Focusrite Saffire I|O 26 Pro - brak odtwarzania przez FireWire

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Boono
Re: Focusrite Saffire I|O 26 Pro - brak odtwarzania przez FireWire

Post autor: Boono » czwartek 30 cze 2011, 20:27

......Chyba jedyne co pozostało to postawić nowy system.Może gdzieś jednak w tym panelu kontrolnym znajduje się funkcja routingu ? Miałem ten problem w saffire pro 24 , oraz m-audio profire 2626 - i zawsze był przestawiony routing....
Niekoniecznie trzeba stawiać system na nowo. Najpierw trzeba wszystkie możliwe opcje wykluczyć.  ...

W czasie trwania tego wątku stanąłby już nowy system
Magister Sztuki

leburaque

Post autor: leburaque » piątek 01 lip 2011, 12:05

...
Witam.

Błagam o pomoc, jestem nowym użytkownikiem Focusrite'a, nie mam gwarancji i nawet nie wiem co może być usterką.

Pierwszy pomysł jest taki, że masz może źle ustawiony routing.

Drugi, że masz ustawioną inną kartę dźwiękową w ustawieniach komputera (np. zintegrowaną na płycie), sprawdź czy jak zarzucisz coś z Windows playera, czy winampa, czy będzie dźwięk. 

Trzeci jest taki, iż np. u mnie jak włączę Cubasa, ale mam wyłączoną kartę, potem wyłączę program i na nowo włączę z włączoną kartą, to muszę w device setup wybrać ponownie kartę saffire, jako obsługującą, oraz wybrać wyjścia z karty (wszystko w ustawieniach DAWa).

Pozdrawiam,

Robert
...

1) http://www.focusrite.com/answerbase/en/article.php?id=1062 - chodzi o to?

2) Z Windowsa wszystko mam ustawione na zintegrowaną kartę dźwiękową, ale w DAW'ie poprzez ASIO mam wejścia i wyjścia ustawione na Saffire'a.

3) Kartę zawsze wpierw uruchamiam, czekam aż uzyska połaczenie, odpalam potem kolejno Control'a a potem DAW'a.

...
...Chyba jedyne co pozostało to postawić nowy system.Może gdzieś jednak w tym panelu kontrolnym znajduje się funkcja routingu ? 
Miałem ten problem w saffire pro 24 , oraz m-audio profire 2626 - i zawsze był przestawiony routing....

Niekoniecznie trzeba stawiać system na nowo. Najpierw trzeba wszystkie możliwe opcje wykluczyć.  
...

4) Tak jak wspomniałem - DAW nagrywa, ale nie odtwarza dźwięku poprzez urządzenie. In jest, out'a nie ma, mimo, że w DAW'ie są ustawione wejścia/wyjścia na Saffire'a

5) Nowy system? Ależ pisałem, że podłączyłem Saffire'a do innego komputera, że zmieniałem komputer na inny, na którym wcześniej też nagrywałem i problem występuje taki sam - jest IN, nie ma OUT'a.

...Coś musi być z softem i driverami.Mam Saffire pro 24 dsp i nie mam żadnych problemów - interfejs panelu kontrolnego jest całkiem inny niż u ciebie, więcej jest tam opcji routingu.Musisz zobaczyć czy w control panel daw output 1 i 2 jest przyporządkowany do konkretnej pary wyjść fizycznych. ... 

6) Ściągnąłem najnowszy sterownik i program ze strony Focusrite'a. Eksperymentowałem też ze starymi. I dalej nic. Ponadto - na obu stacjach (laptopie i na stacjonarnym) korzystam z innych DAW'ów i w innych odstępach czasu - oba działały perfekcyjnie, a tu nagle "siup!" i nie ma "wyjścia".

Podejrzewam oczywiście coś sprzętowego, ale sam odsłuch działa podczas nagrania, a firewire jako obustronny port komunikacyjny w jedną stronę łapie cały sygnał. Więc pytam o podobne sprawy.

Dziękuję za sugestie i czekam na dalszy rozwój tematu

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 01 lip 2011, 12:22

Mniej więcej o to. Musisz mieć ustawione wyjścia w Dawie na te kanały w karcie, które wskazałeś do wypuszczania dźwięku na monitory. Odpowiednio mix 1 lub mix 2, nie wiem jak masz ustawione. Na pewno jak dasz screena, jak masz ustawione w Dawie i w karcie będzie bardzo pomocne.

