monitory studyjne do ok. 2600 zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
k_skinny
Re: monitory studyjne do ok. 2600 zł

Post autor: k_skinny » piątek 24 sty 2014, 13:13

...
...
Juz mialem rzucic Neumann KH120, ale doczytalem, ze podajesz cene za pare. W swojej cenie i klase te KH120 uwazam za bardzo dobry wybor, moze nawet bezkonkurencyjne no ale nie chcesz az tyle wydac. W takim ukladzie podpisuje sie pod kolega wyzej - EVE audio SC205. Rownie mocno co EVE zaskoczyly mnie monitory Sonodyne. Nawet brzmieniowo slyszalem tam jakis "spolny miannownik". Wprawdzie malo znane, ale IMHO warte zainnteresowania. Niestety mimo, ze z Indii nie sa tanie.

Zdecydowanie odradzam budzetowe KRK. Tak samo jak "tanie" Adamy. ...

Dynaudio DBM 50 są teraz w djshopie w promocyjnej cenie ale ostatnie sztuki. Ciekawe czy zdąże je kupić. Nie jestem jeszcze zdecydowany ale dzieki za ciekawe propozycje.
...

Zapomniałem sprawdzić jeną rzecz te monitory mają z tyłu tą "dziure"( np. KRK RP 8 G3 mają ja z przodu) a u mnie monitory będą stać przy ścianie więc odpadają.

MEGafon

Post autor: MEGafon » piątek 24 sty 2014, 13:22

Ile przy scianie? Na styk, czy pare centymetrow?

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

k_skinny

Post autor: k_skinny » piątek 24 sty 2014, 13:26

...Ile przy scianie? Na styk, czy pare centymetrow?...

Parę centymetrów od ściany na 100 %. Na styk na pewno nie.

MEGafon

Post autor: MEGafon » piątek 24 sty 2014, 14:02

......Ile przy scianie? Na styk, czy pare centymetrow?...

Parę centymetrów od ściany na 100 %. Na styk na pewno nie....

Polecam to:

Monitor Setup Guide - Genelec

STEP BY STEP SETUP GUIDE - Genelec

Dotyczy oczywiscie nie tylko monitorow Geneleca.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Medianta

Post autor: Medianta » piątek 24 sty 2014, 14:32

...

Z nowych zastanowił bym się nad A5X oraz Dynaudio DBM50 które teraz można kupić w okazyjnej cenie. ...

Kurczę, te DBM50 w promocyjnej cenie są bardzo kuszące. Sam może bym się skusił. Panowie, jak radzicie? (byłyby to moje pierwsze monitory, dotyczas niestety 'pracowałem' tylko na słuchawkach i wieży hifi)

MEGafon

Post autor: MEGafon » piątek 24 sty 2014, 15:31

...
...

Z nowych zastanowił bym się nad A5X oraz Dynaudio DBM50 które teraz można kupić w okazyjnej cenie. ...

Kurczę, te DBM50 w promocyjnej cenie są bardzo kuszące. Sam może bym się skusił. Panowie, jak radzicie? (byłyby to moje pierwsze monitory, dotyczas niestety 'pracowałem' tylko na słuchawkach i wieży hifi)
...

Pozwole sobie na kilka uwag. Nigdy nie slyszalem nic z serii DBM, wiec tu nic nie powiem, ale mialem okazje slyszec znacznie drozsze BM6 MkII (i porownac do kilku innych) i one brzmialy dla mnie zawsze zbyt ladnie i zbyt przyjemnie. Wprawdzie byly bardziej krytycznie niz ogolnie wychwalane Focale Solo 6Be - ktore dla mnie osobiscie to przereklamowane hifi z etykietka "studio" i za drogie - ale tylko troche bardziej krytyczne. Nawet takie Adamy A7X, czy KRK VXT 6 byly bardziej analityczne i (w dobrym znaczeniu slowa) bardziej upierdliwe - choc sporo oddalone od idealu neutralnosci. Moge tylko gdybac nad roznica miedzy BM6 MkII a DBM50, ale badz ostrzezony. Tym bardziej jesli, jak sam piszesz, przesiadasz sie z hifi/sluchawek na prawdziwe monitory. W tej sytuacji na poczatku wszystko w tej klasie cenowej Cie pozytywnie zaszokuje. Jak emocje opadna i rozsadek znowu wlaczy Ci uszy moze sie okazac, ze juz nie jest tak fajnie.

