?

ok rozumiem marne telefony gdzie max jest ograniczony ale pamiętaj ze tragicznie wręcz
ograniczasz brzmienie swojego materiału

jak już chcesz być bezczelny to rób -6 a co...

W najgłośniejszych momentach utworu taki ostęp od zera to nic złego. Wiele
rewelacyjnych nagrać tak jest zrobionych. Chwilowy RMS na poziomie -8 to nic
nienormalnego. Wiele też zależy od gatunku muzyki. Te gatunki które wykorzystują dużo
grubych ciągłych sinusów w dole generują bardzo wysokie RMS, wcale nie przekładając się
na głośność.

Isabella1990
Kontakt:

Post autor: Isabella1990 » środa 23 gru 2015, 15:22

PWA, dzięki za linki, które zamieściłeś, bardzo mi się przydały.

Pasjonują mnie rośliny i ich uprawa oraz programowanie. Kujawsko- Pomorski Stomatologiczno-Medyczny Nzoz Sto-Med Utworzony Przez Sto-Med Kujawsko-Pomorską Sp. Z O.o. to gabinet, w którym pracuję. Jego dokładny adres to Bydgoszcz, Ul. Dworcowa 47, 85-009.

Awatar użytkownika
Pytajny

Post autor: Pytajny » środa 23 gru 2015, 17:56

Mało tego, jeśli stylistyki takie jak brostep czy big room ktoś zrobi w -8 RMS, to będą odstawać od numerów konkurencji, choćby nie wiem jak brzmiały. Inna sprawa, że aranże, techniki i sample używane w takich stylistykach powodują, że utwory same w sobie są głośne, a do tego mocna kompresja tłamsi dźwięk w sposób bardziej miły dla ucha niż ma to miejsce w innych stylistykach. Więc dziwię się częstym OGÓLNYM głosom, że kompresja większa niż -8 jest przesadą :)

fallworm

Post autor: fallworm » poniedziałek 28 gru 2015, 14:53

...Mało tego, jeśli stylistyki takie jak brostep czy big room ktoś zrobi w -8 RMS, to będą odstawać od numerów konkurencji, choćby nie wiem jak brzmiały. Inna sprawa, że aranże, techniki i sample używane w takich stylistykach powodują, że utwory same w sobie są głośne, a do tego mocna kompresja tłamsi dźwięk w sposób bardziej miły dla ucha niż ma to miejsce w innych stylistykach. Więc dziwię się częstym OGÓLNYM głosom, że kompresja większa niż -8 jest przesadą :)...

Sprawdźcie utwory z płyty "CZADOMAN – CZADOMANIA" (bardzo popularny mass materiał w zeszłym i w tym roku) tutaj średnia RMS waha się od -5,5 do -6,5 db ;]. Prasa nie prasa, ale do dzisiaj puszczana jest piosenka w klubie i... nagle wszyscy lecą na parkiet.

Jedyna reguła odnośnie kompresji finalnej jest przy realizacjach filharmonicznych - brak kompresji.

Tyle w temacie prasy.

Awatar użytkownika
Pytajny

Post autor: Pytajny » poniedziałek 28 gru 2015, 15:07

......Mało tego, jeśli stylistyki takie jak brostep czy big room ktoś zrobi w -8 RMS, to będą odstawać od numerów konkurencji, choćby nie wiem jak brzmiały. Inna sprawa, że aranże, techniki i sample używane w takich stylistykach powodują, że utwory same w sobie są głośne, a do tego mocna kompresja tłamsi dźwięk w sposób bardziej miły dla ucha niż ma to miejsce w innych stylistykach. Więc dziwię się częstym OGÓLNYM głosom, że kompresja większa niż -8 jest przesadą :)...

Sprawdźcie utwory z płyty "CZADOMAN – CZADOMANIA" (bardzo popularny mass materiał w zeszłym i w tym roku) tutaj średnia RMS waha się od -5,5 do -6,5 db ;]. Prasa nie prasa, ale do dzisiaj puszczana jest piosenka w klubie i... nagle wszyscy lecą na parkiet.
....

Potwierdziłeś, to co napisałem, bo przecież -5,5/-6,5 to dużo większa głośność niż -8.

Pomijając to że Czadoman, to ani nie brostep, ani nie bigroom o którym pisałem.

Pomijając też  to że w muzyce jest wiele wyjątków i nie ma twardych reguł, ale chyba nie musimy sobie tego pisać w każdym poście. Ale w każdym razie ten Czadoman nie jest wyjątkiem.

A to, czy ktoś leci na parkiet czy nie - to już zupełnie inna sprawa.

ODPOWIEDZ