2) Z Windowsa wszystko mam ustawione na zintegrowaną kartę dźwiękową, ale w DAW'ie poprzez ASIO mam wejścia i wyjścia ustawione na Saffire'a.

Tu może być konflikt. Jeżeli masz ustawione w dawie Asio zwykłe, to dajesz sygnał na kartę zintegrowaną. Musisz wybrać Asio Saffire. Jeżeli natomiast masz tak wybrane, to spróbuj ustawić kartę Saffire, jako domyślną kartę dla komputera. Wyłącz w ogóle tą zintegrowaną kartę. Po co korzystasz ze zintegrowanej jak masz Focusrita?

Podejrzewam oczywiście coś sprzętowego, ale sam odsłuch działa podczas nagrania, a firewire jako obustronny port komunikacyjny w jedną stronę łapie cały sygnał. Więc pytam o podobne sprawy.

Ja nie podejrzewam, choć wszystko jest możliwe.

Początkujący muzyk.

leburaque

Post autor: leburaque » piątek 01 lip 2011, 13:53

...

Mniej więcej o to. Musisz mieć ustawione wyjścia w Dawie na te kanały w karcie, które wskazałeś do wypuszczania dźwięku na monitory. Odpowiednio mix 1 lub mix 2, nie wiem jak masz ustawione. Na pewno jak dasz screena, jak masz ustawione w Dawie i w karcie będzie bardzo pomocne.

Tu może być konflikt. Jeżeli masz ustawione w dawie Asio zwykłe, to dajesz sygnał na kartę zintegrowaną. Musisz wybrać Asio Saffire. Jeżeli natomiast masz tak wybrane, to spróbuj ustawić kartę Saffire, jako domyślną kartę dla komputera. Wyłącz w ogóle tą zintegrowaną kartę. Po co korzystasz ze zintegrowanej jak masz Focusrita?

Ja nie podejrzewam, choć wszystko jest możliwe.

...

Chwileczkę, czegoś tu powoli nie rozumiem... Nie jestem pewny z którego programu powinienem korzystać.

http://obrazki.elektroda.pl/8129685500_1309297813.jpg to mój obecny 

SaffireControl Pro panel. I co tu obsługuje zaawansowany routing? W tutorialach widzę inne wersje: http://www.focusrite.com/answerbase/en/images/SMCTutorial/Picture5.png , ale są inne niż te do Saffire Pro 26 I/O ściągniete stąd. 
http://www.focusrite.com/downloads/saffire_pro_26_i_o/ - co właściwie to wszystko oznacza? Że korzystacie Państwo jeszcze z jakiegoś dodatkowego urządzenia?

Awatar użytkownika
Boono

Post autor: Boono » piątek 01 lip 2011, 14:32

SaffireControl Pro panel. I co tu obsługuje zaawansowany routing? W tutorialach widzę inne wersje: http://www.focusrite.com/answerbase/en/images/SMCTutorial/Picture5.png , ale są inne niż te do Saffire Pro 26 I/O ściągniete stąd. 

W tym zaawansowanym panelu ustaw żeby było na wyjściu out 1 i 2 "DAW mix 1 i 2 " lub "DAW out 1 i 1" lub "DAW out L i R"

Magister Sztuki

Awatar użytkownika
Boono

Post autor: Boono » piątek 01 lip 2011, 15:16

W tym zaawansowanym panelu ustaw żeby było na wyjściu out 1 i 2 "DAW mix 1 i 2 " lub "DAW out 1 i 1" lub "DAW out L i R"
...

*Miało być "DAW out 1 i 2" l

Magister Sztuki

leburaque

Post autor: leburaque » sobota 02 lip 2011, 11:13

...

...

*Miało być "DAW out 1 i 2" l...

Dokładnie się temu problemowi przyjrzałem.

Wciąż jednak czegoś nie rozumiem.

Znalazłem ten program wraz ze sterownikiem, wszystko ok:

Ale ze strony producenta do ściągnięcia jest zupełnie inny program, którego screen zamieściłem powyżej. Podobno ten http://obrazki.elektroda.pl/8129685500_1309297813.jpg jest dedykowany dla urządzenia 26 i/o. Więc czy ściąganie i instalacja tego drugiego nie wpłynie jakoś negatywnie na urządzenie?

ODPOWIEDZ