...
gramofon jak już to model 2000 - nie bierz nic z napedem paskowym ale uzywke tez do 500 kupisz - plus preamp do gramofonu ale to grosze
100 na książkę altona everesta zanim zaczniesz się bawić w adaptację
Fakt różnica nie jest duża, prosiłbym Cie o wskazanie różnic pomiędzy tymi napędami, naczytałem się różnych opinii, a chciałbym usłyszeć konkretne za i przeciw.
Książka zamówiona, na pewno się przyda. Dziękuje.
Przpepraszam, że nie napisałem nic w tym temacie.
Nie jest to początek mojej zabawy w "tworzenie". Pracuje na FL Studio, uzupełniając go Cool Edit'em. Uważam, że posiadam praktyczną wiedze na temat samego samplowania (niestety mp3) i układaniu klocków w rytmiczną całość. Niestety tu moje doświadczenie się kończy, a pracując we frutku nie miałem styczności z prawdziwą teoria i jej praktycznym zastosowaniem. Powiedzmy, że umiałem ułożyć takt, ale nie wiedziałem, że tak się nazywa. Dodatkowo programy są wyposażone w liczne wtyczki, które zastępują sprzęt i nigdy nie interesowało mnie do czego wykorzystuje się np. preamp, bo nie było mi to do niczego potrzebne.
Teraz po spędzeniu sporej ilości godzin przed komputerem i przekonaniu samego siebie, że to nie sezonowe zainteresowanie, chce zacząć kolekcjonować sprzęt, dzieki któremu będę miał jeszcze wiekszą frajde z tworzenia, jednocześnie ucząc się teorii.
Dziękuje wszystkim za udzielanie rad, podsumowując :
adaptacje akustyczna przeprowadzę po zapoznaniu z lekturą.
gramofon, mpc, słuchawki - wybrane.
jako monitory zaproponowano yamaha hs 80, dodatkowo dla porównania sprawdze KRK RP6 G2. Chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły. Dodatkowo może ktoś wie czy 8'ki to dobry wybór do pomieszczenia około 52m2 w tym szerokość między ścianami na których będą monitory to 2.30m.
Nikt nie wspomniał nic o mikrofonie. Liczę na jakieś propozycje.
Wspomniano o focursrite scarlett 2i2 i Presonus jako interface'ach audio. Chciałbym uzyskać więcej konkretnych informacji dlaczego taki, a nie inny. Co sprawia, że ten sprzęt przypasował wam do gustu? Nie interesuje mnie, który jest lepszy, tylko który lepiej sprawdził by się do konkretnego zastosowania. Na prawdę jest w czym wybierać, a dla laika ciężko jest w tym wszystkim się połapać. Patrząc cenowo, nie widzę sensu wymieniać mojej obecnej dzwiękówki (Maya 44) a jedynym dodatkiem było by dodatkowe wejście +48v. Do serca w przyszłości ma być podłączana klawiatura, gitara, może jakiś inny instrument, więc zależy mi na wtykach i konkretnej jakości (tzn nikt do tego perkusji nie będzie podłączał, więc nie potrzebuje wiele fantomów) choć może kiedyś jakiś automat perkusyjny :) stąd moje zainteresowanie AKAI EIE PRO, jednak na minus przemawia latencja.
Pozdrawiam.