Cubase - problem z jakością po eksporcie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: Cubase - problem z jakością po eksporcie

Post autor: JoachimK » niedziela 16 paź 2011, 10:34

W inputach mam asio4all io2 - do mojej karty. W out też. Control room mam disabled. I chyba dlatego było źle. Po odłączeniu out, a uruchomieniu cotroll room wszystko - wydaje mi sie, że działa prawidłowo. Tak powinno być - tzn. cotroll room - włączony, a out wyłączony? 
...

To zależy, gdzie sygnał z Control Room zostanie skierowany. Jeśli na główne busy, to wystąpi opisany problem (co nawiasem mówiąc wcale nie oznacza błędu).

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

arewe

Post autor: arewe » poniedziałek 17 paź 2011, 05:50

...Eee, nie ma cudów. W 99% przypadków to błąd konfiguracji. Wczoraj miałem właśnie podobny przypadek, gdzie ktoś niechcący wcisnął sobie Listen w mikserze na kilku kanałach i zapomniał o tym, potem proporcje były ustawiane w tym trybie i pełne zdziwienie, jak to grało po eksporcie. Wyrabianie się procesora nie skutkuje zmianą brzmienia, co najwyżej dropami. Jak masz skonfigurowane wyjścia z Cubase'a, karty audio? Używam zewnętrznych procesorów? Jak wygląda monitoring? Jak brzmi nagranie podczas eksportu w realtime, gdzie na wyjście monitorowe kierowane jest to, co zgrywasz?W inputach mam asio4all io2 - do mojej karty. W out też. Control room mam disabled. I chyba dlatego było źle. Po odłączeniu out, a uruchomieniu cotroll room wszystko - wydaje mi sie, że działa prawidłowo. Tak powinno być - tzn. cotroll room - włączony, a out wyłączony?  ...

Niestety nie rozwiązało to problemu, jeszcze raz posłuchałem utworów i wszystko po eksporcie jest jakby plastikowe. Dźwięk się rozmywa, a bass i góra są spłaszczone.

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » poniedziałek 17 paź 2011, 23:13

> Niestety nie rozwiązało to problemu, jeszcze raz posłuchałem utworów i wszystko po eksporcie jest jakby plastikowe. Dźwięk się rozmywa, a bass i góra są spłaszczone. ...

Nie napisałeś, co słychać w trakcie eksportu w realtime, a to dałoby Ci odpowiedź...

Jacek

arewe

Post autor: arewe » wtorek 18 paź 2011, 03:14

...> Niestety nie rozwiązało to problemu, jeszcze raz posłuchałem utworów i wszystko po eksporcie jest jakby plastikowe. Dźwięk się rozmywa, a bass i góra są spłaszczone. ...

Nie napisałeś, co słychać w trakcie eksportu w realtime, a to dałoby Ci odpowiedź...

Jacek...

Teraz nic nie słyszę podczas eksportu w realtime. Przy czym jakość jest zła i przy real time i przy normalnym renderingu. Ale kiedyś jak eksportowałem to zwróciłem uwagę, że przy mocno rozgłoszonych monitorach to co się eksportuje słychać. Jak powinno być poprawnie ?

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » wtorek 18 paź 2011, 10:07

> Nie napisałeś, co słychać w trakcie eksportu w realtime, a to dałoby Ci odpowiedź...

> Teraz nic nie słyszę podczas eksportu w realtime.

No i tu masz pewnie dowód na złą konfigurację. W trybie realtime Cubase podaje na wyjście monitorowe to, co zgrywa. Tylko pamiętaj o suwaku głośności monitorowania w czasie zgrywania, bo niektórzy go nie zauważają...

> Przy czym jakość jest zła i przy real time i przy normalnym renderingu.

Hmmm, a jak oceniasz tę jakość w realtime, skoro nic nie słyszysz? To, że w pliku jest skopane to już wiemy, ale podtrzymuję, że źle ustawiłeś.

> Ale kiedyś jak eksportowałem to zwróciłem uwagę, że przy mocno rozgłoszonych monitorach to co się eksportuje słychać. Jak powinno być poprawnie ? ...

Generalnie. Jak karta ma więcej niż jedną parę wyjść i jest Ci to potrzebne, to sensowne jest używanie toru monitorowego, a do Stereo Out nie przypisane żadne wyjście. Natomiast drugą parę wykorzystuję do zrobienia miksu na słuchawki dla wykonawców. Czyli: stereo out - not assigned, Monitor Out np. 1-2, Studio Phones np. 3-4. Jeżeli masz aktywny tryb monitorowania dostępne masz Listen, będące powodem bólu głowy wielu użytkowników. Po drugie karta musi posiadać fizyczne pary wyjść, nie wirtualne, bo inaczej będziesz miał to, o czym pisaliśmy wcześniej ja i Joachim - podwójne monitorowanie, czyli słyszysz cały sygnał podwójnie.

