Domowe studio nagrań - sprzęt

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
wpokojuobok
Re: Domowe studio nagrań - sprzęt

Post autor: wpokojuobok » poniedziałek 19 lis 2012, 20:58

...

gramofon jak już to model 2000 - nie bierz nic z napedem paskowym ale uzywke tez do 500 kupisz - plus preamp do gramofonu ale to grosze

100 na książkę altona everesta zanim zaczniesz się bawić w adaptację

Fakt różnica nie jest duża, prosiłbym Cie o wskazanie różnic pomiędzy tymi napędami, naczytałem się różnych opinii, a chciałbym usłyszeć konkretne za i przeciw.

Książka zamówiona, na pewno się przyda. Dziękuje.

Przpepraszam, że nie napisałem nic w tym temacie.
Nie jest to początek mojej zabawy w "tworzenie". Pracuje na FL Studio, uzupełniając go Cool Edit'em. Uważam, że posiadam praktyczną wiedze na temat samego samplowania (niestety mp3) i układaniu klocków w rytmiczną całość. Niestety tu moje doświadczenie się kończy, a pracując we frutku nie miałem styczności z prawdziwą teoria i jej praktycznym zastosowaniem. Powiedzmy, że umiałem ułożyć takt, ale nie wiedziałem, że tak się nazywa. Dodatkowo programy są wyposażone w liczne wtyczki, które zastępują sprzęt i nigdy nie interesowało mnie do czego wykorzystuje się np. preamp, bo nie było mi to do niczego potrzebne.
Teraz po spędzeniu sporej ilości godzin przed komputerem i przekonaniu samego siebie, że to nie sezonowe zainteresowanie, chce zacząć kolekcjonować sprzęt, dzieki któremu będę miał jeszcze wiekszą frajde z tworzenia, jednocześnie ucząc się teorii.

Dziękuje wszystkim za udzielanie rad, podsumowując :

adaptacje akustyczna przeprowadzę po zapoznaniu z lekturą.
gramofon, mpc, słuchawki - wybrane.

jako monitory zaproponowano yamaha hs 80, dodatkowo dla porównania sprawdze KRK RP6 G2. Chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły. Dodatkowo może ktoś wie czy 8'ki to dobry wybór do pomieszczenia około 52m2 w tym szerokość między ścianami na których będą monitory to 2.30m.

Nikt nie wspomniał nic o mikrofonie. Liczę na jakieś propozycje.

Wspomniano o focursrite scarlett 2i2 i Presonus jako interface'ach audio. Chciałbym uzyskać więcej konkretnych informacji dlaczego taki, a nie inny. Co sprawia, że ten sprzęt przypasował wam do gustu? Nie interesuje mnie, który jest lepszy, tylko który lepiej sprawdził by się do konkretnego zastosowania. Na prawdę jest w czym wybierać, a dla laika ciężko jest w tym wszystkim się połapać. Patrząc cenowo, nie widzę sensu wymieniać mojej obecnej dzwiękówki (Maya 44) a jedynym dodatkiem było by dodatkowe wejście +48v. Do serca w przyszłości ma być podłączana klawiatura, gitara, może jakiś inny instrument, więc zależy mi na wtykach i konkretnej jakości (tzn nikt do tego perkusji nie będzie podłączał, więc nie potrzebuje wiele fantomów) choć może kiedyś jakiś automat perkusyjny :) stąd moje zainteresowanie AKAI EIE PRO, jednak na minus przemawia latencja.