A co do ceny - u Thomana bez jakiejkolwiek promocji sa tansze Nie kupuj w afekcie. Przy takich wydatkach warto zrobic to z glowa.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Medianta

Post autor: Medianta » piątek 24 sty 2014, 15:50

...
...
...

...

Pozwole sobie na kilka uwag. Nigdy nie slyszalem nic z serii DBM, wiec tu nic nie powiem, ale mialem okazje slyszec znacznie drozsze BM6 MkII (i porownac do kilku innych) i one brzmialy dla mnie zawsze zbyt ladnie i zbyt przyjemnie. Wprawdzie byly bardziej krytycznie niz ogolnie wychwalane Focale Solo 6Be - ktore dla mnie osobiscie to przereklamowane hifi z etykietka "studio" i za drogie - ale tylko troche bardziej krytyczne. Nawet takie Adamy A7X, czy KRK VXT 6 byly bardziej analityczne i (w dobrym znaczeniu slowa) bardziej upierdliwe - choc sporo oddalone od idealu neutralnosci. Moge tylko gdybac nad roznica miedzy BM6 MkII a DBM50, ale badz ostrzezony. Tym bardziej jesli, jak sam piszesz, przesiadasz sie z hifi/sluchawek na prawdziwe monitory. W tej sytuacji na poczatku wszystko w tej klasie cenowej Cie pozytywnie zaszokuje. Jak emocje opadna i rozsadek znowu wlaczy Ci uszy moze sie okazac, ze juz nie jest tak fajnie.

A co do ceny - u Thomana bez jakiejkolwiek promocji sa tansze Nie kupuj w afekcie. Przy takich wydatkach warto zrobic to z glowa.

...

Ano właśnie mi się wydaje, że parę miesięcy temu w thomannie były o wiele droższe.

szyman

Post autor: szyman » sobota 25 sty 2014, 13:49

Posiadałem KRK Rokit 8 G2 obecnie  zmieniłem na G3 w G2 srodek byl schowany  w trzeciej generacji jest juz lepiej 109 dB i strasznie niski bas az od 35, szczerze to bardziej do słuchania sie sprawdzaja jak do pracy... chociaz wiadomo lepsze takie krk niz jakikolwiek sprzet na rynku typu plastik pc satelitki. Bierz KRK RP 8 G3 na dj sklep juz za 949zł sztuka bedziesz zadowolony. Pozdrawiam

MEGafon

Post autor: MEGafon » sobota 25 sty 2014, 15:06

...
Posiadałem KRK Rokit 8 G2 obecnie  zmieniłem na G3 w G2 srodek byl schowany  w trzeciej generacji jest juz lepiej 109 dB i strasznie niski bas az od 35,

Zmierzyles, czy przepisales z dolaczonej ulotki? I poza tym - podanie czestotliwosci granicznej bez podania tolerowanego spadku jest bez sesnu. To tak jak bys podal, ze masz 200 tys. a nie podal waluty.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 25 sty 2014, 17:35

Zmierzyles, czy przepisales z dolaczonej ulotki? I poza tym - podanie czestotliwosci granicznej bez podania tolerowanego spadku jest bez sesnu. To tak jak bys podal, ze masz 200 tys. a nie podal waluty.

...

opisał subiektywne wrażenia co do brzmienia pomiędzy modelami i ok;) a cyferki dodał jakby gratis do swojej wypowiedzi i ok

Więc bez sensu podawać było spadek skoro jest dostępny w każdej ulotce bo jak sam napisałeś, po co ją przepisywać?

ODPOWIEDZ