...
Panowie rozpieprzyliście temat durnymi dywagacjami - zapoznajcie się z pierwszym postem i przestańcie śmiecić
...
Przepraszam Zbynia za dodatkowe śmiecie w temacie, mam nadzieje, że moderator przeniesie niepotrzebne wiadomości do kosza.
Drogi Kyle nie wiem czemu się unosisz.
Na początek proponuje Ci dwie książki, jeżeli brakuje Ci doświadczenia:
"Podstawy nagłaśniośnienia i realizacji nagrań", gdzie w dośc przejrzysty sposób jest opisane jak ludzki słuch działa i jak percepcja odbiera dźwięk w zależnośći od natężenia i pasma częstotliwości.
oraz
"Digital Audio", gdzie znajdziesz rozdział, opisujący bardziej te zagadnienia.
Polecam Ci po przeczytaniu tych książek, absolutną podstawę aby móc wyrażać jakiekolwiek opinie na temat parametrów elektroakustycznych jeżeli nie masz doświadczeń:
"Podręcznik Akustyki" F. Alton'a Everest'a
Odnośnie Twojej wcześniejszej wypowiedzi:
Możliwe, że na pomiarach monitory mają takie, a nie inne wyniki. Wiedz jednak, nim przeczytasz książki, że 3db to jest nic, nawet 6 to nic złego w tym paśmie. Ja bez problemu operuje na paśmie 40-50 hz bez subwoofera. Przy 40 jest stromy spad. Wszystko słysze tak jak powinienem. Kiedyś patrzyłem na "charakterystyki" przenoszenia, ale dałem sobie spokój. Słuch i to co się słyszy jest najważniejsze.
Odnośnie częstotliwośći "niemuzycznych" - niedaleko szukać w samych materiałach EiS jest opisane, że częstotliwośći poniżej 60hz to częstotliwości sub-basowe - przykro mi ale to określenie do częstotliwości "niemuzycznych", które są nie często stosowane, z wiadomych względów - ostatnia książka Ci odpowie na to pytanie jeżeli nie masz doświadczeń własnych.
Odnośnie subwoofera dużego, który ma posiłkować małe monitory. Dość tej teorii. Idź do salonu i posłuchaj.