...Basstation tylko w wersji pierwszej, druga to VA. Drumstation od początku było VA....
MB , z całym szacunkiem ... z tego co mi wiadomo Bass Station oraz Super Bass Station są analogowe.
Być może sugerowałeś się opisami, które często pojawiają się w sieci. W wypadku firmy NOVATION mogą być one mylące.
Novation używa skrótu ASM na swoich produktach VA co oznacza - Analogue Sound Modeling, ale często w sieci przy opisach novation bass i super bass station ( wersje rack ) pojawia się skrót ASM , co wg mnie jest błędne ponieważ na wersjach rack widnieje napis - Analogue Sound Module a nie Modeling. Z tego powodu wiele stron ma różne opisy dotyczące serii bass station.
Na moim Super Bass Station nie ma loga ASM, które za to jest na Drum Station i miałem je również na K-Station w wersji rack , czyli w tym wypadku mowa o VA.
np sequencer.de - podaje serię bass station jako analogową. Vintagesynth natomiast opisuje bass station tak: ... The BassStation has dual-VCO's which use analog Sound Modeling (ASM) to generate basic saw and pulse waveforms ...
No i jest zagadka ... 
http://www.keyboardmuseum.com/soundsheet/nova_sbs.html
Pod tym linkiem znajduje się oryginalne demo audio novation w którym miła pani mówi o prawdziwym analogowym filtrze, chorusie i distortion w super bass station. Coprawda nie wspomina nic o oscylatorach , ale z tego co wiem są to analogowe DCO - no właśnie z tego co wiem ...
Mam pytanie - skąd pochodzi Twoja wiedza na temat bass station ?
Chciałbym ostatecznie rozwiać swoje wszelkie wątpliwości a czytając informację na temat tych instrumentów można się pogubić.
Nie jestem specem ,ale do dziś żyłem w przekonaniu, że moje super bass station to 100% analog, jednak po przeczesaniu internetu trafiam na mylące informacje. Dla mnie brzmi analogowo w każdym calu. Jestem gotów rozkręcić SBS , jeśli chciałbyś jakieś fotki z wnętrza, które mogłyby pomóc.
Dziś już nie sprawdzę, ale robiłem kiedyś demo mp3 znajomemu i celowo chciałem pokazać mu różnicę w brzmieniu cyfrowego i analogowego oscylatora. W super bass station nie występował aliasing na skrajnie wysokich dźwiękach podobnie jak w innych analogach jakie posiadam. Co do testowanych wtedy VA - aliasing był od razu słyszalny. Chyba, że byłem przygłuchy, ale dla pewności mogę powtórzyć test jutro wieczorem i zgrać do pliku mp3.
Wiem, że w syntezatorach stosuje się różne metody do kompensacji aliasingu, ale z SBS mam dylemat. Dałbym sobie łapę uciąć że mam do czynienia z prawdziwym , rasowym analogiem na 2DCO !!! Może jest jakiś rodzaj testu , którymógłbym przeprowadzić aby mieć 100% pewność ?
http://www.keyboardmuseum.com/soundsheet/nova_sbs.html
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...