Digi001 + pluginy + mikser

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
astro
Re: Digi001 + pluginy + mikser

Post autor: astro » wtorek 09 wrz 2003, 09:32

Znasz przykazanie "nie kradnij"

Grzeszysz nie tylko czynem (którego jeszcze nie popełniłeś) ale myślą i mową, a my nie krytykując cię narażamy się na grzech zaniedbania.

...

Wykreśl słowo Krytykować wstaw Odradzać.

Nie chcę cię osądzać. Sam nie jestem bez grzechu.

P. S. Muzyk i piractwo. A co byś powiedział gdybym się zapytał czy będziesz mnie ścigał jak sobie skopiuję jakiś twój utwór.
Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
rodackkkkk

Post autor: rodackkkkk » wtorek 09 wrz 2003, 09:50

...digi001 ma z tego co pamietam wejscie i wyjscie w formacie adat - wiec rozsadne byloby sprobowac przymierzyc sie do jakiegos mikserka z taka opcja (np. spirit 328)...

Bardzo chętnie dowiedziałbym sie więcej o tym mikserze, w necie znalazłem trochę o cyfrowych mikserach Spirit, jeśli to o tą serię chodzi, ale są one piekielnie drogie, ok 18.000 zł, moze jest cos tańszego?

Awatar użytkownika
rodackkkkk

Post autor: rodackkkkk » wtorek 09 wrz 2003, 10:02

...

Znasz przykazanie "nie kradnij"

Grzeszysz nie tylko czynem (którego jeszcze nie popełniłeś) ale myślą i mową, a my nie krytykując cię narażamy się na grzech zaniedbania.

...

Wykreśl słowo Krytykować wstaw Odradzać.

Nie chcę cię osądzać. Sam nie jestem bez grzechu.

P. S. Muzyk i piractwo. A co byś powiedział gdybym się zapytał czy będziesz mnie ścigał jak sobie skopiuję jakiś twój utwór....

Myślę, w jakiś sposób jest to nieuniknione w warunkach umiarkowanej zamożności, kiedy chce się nadązyc za standardami, a sytuacja na to nie pozwala, ludzie zastanawiają sie nad takimi rzeczami, a może właśnie nawet dlatego, że inni kopiują ich utwory, kradną programy, są bezsilni i sami zaczynają robić to samo. Jeśli idzie o muzykę, to nigdy pirata nie kupiłem, bo tak jak mówisz, muzyk ma to zakorzenione w sercu, a programy robią duże firmy, które zawsze liczą się z tym, ze ktoś im coś podkrada i dlatego zawsze ustalając cene swoich produktów biorą to również pod uwage

tak czy inaczej jest to kradzież, bez dwóch zdań.

Proponuję już zostawić temat nielegalu i coś konstuktywnego jeszcze wnieść do reszty pytania

dziękuję

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » wtorek 09 wrz 2003, 20:04

Myślę, w jakiś sposób jest to nieuniknione w warunkach umiarkowanej zamożności,

Ukradłem sobie samochód - po prostu mnie na niego nie stac a prawie wszyscy mają ...

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » środa 10 wrz 2003, 09:24

...

Myślę, w jakiś sposób jest to nieuniknione w warunkach umiarkowanej zamożności,

Ukradłem sobie samochód - po prostu mnie na niego nie stac a prawie wszyscy mają ... ...

Gdyby kradzione samochody używało się tak łatwo ja kradzione programy to powyższe zdanie nie było by śmieszne (być może jeździł byś moim samochodem). Ot ludzka moralność. Kiedy po kradzieży istnieje "niebezpieczeństwo", że zastaniemy przyłapani, ukaranie lub chociaż napiętnowani ta się jej wystrzegamy. Kiedy jednak mamy świadomość bezkarności to kradzież przychodzi nam tak łatwo jak robienie zakupów.

Ja uważam, że dla kradzieży żadnego usprawiedliwienia nie ma. Jeżeli jesteś zdolny to możesz postarać się o stypendium albo sponsora. A gdy chcesz pójść na łatwiznę to się tym nie chwal.

Wracając do postawionego pytania. Jeszcze kilka lat temu Digi 001 był marzeniem wielu studiów budżetowych i nagrywano za jego pomocą nie tylko nagrania demo. Poczytaj artykuł „Jak zmiksować utwór POP” a domyślisz się jakiego sprzętu ci jeszcze brakuje.
Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
darozi

Post autor: darozi » poniedziałek 22 wrz 2003, 01:20

Czy taki cały zestaw, który opisałem, nada się do nagrywania półprofesjonalnych materiałów, czy lepiej dać sobie spokój i kupić tani zestaw perkusyjnych mikrofonów za 1000 zł i zajać się demówkami?

dzięki...

Bez miksera nie nagrasz bebnow, chocbys pękł! Daj se spokój z cyfrowymi mikserami... Na poczatek proponuje "chinole": tanio, nie kradzione, no i ... stwarza morzliwości dalszego rozwoju! (nie tylko sprzętu)

Pozdrawiam, tez mam digi :)

Darek

Awatar użytkownika
ciuciom

Post autor: ciuciom » poniedziałek 15 paź 2007, 22:54

ej fakt ze to już stary temat ale mam pytanie bo obiło mi się o uszy że interfejsy digi działają tylko wraz z oprogramowaniem digidesign to prawda?

cezex

Post autor: cezex » wtorek 16 paź 2007, 00:09

...ej fakt ze to już stary temat ale mam pytanie bo obiło mi się o uszy że interfejsy digi działają tylko wraz z oprogramowaniem digidesign to prawda?...
Nieprawda. Sprzęt ma drivery ASIO i te drugie, więc będą działać z innym oprogramowaniem, natomiast soft Digidesign działa tylko ze sprzętem Digidesign chyba, że jest M-powered czyli ze sprzętem M-audio.
rodackkkkk:
Co do legalności. Jeżeli zgłosisz firmie Digidesign, że kupiłeś ich sprzęt "z drugiej ręki", odeślą Cię do najbliższego ich dealera gdzie kupisz legalny Protools za 50 euro w formie upgradu czyli będzie to wersja 7.xx - na Digi001 nie zadziała. Ten upgrade rejestrujesz i uprzejmie prosisz Digidesign o "downgrade" czyli podajesz im co to za sprzęt a oni za darmo przysyłają Ci nośnik z wersją Protools działającą na Twoim sprzęcie.
Przy okazji: moim zdaniem będzie to wyższa wersja niż 5.01 skoro z Audiomedią działa jeszcze 6.11, wydaje mi się, że będzie to 6.4.

ODPOWIEDZ