Firewire, laptopy, problemy...

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
iKamil@MAC
Re: Firewire, laptopy, problemy...

Post autor: iKamil@MAC » wtorek 18 sty 2011, 19:29

...
Witam, moze ktos mi pomoze w tym temacie.

Usiluje polaczyc jakikolwiek interface przez firewire do Laptopa Dell i za kazdym razem jest dramat... Czasem pochodzi przez 5 minut i zgubi sterowniki, raz za czas wywali niebieski ekran.

Fakt, przez te 5 minut chodzi wysmienicie...

Zauwazylem niestety, ze chipset nie jest Texas Instruments, ale myslalem, ze az takich problemow nie bedzie... Pozatym w starym Dellu jakims cudem bylo TI, stad myslalem, ze tymbardziej w nowych rowniez bedzie... Ten nowy Dell ma bardzo dobre osiagi, itp, procesor i7, ale co z tego, jak nie moge na nim pracowac

Wiem, ze jest mala szansa na to zeby firewire zadzialalo poprzez adapterki do Express Card... Problem w tym, ze uzywam UAD solo/laptop i nie moge zajac tego portu przez inne urzadzenie...

Ok, co w zwiazku z tym??? Macbook Pro?? Ale jaki, z tego co widze, te nowe Maki nie maja Express Card oprocz tych najdrozszych... Az tak fatalnie sie podzialo z tymi laptopami?

Ma ktos jakis pomysl dla mnie?

Z gory dzieki.

Pozdrawiam.

W... 

Jeśli masz w tym Dellu przełącznik który wyłącza kartę bezprzewodową, to przestaw na off i zobacz czy ruszy.

Straypear

Post autor: Straypear » czwartek 20 sty 2011, 22:14

...
oo, Dell i port FW...

Od pół roku mam Della Studio 1558.Od paru dni morduję się z kamerą HD i zgrywaniem materiału m2t z niej na dysk komputera. Zgrywany materiał ma dropy, błędy, nie naaj esię do niczego, dziś znalazłem informację na forum pomocy Della, ze generalnie spora częśc wyrobów tego badziewiaka producenta ma problemyz  FW. Zaleca sie zakup karty ExpressCart i omijanie wbudowanego portu. Ręce opadają.

BTW, laptop jest mega mocny, wydajny i przyzwoicie wyposażony - jestem bardzo zadowlony, poza tym fakem z portem FW muszę powiedzieć że jego wykonanie mechaniczne to jakaś porażka. Projektowali go jacyś lamerzy z Chin chyba....

mógłbyś podac link do tej informacji? 

Andyeis

Post autor: Andyeis » piątek 21 sty 2011, 20:56

d FW HAMA, taki za 80zł. Problem zniknął... prawdę mówiąc troche mi ręce opadły bo poprzdni przewód należał do przyzwoitych i firmowych, a tutaj taka róznica w działaniu...

Zwracam honor Dellowi, choć to kapryśne zachowanie portu FW czy kontrolera wbudowanego jest dla mnie zagadkowe...
...

Gniazdko MINI FW do niczego się nie nadaje Np w Asusie karty chodzą wyśmienicie ale musiałem

zciąć krawędz kabla bo w obudowie kompa jest w tym miejscu przetłoczenie i kabel nie dochodzi do końca

W Lenowo np gniazdo jest odwrócone o 180 stopni  Niestety  kontakt z kablem w czasie grania

kończy się z często przerwaniem transmisji danych

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 22 sty 2011, 11:35

...

Ale powiem Ci ze dziś dostałem kupiony na allegro 1,5m przewód FW HAMA, taki za 80zł. Problem zniknął... prawdę mówiąc troche mi ręce opadły bo poprzdni przewód należał do przyzwoitych i firmowych, a tutaj taka róznica w działaniu...

...

Zgadza sie. Mam 3 kable do laptopa firewire mini, i tylko jeden z nich jest tak zrobiony ze styki pasują idealnie w gdzieździe. Co przekłada się na stabilną, nieprzerwaną pracę.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 22 sty 2011, 12:05

...

Juz jakiś znaczny czas temu robiłem taki test:

http://vimeo.com/296112

...

To robiles na kamerce DV?  Tez kiedys zgrywalem z kamery  i mialem podobne błędy, ale tak zadkie ze nie przejmowalem sie tym.  

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » sobota 22 sty 2011, 14:30

...
Zgadza sie. Mam 3 kable do laptopa firewire mini, i tylko jeden z nich jest tak zrobiony ze styki pasują idealnie w gdzieździe. Co przekłada się na stabilną, nieprzerwaną pracę.

No to Ci powiem że przewód HAMA ma bardzo lużny wtyk - przynajmniej w stosunku do poprzedniego używanego przeze mnie przewodu. Poprzedni musiałem dość mocno wciskać...

Ale u mnie nie było problemów z rozłączaniem połączenia, tylko transmisja była zakłócnona. Na forum Della znalazłem wpisy o tym zjawisku - występowało ono masowo u innych użytkowników modelu "STUDIO". Zgrywany obraz miał takie typowe, cyfrowe błędy, nie nadawał sie do niczego. Po wymianie przewodu zgrywam bez problemu. Cos musi być z konstrukcją kontrolera, wewnętrznymi połączeniami, że tak nerwowo reaguje on na jakość przewodu (może wpływ ma jakaś pojemność przewodu?).

Juz jakiś znaczny czas temu robiłem taki test:

http://vimeo.com/296112

...

Miałem identyczny problem z Dellem 1558 studio I7, na WIN7 i Saffire PRO40. Wywaliłem 4 kable po ponad 100zł. i zakupiłem kabel na alledrogo za...6zł. i ...DZIAŁA BEZ ZAJĄKNIĘCIA!

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » niedziela 23 sty 2011, 15:36

...
 Miałem identyczny problem z Dellem 1558 studio I7, na WIN7 i Saffire PRO40. Wywaliłem 4 kable po ponad 100zł. i zakupiłem kabel na alledrogo za...6zł. i ...DZIAŁA BEZ ZAJĄKNIĘCIA! ... 

No więc czy producenci przewodów FW do tej transmisji cyfrowej robią klientą wodę z mózgu? Czy może ta technologia transmisji to kolejny Applowski bubel...?
...

W żadnych apple nigdy nie było firewire 4 pin- czyli mini. To tylko na potrzeby Pcetów, czego kompletnie nie rozumiem.

Z 6 pin jest o wiele mniej kłopotów, ale jak widać producenci pc wolą zaoszczędzić i władować kiepskie gniazdo, które zajmuje trochę mniej miejsca.

Muzyk, gitarzysta

ODPOWIEDZ