Kompletowanie studia

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Banja
Re: Kompletowanie studia

Post autor: Banja » sobota 19 wrz 2015, 03:03

własnie zakupiłem z audio technica ekran akustyczny mega ;] i dostałem dwa statywy z mikrofonami audio technica chodzi o coś takiego panu aby nagrywać na pojemnosciowym a dynamik ma łapać dzwięki?

Leff

Re: Kompletowanie studia

Post autor: Leff » poniedziałek 21 wrz 2015, 13:04

...własnie zakupiłem z audio technica ekran akustyczny mega ;] i dostałem dwa statywy z mikrofonami audio technica chodzi o coś takiego panu aby nagrywać na pojemnosciowym a dynamik ma łapać dzwięki?...

Nie - po prostu zamiast do pojemnościówki śpiewasz do dynamika. Dźwięk będzie inny, ale to nie znaczy że gorszy, czy mniej użyteczny. Jak pisałem wyżej, śpiewając z bardzo bliska do mikrofonu dynamicznego w znacznym stopniu zmniejszysz pogłos pomieszczenia. Warto stosować pop-filtr, by wyeliminować głoski wybuchowe. Zrób nagranie testowe na pojemnościówce z ekranem, a potem drugie (najlepiej ten sam materiał) na dynamiku i spróbuj zmiksować te ślady z podkładem. Sam stwierdzisz, który ślad jest bardziej użyteczny i lepiej się klei w miksie.
Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