Jest jeszcze jeden banalny powód takich "jaj". Mianowicie - słuchasz w Cubase za pośrednictwem sterowników ASIO4ALL, które grają wprost do sprzętu z pominięciem efektów ze sterownika karty. A w mikserku karty audio jest włączone np. Karaoke czy też inny efekt, który robi te cuda jedynie w czasie odsłuchu poza Cubasem. Możesz posłuchać miksu przez Pool w Cubase - zaimportuj zgrany ślad, lub nawet otwórz okno importu i tam masz możliwość odtworzenia utworu - będzie grał na wyjścia monitorowe. I wtedy przekonasz się, czy błąd leży w odsłuchu. I finalny sposób - jest darmowa wtyczka, która zrzuca do wave'a, to co do niej trafia. Wkładasz ją w insert na sumie, zapuszczasz odtwarzanie, a ta wtyczka zgrywa Ci to, co na tej sumie jest. Masz plik z pominięciem procesu zgrywania przez Cubase.

Pracuję na Cubase od wersji "przed Cubase'owej", czyli Pro24 na Atari ST i Cubase miewał różne kaprysy, ale cudów nie było, a w większości "niespodziewane efekty" były spowodowane ludzkim błędem. Nie sądzę, że tym razem jest inaczej. Pracowałem długo na wersji 5, od lutego mam wersję 6 i w żadnej takich numerów nie było.

Jacek

arewe

Post autor: arewe » wtorek 18 paź 2011, 20:11

Nie napisałeś, co słychać w trakcie eksportu w realtime, a to dałoby Ci odpowiedź... Teraz nic nie słyszę podczas eksportu w realtime. No i tu masz pewnie dowód na złą konfigurację. W trybie realtime Cubase podaje na wyjście monitorowe to, co zgrywa. Tylko pamiętaj o suwaku głośności monitorowania w czasie zgrywania, bo niektórzy go nie zauważają...

Właśnie skończyłem sprawdzać. Słysze dźwięk podczas zgrywania w real timie tylko w momencie kiedy mam ustawioną swoją kartę w outach na monitorach w control roomie. Oczywiście wtedy drugi out w outputach wyłączam, bo w programie rzeczywiście słyszę podwójnie. Nie wiem, może to tylko wrażenie, ale na razie wydaje mi się, że jest dobrze kiedy odsłuchuje zrenderowany plik. Przez kilka godzin się tego nasłuchałem i być może gubię już punkt odniesienia :) W każdym razie wielkie dzięki, za pomoc !!

arewe

Post autor: arewe » wtorek 18 paź 2011, 23:17

a mógłbyś jeszcze napisać jak nazywa się ta wtyczka zgrywająca miks ??

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » wtorek 18 paź 2011, 23:30

...a mógłbyś jeszcze napisać jak nazywa się ta wtyczka zgrywająca miks ?...

Jest ich kilka. Pierwszy z google:
HGS Wave Recorder

Pozdrowienia,
Jacek

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » wtorek 18 paź 2011, 23:38

...a mógłbyś jeszcze napisać jak nazywa się ta wtyczka zgrywająca miks ?... 

http://www.voxengo.com/product/recorder/

karting

Post autor: karting » środa 30 lis 2011, 12:15

Witam serdecznie forumowiczów:)
Piszę w podobnej sprawie jak założyciel tematu.

Przeglądałem tutoriale na stronie Focusrite jak ustawić Cubase'a pod karty Saffire (i jak ustawić MixControl). Ustawiłem jak kazali i...nadal w Cubase słyszę przy odtwarzaniu co najmniej 1/3 głośniej i dynamiczniej niż po eksporcie miksu do mp3/wav.
Oto jak mam ustawione wszystko, proszę o poradę bo zbliża mi się 'deadline' kawałka a nie mam co wysłać człowiekowi:

Dodam też, że po ustawieniu MixControl i wyjść/wejść w VST Connections słyszę przesterowany sygnał przy odtwarzaniu w Cubase... a po eksporcie nadal cicho:P
Co mam nie tak ustawione????
[Post edytowany przez Admina w dniu 30/11/2011]

ODPOWIEDZ