Użycie mikrofonu pojemnościowego i dynamicznego w tym samym czasie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
demolkrzych
Re: Użycie mikrofonu pojemnościowego i dynamicznego w tym samym czasie

Post autor: demolkrzych » niedziela 01 gru 2013, 16:19

...
Takze Michale to moje poczatki , i ze tak powiem powoli nabieram doswiadczenia ....

OK. Jako jeden mikrofon zbierający wszystko, RODE NT1-A, mikrofon stojący raczej po jasnej stronie mocy powinien ci przypasować. Osobiście nie miałem z nim kontaktu, ale skoro piszą, że jest jaśniejszy od NT1, który zapamiętałem jako bardzo powściągliwy i neutralny to do akustyka i wokalu powinien być ok.

Moje propozycje szły w kierunku pary mikrofonów (jeden do wokalu, drugi do gitary). SM7 jest droższy, dlatego pisałem, że musiałbyś się wstrzymać i jeszcze pooszczędzać, ale Oktava? W Thomannie 127.29 GBP skoro już w funtach rozmawiamy.
...

Michale ale chyb ata oktawa to dla koneserów i wirtuozów gry na instrumentach, nie wokalu + akordeon czy wokal + gitara ? Ja tworzę swoje własne autorskie piosenki , typu poetyckie lub pod folk podchodzące. Nie wiem moze kiedyś ale na razie zależało by mi na mikrofonie bardziej uniwersalnym tym razem pojemnosciowym. Mam już kilka dynamików choć najlepszy z nich to shur beta 57a na obecną chwilę jest. 

Po prostu jeśli masz jeszcze jakieś propozycje ale tańsze niz Rode NT1 A, chętnie wezmę pod uwagę .

Co do drozszych , na pewno będę miał Twoje sugestie w pamięci za jakiś czas.

Zerknij proszę tutaj , o nawet chyba ten Rode jest tańszy , czy mi się zdaje Surprised

http://www.thomann.de/gb/large_diaphragm_mics.html

MichalS

Post autor: MichalS » niedziela 01 gru 2013, 19:32

Tak jak już napisałem, powinieneś być z Rode'a zadowolony. Nabieraj doświadczenia i baw się dobrze, bo to jest naważniesze. Pozdrawiam.
A wiesz po co mi takie grube przewody głośnikowe?
Żeby elektrony basowe mogly się przecisnąć.

Leff

Post autor: Leff » poniedziałek 02 gru 2013, 09:46

Inna wersja wydarzeń, to zamiast wielkomembranówki zakupić małomembranówkę instrumentalną - niedroga i bardzo przyzwoita (szczególnie do gitary) będzie MXL 603.
Stosuje się je też jako mikrofony overheadowe, być może więc sprawdziłaby się też jako mikrofon zbiorczy. A sądzę, że w przypadku 603 będziesz miał mniejsze problemy z dźwiękami otoczenia niż w przypadku wielkomembranówek. Co prawda nie miałem do czynienia bezpośrednio ani z 603 ani ze wspomnianym Rode, ale miałem tak ze Studio Project B3 i Rode NT 5. Przy nagrywaniu fletu B3 zbierał masę dźwięków otoczenia, wraz z ptaszkami zza okna. Problem zniknął, gdy postawiłem NT 5.
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
demolkrzych

Post autor: demolkrzych » poniedziałek 02 gru 2013, 17:45

...Inna wersja wydarzeń, to zamiast wielkomembranówki zakupić małomembranówkę instrumentalną - niedroga i bardzo przyzwoita (szczególnie do gitary) będzie MXL 603.
Stosuje się je też jako mikrofony overheadowe, być może więc sprawdziłaby się też jako mikrofon zbiorczy. A sądzę, że w przypadku 603 będziesz miał mniejsze problemy z dźwiękami otoczenia niż w przypadku wielkomembranówek. Co prawda nie miałem do czynienia bezpośrednio ani z 603 ani ze wspomnianym Rode, ale miałem tak ze Studio Project B3 i Rode NT 5. Przy nagrywaniu fletu B3 zbierał masę dźwięków otoczenia, wraz z ptaszkami zza okna. Problem zniknął, gdy postawiłem NT 5....

No cóz wczoraj kupiłem mikrofon Rode i czekam aż kurierem przybędzie do mnie .

Jeśli tak bedzie ze będzie zbierał mi wszystko co wytwarza jakiekolwiek dzwięki , wtedy będę musiał zadbać o wygłuszenie pomieszczenia itd. 

Ciekawe zresztą czy mogę ustawić jakiś gain na interfejsie czy na samym mikrofonie tak zebny rejestrował tylko to co jest najblizej niego ?

Tak jak pisałęm nigdy nie miałem pojemnosciowego , to będzie mój pierwszy raz, sam jestem ciekaw ile dni , tygodni zajmie mi opanowanie podstawowych ustawień :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 02 gru 2013, 20:34

Możesz ustawić mniejsze wzmocnienie ale wtedy trzeba bliżej mikrofonu i głośniej - tylko że jak to potem podgłośnisz to i wyciągniesz tło :)

Zadbać o cisze wokół to podstawa szczególnie przy mikrofonie pojemnosciowym

Awatar użytkownika
demolkrzych

Post autor: demolkrzych » poniedziałek 02 gru 2013, 22:11

...
Możesz ustawić mniejsze wzmocnienie ale wtedy trzeba bliżej mikrofonu i głośniej - tylko że jak to potem podgłośnisz to i wyciągniesz tło :)

Zadbać o cisze wokół to podstawa szczególnie przy mikrofonie pojemnosciowym...

OK , zadbam oczywiscie, spróbuję zminimalizować wszelkie hałasy . Spytam a co z szumem kompa np. czy mozna przed każdym nagraniem zarejestrować kilka sekund tak zwanej ciszy , dzięki czemu potem można usunąć szum za pomocą np. Audacity ?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 02 gru 2013, 22:25

Można ale nie warto - odsłoń go czymś od mikrofonu - jakimś grubym kocem na oparciu krzesła czy coś i tyle

Awatar użytkownika
demolkrzych

Post autor: demolkrzych » poniedziałek 02 gru 2013, 23:27

...
Można ale nie warto - odsłoń go czymś od mikrofonu - jakimś grubym kocem na oparciu krzesła czy coś i tyle...

O sensowne, proste a na pewno coś tam podziała Cool

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 03 gru 2013, 11:02

Dokładnie - zwróć tylko uwagę na szum zasilacza odbijany od sciany jeśli komputer przy niej stoi

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » wtorek 03 gru 2013, 15:54

Może warto się zastanowić nad zasilaczem pasywnym do komputera? dysk może być ssd, no i chłodzenie procesora też można praktycznie 0dB zrobić

ale zasilacz marnej jakości to jest jakaś porażka, zresztą podobnie jak malutkie szybkie wiatraczki na kartach graficznych...

jeśli już komputer musi być w tym samym pomieszczeniu co mikrofon to warto go mieć w wersji cichej :)

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

ODPOWIEDZ