Phantom w ESI Maya 44 PCI vs Soundcraft Compact 4?
...Wiecie może który wzmacniacz będzie lepszy jeśli chodzi o szumy i ogólną jakość rejestracji? Chodzi o podłączenie pojemnościówki "mocno-średniej" klasy. Przepuszczać sygnał przez Soundcrafta i wpinać się liniowo do karty czy bezpośrednio pod wejście z +48 na karcie?...
Re: Phantom w ESI Maya 44 PCI vs Soundcraft Compact 4?
lampowe ART Tube w cenie do 1000zl i nic nie okazało się lepsze niż preamp z karty maya44 esi
ponieważ sa to tylko dodatkowe zniekształcenia , dopiero preampy od 2000zl wzwyż jednokanalowe okazaly się lepsze które podpinałem do wejścia karty poprzez spdif - tu trzeba mieć tzw MIoDio modul .
Zewnętrzny przedwzmacniacz, nawet z miksera Behringer XENYX502 (lub podobne) da o niebo lepsze rezultat (brzmienie i przede wszystkim poziom szumów) niż wbudowany przedwzmacanicz na kartcie ESI. Jest to bardzo prymitywna konstrukcja, która daje radę jako tako z mikrofonami z silnym sygnałem wyjściowym (pojemnościowe).
Compact4 to bardzo dobra propozycja do domowego studia i jak masz okazję to kupuj go bez zastanowienia. Poza dobrymi przedwzmacniaczami mikrofonowymi pomoże Ci też w zarządzaniu odsłuchem w studio i słuchawkach dla realizatora i wykonawcy. Niestey już nie produkowany, do zdobycia tylko na rynku wtórnym... :(...
PANOWIE!
Ja mam obydwa urządzenia, na soudcrafcie nagrywam z 8 lat więc i temat warunków akustycznych i obróki nagranego materiału nie jest mi obcy. Chodzi mi o to, że jakiś czas temu zmieniłem Mayę USB na Mayę PCI, dzięki czemu mam bezpośrednie wejście do kompa na którym jest +48.
Pytam tylko czy omijać mixer i jego przedwzmacniacz czy nie, a jak widać macie skrajnie różne zdanie na ten temat :)
Mikrofon to AKG Perception 200, daje dość mocny sygnał.
Mam też to gówienko na mikrofon od SE, zapomniałem jak się nazywa, ale prawie nie słychać różnicy stosując ten filtr...
Byłoby dobrze gdybym się upewnił co do tego wejścia, bo ścieżki z innych urządzeń (sampler, gramofon) miksuję na innym mikserze (bez phantoma) zanim doprowadzę do komputera. Użycie wejścia w Mayi pozowliłoby zaoszczędzić trochę miejsca na stole pakując Soundcrafta do piwnicy, ale musiałbym kupić magiczną przejściówkę TS->XLR, która puści napięcie na mikrofon.
To jak? Wzmacniać Mayą czy Compactem? :)
...Maya44 ma przetworniki AKM te same które stosuje firma Yamaha w swoich urządzeniach rejestrujących oraz RME , wiec ja bym się nie bawil w zewnętrzne preampy chyba ze w cenie od 2000zl wzwyż wtedy zauważysz poprawe jakości a jak nie masz kasy to ten preamp spokojnie ci wystarczy bez szumow mixerow ....
Skąd ta informacja? Na stronie ESI jest napisane, że to Prodigy ma takie przetworniki, nie ma o producencie słowa w specyfikacji Maya44 PCI.
W tym wypadku Compactem - nie sądzę by nowsza maya miała lepszy przedwzmacniacz niż stara.Zresztą to bardzo słaba karta i szczerze?Ja bym jej się pozbył.Pewnie pozbyłbym się też fajnego Compacta i przyinwestował w dobra kartę - choćby używaną EMU1820/1616 czy coś o podobnych możliwosciach
Sterowniki do win7 są, działaja pewnie też na win 8 co jest bardzo ważną kwestia przy zakupie uzywanej karty
No ale to takie moje przemyslenia
...
W tym wypadku Compactem - nie sądzę by nowsza maya miała lepszy przedwzmacniacz niż stara.Zresztą to bardzo słaba karta i szczerze?Ja bym jej się pozbył.Pewnie pozbyłbym się też fajnego Compacta i przyinwestował w dobra kartę - choćby używaną EMU1820/1616 czy coś o podobnych możliwosciach
Sterowniki do win7 są, działaja pewnie też na win 8 co jest bardzo ważną kwestia przy zakupie uzywanej karty
No ale to takie moje przemyslenia...
Za 10 lat o tym pomyślę, na razie nic nie doinwestuję, bo nie zarabiam na tym. Compacta nie sprzedam, bo czasem się przydaje do rejestracji w innych miejscach, gdzie nie ma phantoma. Maye kupiłem za 200 zł przesiadając się z... SB Live`a :) I tak rejestruję 48Khz / 24 bit, póki co mi nie potrzebne nic innego.
Skoro mówicie, że przez Compacta, to będę puszczał przez Compacta, bardzo dziękuję za pomoc!