Rekomendowane monitory

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
fallworm
Re: Rekomendowane monitory

Post autor: fallworm » czwartek 27 lis 2014, 01:21

...
Panowie rozpieprzyliście temat durnymi dywagacjami - zapoznajcie się z pierwszym postem i przestańcie śmiecić
...

Przepraszam Zbynia za dodatkowe śmiecie w temacie, mam nadzieje, że moderator przeniesie niepotrzebne wiadomości do kosza.

Drogi Kyle  nie wiem czemu się unosisz. 

Na początek proponuje Ci dwie książki, jeżeli brakuje Ci doświadczenia:

"Podstawy nagłaśniośnienia i realizacji nagrań", gdzie w dośc przejrzysty sposób jest opisane jak ludzki słuch działa i jak percepcja odbiera dźwięk w zależnośći od natężenia i pasma częstotliwości.

oraz 

"Digital Audio", gdzie znajdziesz rozdział, opisujący bardziej te zagadnienia.

Polecam Ci po przeczytaniu tych książek, absolutną podstawę aby móc wyrażać jakiekolwiek opinie na temat parametrów elektroakustycznych jeżeli nie masz doświadczeń:

"Podręcznik Akustyki" F. Alton'a Everest'a

Odnośnie Twojej wcześniejszej wypowiedzi:

Możliwe, że na pomiarach monitory mają takie, a nie inne wyniki. Wiedz jednak, nim przeczytasz książki, że 3db to jest nic, nawet 6 to nic złego w tym paśmie. Ja bez problemu operuje na paśmie 40-50 hz bez subwoofera. Przy 40 jest stromy spad. Wszystko słysze tak jak powinienem. Kiedyś patrzyłem na "charakterystyki" przenoszenia, ale dałem sobie spokój. Słuch i to co się słyszy jest najważniejsze.

Odnośnie częstotliwośći "niemuzycznych" - niedaleko szukać w samych materiałach EiS jest opisane, że częstotliwośći poniżej 60hz to częstotliwości sub-basowe - przykro mi ale to określenie do częstotliwości "niemuzycznych", które są nie często stosowane, z wiadomych względów - ostatnia książka Ci odpowie na to pytanie jeżeli nie masz doświadczeń własnych.

Odnośnie subwoofera dużego, który ma posiłkować małe monitory. Dość tej teorii. Idź do salonu i posłuchaj.

laser777

Post autor: laser777 » czwartek 27 lis 2014, 02:48

...Panowie rozpieprzyliście temat durnymi dywagacjami - zapoznajcie się z pierwszym postem i przestańcie śmiecić...

spoko Ja w tym wątku się już nie wypowiadam bo muszę poczytać trochę o subwooferach stosowanych w odsłuchu.
Jak zostały zaprojektowane i do jakich warunków pracy przystosowane?
Bo mam wątpliwości czy sub w bliskim polu nie tylko jest nie konieczny ale czy nie jest właściwie szkodliwy? ale skoro istnieją monitory przystosowane do małych pomieszczeń i takie które mogą stać na końcu biurka niemal przy ścianie i wywiązują się ze swojego zadania to pewnie o subwooferach też pomyśleli?

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 27 lis 2014, 16:24

Niskie do około 30hz

Z tym się mogę zgodzić, by wycinać od 30 Hz w dół (i dopiero teraz, to jest konkretna odpowiedź) ... ale nie od 50 Hz w dół .

Możliwe, że na pomiarach monitory mają takie, a nie inne wyniki. Wiedz jednak, nim przeczytasz książki, że 3db to jest nic, nawet 6 to nic złego w tym paśmie. Ja bez problemu operuje na paśmie 40-50 hz bez subwoofera. Przy 40 jest stromy spad. Wszystko słysze tak jak powinienem. Kiedyś patrzyłem na "charakterystyki" przenoszenia, ale dałem sobie spokój. Słuch i to co się słyszy jest najważniejsze. ź do salonu i posłuchaj....

No właśnie słucham, a pomiary też widzę i wszystko się zgadza. Przy 40 Hz adam'y 7x mają już spadek -15dB wzgl. średniego SPL ... dziwi mnie, że możesz swobodnie pracować w zakresie 40-50Hz bez suba, skoro jest on już nieźle przycięty w tym modelu (z tego co słyszę, nie jest to już "nic" straty w SPL). Jak dla mnie, to bas się w tym modelu kończy za wcześnie i stromo. ... i to już są moje odsłuchy, które pasują do pomiarów. U Ciebie jest inaczej i minus kilkanaście dB to nie problem - OK (może Ci pomieszczenie ostro podbija przy ~40Hz ... nie wnikam). Tak że ja patrzę na charakterystyki bo pokrywają się z tym co słyszę w moim (i nie tylko) pokoju (różne kolumny już słyszałem i widziałem pomiary - nigdy nie było zaskoczenia i po wykresie już wiedziałem jak bedzie grało/ po tym jak grało wiedziałem jak będzie wyglądał wykres.)

Odnośnie częstotliwośći "niemuzycznych" - niedaleko szukać w samych materiałach EiS jest opisane, że częstotliwośći poniżej 60hz to częstotliwości sub-basowe - przykro mi ale to określenie do częstotliwości "niemuzycznych", które są nie często stosowane, z wiadomych względów - ostatnia książka Ci odpowie na to pytanie jeżeli nie masz doświadczeń własnych.

Wiesz, jak jeszcze w tej książce przeczytam, że kontrabas to nie instrument, to już się zaczynam bać (najniższa struna przeciętnego kontrabasu to 41,2 Hz )

fallworm

Post autor: fallworm » czwartek 27 lis 2014, 22:37

Rozpoczeliśmy dyskusje, która bardziej przypomina akademicką niż praktyczną. Nie patrz na wykresy pomiarów w środowiskach które mogą być przypadkowe lub labolatoryjne. Sprawdź pomiary w Twoim miejscu odsłuchowym. U mnie wszystko jest ok - może częstotliwości najniższe pokryły się z modem pomieszczenia, nie pamiętam dokumentacji mojego miejsca odsłuchowego, bym musiał znaleźć teczke. Wydaje mi się, że strojenie BR jest na 40 hz (rok temu to liczyłem) więc nie powinno być problemów z przenoszeniem tego pasma "na wykresach". Dziwne wydaje się - dzisiaj mialem w reku magazyn EiS gdzie pisali "test" Adam 7F i tam na wykresie jest pokazane ładnie zakres przenoszenia przetworników i BR. Miałem F7 na testach u śiebie i raczej w dole były "cieńsze" więc coś tu chyba jest nie tak z tymi "wiarygodnymi" pomiarami . Pod koniec roku będę miał możliwość własnoręcznie opomiarować u siebie monitory - na pewno podziele się wynikami.

Odnośnie częstotliwości - znam częstotliwości instrumentów klasycznych. Nie ja nazwałem ten zakres "niemuzycznym". Jedna z definicji mówi że ten zakres nie nazywa się tak dlatego bo instrumenty na to tak wskazują tylko dźwięki zawarte w tym paśmie są bardziej odbierane przez ciało niż przez zmysł słuchu .

Widzę, że nie do końca się zrozumieliśmy, a wypowiedzi nic nie wnoszą do tematu. Więc skończmy na tym.

ODPOWIEDZ