Pozdrawiam.

początkujący pasjonat muzyki

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » poniedziałek 19 lis 2012, 22:57

Jeżeli zależy ci na tym żeby wszystko nagrywać w jak najwyższej jakości to zastanów się nad doborem odpowiedniej igły do gramofonu. Ze swojej strony mogę polecić Grado Prestige Blue lub Shure M97xE. Co do odsłuchów to najlepiej będzie jezeli pojdziesz do sklepu ze swoja ulubiona pklyta i odsluchasz samemu kilka par i wybierzesz je pod siebie. Z tego co napisałes to jakieś doświadczenie już masz ale dalej są to podstawy ! Na poczatek polecam ci kilka lektur/tutoriali które wypełnią braki:

Instrumenty Klawiszowe dla bystrzaków [Poznasz w niej wiekszosc praw dotyczacych muzyki oraz nauczysz sie poprawnie dogrywac rozne smaczki do swoich beatów]

Produkcja Muzyczna od Podstaw [Nauczysz sie dzieki niemu odpowiednio miksowac. DVD mozesz zakupic na 0db.pl]

Sztuka aranżacji w muzyce jazzowej i rozrywkowej - Wojciech Olszewski

Co do interfejsu to powinienes rozejrzec się za interfejsem ktory oferuje nagrywanie w rozdzielczosci 24 bitowej.

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 20 lis 2012, 00:11

MP3 i żadnego innego pliku cyfrowego nie da się zsamplowac bo już są zsamplowane a niektóre nigdy nie będą(jesli były od a do z robione w domenie cyfrowej i poza nią nie wychodzą) - co najwyżej możesz ciąć

To taka podstawa - sampling to inaczej przetwarzanie dźwieku do postaci cyfrowej

Co do gramofonu to na plus napedu bezpośredniego olbrzymia stabilność obrotów, większa moc jak i brak wpływu silnika na igłę(w paskowym napędzie silniki musza być doskonale odizolowane od talerza jak i ramienia)

jak policzyłeś wielkość pomieszczenia?przy takiej szerokości to ma pewnie ze 20 metrów długości?podstawy matematyki się kłaniają

8 cali da rade bez najmniejszego problemu - sam mam 8 cali i 12 calowy sub w 12 metrach i nie ma z tym najmniejszego problemu - szerokośc jak u ciebie

i nie będziesz płakał że basu nie ma

Dla pełnej wygody brałbym interfejs posiadający 8 wejść (6 z mpc i dwa zgramofonu) a najlepiej 10 (w tym dwa preampy mikrofonowe bo przy takich interfejsach występują parami)

nie trzeba przepinać kabli i masz wszystko podłączone jednocześnie - tutaj emu161 spisałoby się świetnie(ma wbudowany preamp gramofonowy który musisz dokupić) - tylko cena....chociaz swojego czasu za 400 kupiłem uzywane emu1820m

http://allegro.pl/karta-muzyczna-creative-professional-e-mu-1820m-i2801263820.html

http://allegro.pl/e-mu-1820m-i2798875662.html

drogo ale świetny wybór i z windows 7 64 bit współdziała pieknie na płycie asrocka

krótki kabelek można zastąpić zwykłym kablem sieciowym(NIE KROSOWANYM!!!!!) i spokojnie działa nawet na 12 metrowym

albo to

http://allegro.pl/emu-esi-1010-i2789737900.html

co do podstaw muzyki to książki - jest tego cała masa

marc bez jaj ale igłę w cenie gramofonu?na zjechane płyty i tak nic to nie pomoże a kasa olbrzymia - klasyk shure m44 chociaz i tania audiotechnica da radę w zupełności - nie szalejmy - są wazniejsze wydatki niż igła - lepiej tą kasę (przynajmniej połowę jej) przeznaczyć na mikrofon

choćby taki akg perception 200

wiem że uzywki ale warto pomysleć nad czymś na lata i bezproblemowym

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 20 lis 2012, 00:19

jeszcze z esi

http://allegro.pl/esi-wamirack-esp1010-profesjonalna-karta-muzyczna-i2793021601.html

dasefx

Post autor: dasefx » czwartek 22 lis 2012, 17:30

jako monitory zaproponowano yamaha hs 80, dodatkowo dla porównania sprawdze KRK RP6 G2. Chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły. Dodatkowo może ktoś wie czy 8'ki to dobry wybór do pomieszczenia około 52m2 w tym szerokość między ścianami na których będą monitory to 2.30m.
Wspomniano o focursrite scarlett 2i2 i Presonus jako interface'ach audio. Chciałbym uzyskać więcej konkretnych informacji dlaczego taki, a nie inny. Co sprawia, że ten sprzęt przypasował wam do gustu? Nie interesuje mnie, który jest lepszy, tylko który lepiej sprawdził by się do konkretnego zastosowania.

