Kontrast wobec brzmień Korga

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
psysutra
Re: Kontrast wobec brzmień Korga

Post autor: psysutra » czwartek 09 gru 2010, 18:00

...

gorrrąco polecam! DSI Tetra.

Pozdro

Groover
...

Zdecydowanie potwierdzam :). Monoevolver też z pewnością jest dobry. Ewentualnie jest jeszcze analogowy syntezator od novation: Ultranova. Przyznaję, że sam się nim interesuję.

Pozdrawiam,

Robert
...

Od kiedy rodzina "-nova" od Novation to analogi?

Z tego co wiem to chyba Bass Station i Drumstation są jedynymi analogami Novation ;)

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 09 gru 2010, 18:03

Basstation tylko w wersji pierwszej, druga to VA. Drumstation od początku było VA.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 14 gru 2010, 15:52

Jednak zamówiłem Blofelda KB, nowego z sklepu w cenie 2600zł. Myślę że to dobra cena:)

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 15 gru 2010, 00:25

...Basstation tylko w wersji pierwszej, druga to VA. Drumstation od początku było VA.... 

MB , z całym szacunkiem ... z tego co mi wiadomo Bass Station oraz Super Bass Station są analogowe.

Być może sugerowałeś się opisami, które często pojawiają się w sieci. W wypadku firmy NOVATION mogą być one mylące.

Novation używa skrótu ASM na swoich produktach VA co oznacza - Analogue Sound Modeling, ale często w sieci przy opisach novation bass i super bass station ( wersje rack ) pojawia się skrót ASM , co wg mnie jest błędne ponieważ na wersjach rack widnieje napis - Analogue Sound Module a nie Modeling. Z tego powodu wiele stron ma różne opisy dotyczące serii bass station.

Na moim Super Bass Station nie ma loga ASM, które za to jest na Drum Station i miałem je również na K-Station w wersji rack , czyli w tym wypadku mowa o VA.

np sequencer.de - podaje serię bass station jako analogową. Vintagesynth natomiast opisuje bass station tak: ... The BassStation has dual-VCO's which use analog Sound Modeling (ASM) to generate basic saw and pulse waveforms ...

No i jest zagadka ...

http://www.keyboardmuseum.com/soundsheet/nova_sbs.html

Pod tym linkiem znajduje się oryginalne demo audio novation w którym miła pani mówi o prawdziwym analogowym filtrze, chorusie i distortion w super bass station. Coprawda nie wspomina nic o oscylatorach , ale z tego co wiem są to analogowe DCO - no właśnie z tego co wiem ...

Mam pytanie - skąd pochodzi Twoja wiedza na temat bass station ?

Chciałbym ostatecznie rozwiać swoje wszelkie wątpliwości a czytając informację na temat tych instrumentów można się pogubić.

Nie jestem specem ,ale do dziś żyłem w przekonaniu, że moje super bass station to 100% analog, jednak po przeczesaniu internetu trafiam na mylące informacje. Dla mnie brzmi analogowo w każdym calu. Jestem gotów rozkręcić SBS , jeśli chciałbyś jakieś fotki z wnętrza, które mogłyby pomóc.

Dziś już nie sprawdzę, ale robiłem kiedyś demo mp3 znajomemu i celowo chciałem pokazać mu różnicę w brzmieniu cyfrowego i analogowego oscylatora. W super bass station nie występował aliasing na skrajnie wysokich dźwiękach podobnie jak w innych analogach jakie posiadam. Co do testowanych wtedy VA - aliasing był od razu słyszalny. Chyba, że byłem przygłuchy, ale dla pewności mogę powtórzyć test jutro wieczorem i zgrać do pliku mp3.

Wiem, że w syntezatorach stosuje się różne metody do kompensacji aliasingu, ale z SBS mam dylemat. Dałbym sobie łapę uciąć że mam do czynienia z prawdziwym , rasowym analogiem na 2DCO !!! Może jest jakiś rodzaj testu , którymógłbym przeprowadzić aby mieć 100% pewność ?

http://www.keyboardmuseum.com/soundsheet/nova_sbs.html

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 15 gru 2010, 08:03

...
 Novation używa skrótu ASM na swoich produktach VA co oznacza - Analogue Sound Modeling, ale często w sieci przy opisach novation bass i super bass station ( wersje rack ) pojawia się skrót ASM , co wg mnie jest błędne ponieważ na wersjach rack widnieje napis - Analogue Sound Module a nie Modeling. Z tego powodu wiele stron ma różne opisy dotyczące serii bass station.

...

Pomyliłem się wczoraj, więc małe sprostowanie ...

