Adam A7X czy APS Aeon?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Matiens
Re: Adam A7X czy APS Aeon?

Post autor: Matiens » poniedziałek 16 maja 2011, 10:05

...
...
Jednak Aeony są zdecydowanie droższe od Adamów.
...

Może i nówki są droższe. Ale na rynku wtórnym można znaleźć w przystępnej cenie. Np. http://allegro.pl/aps-aeon-monitory-studyjne-i1613527249.html...

To jest oczywiście moja aukcja. Sprzedaję ponieważ mam teraz bardzo malutki pokój 8m2 i mam już kupione mniejsze i droższeCool

gram, komponuję, koncertuję itp.

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 16 maja 2011, 10:11

Sprzedaję ponieważ mam teraz bardzo malutki pokój 8m2 i mam już kupione mniejsze i droższeCool
...

Mniejsze i droższe od AEON? ... to coś tam kupił? ADAM S1X ? ;)

Matiens

Post autor: Matiens » poniedziałek 16 maja 2011, 10:39

Mniejsze i droższe od AEON? ... to coś tam kupił? ADAM S1X ? ;)
...

Poszedłem w pasywny system odsłuchów: Sonics Anima i Hafler p1500

Wyszło sporo drożej. Kupiłem to tym bardziej, że teraz więcej słucham niż pracujęWink

gram, komponuję, koncertuję itp.

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » poniedziałek 16 maja 2011, 13:34

Jednak, moim zdaniem, żeby dobrze i rozsądnie wybrać, powinieneś sam ich posłuchać. Najlepiej w pomieszczeniu, w którym będziesz na nich pracował. Z przyjemnością wypożyczymy Ci APS, zarówno model AEON, jak i IO (bo AEON, również pod względem cenowym, to półka wyżej od A7X. Z Adam A7X należy porównywać APS IO). Co do wypożyczenia Adamów, to mogę, jeśli będziesz chciał, porozmawiać z dystrybutorem.

Możesz nas odwiedzić, by je wziąć, możemy też wysłać kurierem, nawet, jeśli mieszkasz na drugim koncu Polski. Zgłoś się tylko do nas, mailowo lub telefonicznie. Dane do kontaktu znajdziesz na naszej stronie http://www.musictoolz.pl. Kaucja nie będzie potrzebna.

Zapraszam!
Dziękuję i pozdrawiam,

Konrad
w.musictoolz.pl ...

Dziękuje z góry! Na pewno skorzystam ;) A skoro już mowa o APS IO... Moje pomieszczenie ma ok 8-10 m2 więc Aeony chyba będą za duże? Jak "wygląda" bass w APS IO? Jest kolosalna różnica? Czy w elektornice się sprawdzą te monitory? 

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 16 maja 2011, 13:54

Dziękuje z góry! Na pewno skorzystam ;) A skoro już mowa o APS IO... Moje pomieszczenie ma ok 8-10 m2 więc Aeony chyba będą za duże? Jak "wygląda" bass w APS IO? Jest kolosalna różnica? Czy w elektornice się sprawdzą te monitory? 

Pozdrawiam
...

Z tego co ja szłyszałem to IO już nie jest taka sama klasa co Aeon. Faktycznie przy tak małym pomieszczeniu może być problem. Może przy odpowiedniej adaptaji da się załatwić sprawę. Dodam, że przecież nie musisz na maxa głośno słuchać aby dobrze zmiksować. To co mi się podoba w Aeonach to właśnie to, że nie muszę głośno odtwarzać dźwięku, żeby dobrze zmiksować utwór (a też miedzy innymi robię elektronikę). Więc sam musisz się zastanowić, a skoro masz okazję przetestowania monitorów, to jest to bardzo pomocne w dokonaniu właściwego wyboru.

Początkujący muzyk.

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 16 maja 2011, 16:21

... 