Jeśli cjodzi o monitory yamaha hs 80 toi spokojnie sie sprawdzą w pomieszczeniu 52 m2 i tu sie nie masz co martwić. gorzej jakbys miał klitke 10 m2.

W mikrofonie nie doradze raczej.

w Interfejsie inetersowało mnie kilka rzeczy :
1) wysoka jakoś przetwarzania/ konwersja - 24bit /96 khz
2) wejścia na mikrofony instrumenty jakby cos przyszło nagrać,
3) wejścia na słuchawki, sterowanie poręcznie głośnościami
4) mobilność (usb)
5) wykonanie (aluminium)
6) cena
Focusrite ma to wszystko doatkowo działa pod xp i dostajesz pakiet wytczek firmowych.( reverb , gate, compressor, eq)

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 22 lis 2012, 23:58

Czytanie ze zrozumieniem się kłania 

Drexciyan

Post autor: Drexciyan » niedziela 25 lis 2012, 02:41

...Co do gramofonu to na plus napedu bezpośredniego olbrzymia stabilność obrotów, większa moc jak i brak wpływu silnika na igłę(w paskowym napędzie silniki musza być doskonale odizolowane od talerza jak i ramienia)...

Nieprawda. To właśnie zaletą napędu paskowego jest odseparowanie silnika od talerza / igły - mniejsze drgania a więc i mniejsze zakłócenia. 99% hi-end'owych konstrukcji to napędy paskowe.

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » niedziela 25 lis 2012, 13:15

Zbynia ale shure M44-7 np sie kompletnie do samplowania nie nadaje bo to wkladka typowa do skreczu i ma ochydnie górę podbitą. Dwa że kto sampluje zajechane płyty? Ja kupujac woski przedewszystkim patrze sie na stan zeby nie miec skwierczenia na samplach.

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 25 lis 2012, 17:14

Drexcyian chyba na oczy nie widziałeś gramofonu z napędem bezpośrednim wiec daruj sobie

nie ma lepszego napędu od silnika liniowego i zaden paskowy nie dorówna - pomijam kosmosy za tysiące pln na grubym masywnym szkle i silnikach bezszczotkowych

Marc wiem że ma (i nie jest to straszny problem) tyle że zwróć uwagę na cenę - są ważniejsze wydatki w tym wypadku :)

A sampluje się wszystko - czasem ni idzie dorwać płyty w dobrym stanie a skwarki to też urok (a te najgorsze mozna bezproblemowo wyedytować)

Drexciyan

Post autor: Drexciyan » niedziela 25 lis 2012, 17:42

...Drexcyian chyba na oczy nie widziałeś gramofonu z napędem bezpośrednim wiec daruj sobie
nie ma lepszego napędu od silnika liniowego i zaden paskowy nie dorówna - pomijam kosmosy za tysiące pln na grubym masywnym szkle i silnikach bezszczotkowych

Moja wypowiedz dotyczy rozwiązań konstrukcyjnych bez dzielenia sprzetu na budzetowy i hi end a wiec nie pomijam "kosmosów za tysiące pln". Wystarczy odrobina logiki aby dojsc do oczywistych wnioskow, ze napęd paskowy eliminuje drgania ponieważ silnik jest odizolowany od talerza. Przy zastosowaniu najlepszych elementow taka konstrukcja zapewni najlepsza jakość dźwięku.

ODPOWIEDZ