Na instrumentach VA novation umieszczono logo ASM czyli Analogue Sound Modeling - natomiast na instrumentach analogowych bass i super bass station widnieje napis Analogue Synthesizer Module a nie jak wcześniej pisałem Analogue Sound Module. 

http://www.keyboardmuseum.com/soundsheet/nova_sbs.ht

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 15 gru 2010, 11:36

Nie jestem specem ,ale do dziś żyłem w przekonaniu, że moje super bass station to 100% analog, jednak po przeczesaniu internetu trafiam na mylące informacje. Dla mnie brzmi analogowo w każdym calu. Jestem gotów rozkręcić SBS , jeśli chciałbyś jakieś fotki z wnętrza, które mogłyby pomóc. [...] Może jest jakiś rodzaj testu , którymógłbym przeprowadzić aby mieć 100% pewność ?
Myślę, że kilka fotek w dużej rozdzielczości ukazujących bebechy nowego BS rozwieje wszelkie wątpliwości. Na fotkach muszą być czytelne opisy układów scalonych.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 15 gru 2010, 16:58

Myślę, że kilka fotek w dużej rozdzielczości ukazujących bebechy nowego BS rozwieje wszelkie wątpliwości. Na fotkach muszą być czytelne opisy układów scalonych....

Rozprułem Super Bass Station fotki TUTAJ i przy okazji okazało się że napis z tyłu jest jeszcze inny. Na Bass Station na pewno jest Analogue Synthesizer Module , na moim zaś: Bass Synthesizer Module - co już nie jest tak jednoznaczne.

Popsztykałem trochę na najwyższych nutach i w sumie mam mętlik. Porównałem na szybko zachowanie w górnych rejestrach między SBS , waldorfem Pulse i Virusem TI.

Co do Waldorfa wiemy na pewno że to analog , jednak na bardzo wysokich dźwiękach czasami ma jakieś dziwne zakłócenia. Podobnie zreszta jak SBS ale różnica polega na tym , że gdy na Waldorfie gram możliwie najwyższą nutą i podkręcam do góry Pitch Bend brzmienie wciąż idzie do góry. Super Bass Station w tej samej sytuacji do chodzi do pewnego dźwięku po czym całkowicie milknie. Przy czym słyszalne są bardzo, bardzo delikatne schodki. Co nie koniecznie musi decydować o tym czy to analog czy nie.

Virus TI zaskoczył mnie swoją "GŁADKOŚCIĄ" w ekstremalnie wysokich rejestrach. Nie pamiętam już z czym porównywałem kiedyś SBS ale różnica była kolosalna.

Zobaczymy czy fotki wyjaśnią sprawę.

[addsig]

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 15 gru 2010, 17:07

Cholerka , teraz zauważyłem że słabo lub niewidoczne są napisy na niektórych scalakach. Ale może to co widać starczy, jeśli nie rozpruję SBS ponownie :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 15 gru 2010, 17:49

OK, wygląda to faktycznie na układ analogowy. Spora liczba precyzyjnych wzmacniaczy operacyjnych oraz analogowych kluczy świadczy o tym, że nie mamy do czynienia ze zwykłym VA. Wycofuję się zatem ze stwierdzenia, że nowy model BS jest wirtualnym analogiem.

Swoją drogą ubawiła mnie Twoja panika. Czyżby jednak stosunek emocjonalny do instrumentu brał się nie z tego jak gra, tylko ze świadomości, że jest analogowy lub cyfrowy? Interesujący temat dla studium psychologicznego ...

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 15 gru 2010, 18:20

...OK, wygląda to faktycznie na układ analogowy. Spora liczba precyzyjnych wzmacniaczy operacyjnych oraz analogowych kluczy świadczy o tym, że nie mamy do czynienia ze zwykłym VA. Wycofuję się zatem ze stwierdzenia, że nowy model BS jest wirtualnym analogiem.

Swoją drogą ubawiła mnie Twoja panika. Czyżby jednak stosunek emocjonalny do instrumentu brał się nie z tego jak gra, tylko ze świadomości, że jest analogowy lub cyfrowy? Interesujący temat dla studium psychologicznego ......

Witaj MB.

Wiem , że może to tak wyglądać Po prostu zacząłem wątpić w swoje zmysły oraz fakt , że najzwyczajniej od zawsze byłem po prostu przekonany że to jednak analog. Twoja wcześniejsza wypowiedź namieszała mi mocno w głowie. Jesteś jedną z kilku osób na tym forum, z których opinią się liczę więc może lekko spanikowałem. Przez Ciebie mój mały świat zaczął się walić !  

Nie mam nic przeciwko cyfrowym instrumentom. Posiadam ich wiele , mniej więcej tyle samo co analogowych. Każdy z nich ma w sobie coś co wyróżnia go względem innych. Nie trzeba studiować mojego przypadku ...

Przyznam się jednak, że czułbym się lekko zawiedziony gdyby SBS okazał się VA Nie wiem dlaczego ... To trochę tak jakbyś jeżdżąc oryginalnym amerykańskim harleyem po latach niechcący zahaczył kluczykiem o bak i zdrapał farbę z pod której ukazałby się napis " made in china " 

ODPOWIEDZ