Z tego co ja szłyszałem to IO już nie jest taka sama klasa co Aeon. Faktycznie przy tak małym pomieszczeniu może być problem. Może przy odpowiedniej adaptaji da się załatwić sprawę. Dodam, że przecież nie musisz na maxa głośno słuchać aby dobrze zmiksować. To co mi się podoba w Aeonach to właśnie to, że nie muszę głośno odtwarzać dźwięku, żeby dobrze zmiksować utwór (a też miedzy innymi robię elektronikę). Więc sam musisz się zastanowić, a skoro masz okazję przetestowania monitorów, to jest to bardzo pomocne w dokonaniu właściwego wyboru.
...

A ja słyszałem że AEON nie jest tak rozdzielczy w średnicy jak IO. Z przestrzenią też nie wiem czy AEON nie wypada gorzej. Tak więc Ja bym nic nie mówił nt. różnicy "klasy" ;) Jedynie słyszałem że AEON schodzą dużo niżej niż IO, i ogólnie więcej w tych dolnych rejestrach słychać. APS IO miałem i uważam że są dobrą konkurencją dla ADAM A7X które mam. AEON to już trochę inny typ ... typ "wielka krowa" ;) Bardziej się sprawdzą w górnych rejonach odległości bliskiego pola (średnie pole?) - raczej nie widział bym ich u siebie z powodu gabarytów, ... co prawda pomieszczenie niemal 17m, ale wielkosć AEON mnie przeraża ;) Aha ... AEON nie mają 8" woofera ... one mają niemal 9" woofer (8,66") ... to są naprawdę ogromne monitory dwudrożne.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 16 maja 2011, 16:40

A ja słyszałem że AEON nie jest tak rozdzielczy w średnicy jak IO. Z przestrzenią też nie wiem czy AEON nie wypada gorzej. Tak więc Ja bym nic nie mówił nt. różnicy "klasy" ;) Jedynie słyszałem że AEON schodzą dużo niżej niż IO, i ogólnie więcej w tych dolnych rejestrach słychać. APS IO miałem i uważam że są dobrą konkurencją dla ADAM A7X które mam. AEON to już trochę inny typ ... typ "wielka krowa" ;) Bardziej się sprawdzą w górnych rejonach odległości bliskiego pola (średnie pole?) - raczej nie widział bym ich u siebie z powodu gabarytów, ... co prawda pomieszczenie niemal 17m, ale wielkosć AEON mnie przeraża ;) Aha ... AEON nie mają 8" woofera ... one mają niemal 9" woofer (8,66") ... to są naprawdę ogromne monitory dwudrożne.
...

Ja tylko przekazuję co słyszałem. A ja akurat mam takie gabaryty pomieszczenia jak Ty i się znakomicie sprawdzają :). Ogólnie można stwierdzić, że APS są dużą konkurencją dla Adamów. Ja osobiście brałbym APS, jak też sam zrobiłem.

Początkujący muzyk.

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 16 maja 2011, 19:16

W jakiej odległości od uszów masz te AEON? Ile cm dzieli wysokotonowce? Masz tkaninowe wysokotonowce, czy metalowe?

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 16 maja 2011, 19:31

...
W jakiej odległości od uszów masz te AEON? Ile cm dzieli wysokotonowce? Masz tkaninowe wysokotonowce, czy metalowe?...

Mam tkaninowe kopółki w wysokotonowych głośnikach. Odległość między głośnikami to 1.5 m, od uszu również 1.5 m., tak aby powstał trójkąt równoboczny.

Początkujący muzyk.

Goddard

Post autor: Goddard » poniedziałek 16 maja 2011, 20:15

Może i nówki są droższe. Ale na rynku wtórnym można znaleźć w przystępnej cenie. Np. http://allegro.pl/aps-aeon-monitory-studyjne-i1613527249.html...

To jest oczywiście moja aukcja. Sprzedaję ponieważ mam teraz bardzo malutki pokój 8m2 i mam już kupione mniejsze i droższeCool
...

W takim pomieszczeniu jak na zdjęciach żadne monitory nie zagrają dobrze ;)

ODPOWIEDZ