M-Audio Axiom Pro 61 - problem z padem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
blanko
Re: M-Audio Axiom Pro 61 - problem z padem

Post autor: blanko » wtorek 28 wrz 2010, 13:05

- aby Enigma mogła się komunikować z kontrolerem musi widzieć jego porty MIDI, w tym przypadku Axioma. Czyli najpierw uruchamiamy Axioma, a później Enigmę;
- Enigma na "dzień dobry" nie wie z jakim instrumentem ma do czynienia. Ona widzi tylko porty (wejścia/wyjścia MIDI). To z jakim sterownikiem ma pracować ustawiamy w niej samemu;
- jeśli nie dysponujesz wirtualnymi portami MIDI Enigma musi być jedynym aktywnym programem wykorzystującym MIDI;
- warto obejrzeć świetny tutorial (ang.) na temat pracy z Enigmą: Axiom 61 Keyboard MIDI Controller by M-Audio;

no i właśnie. Wszystko robię wręcz "książkowo" i Enigma widzi porty mojego Axioma ale nic przesłać ani wysłać nie można bo ikony o których pisałem wyżej nie działają. Na tym filmiku widać wyraźnie jak strzałki te co wysyłają i odbierają banki są w kolorze ciemnym, czarnym a te co nie działają w kolorze szarym. U mnie wszystko jest w kolorze szarym i nic nie można zroić. Dlaczego? A może Enigma nie działa dla wersji Pro?

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 28 wrz 2010, 13:41

... A może Enigma nie działa dla wersji Pro?...

Na pewno działa.
Z Twych opisów ciężko stwierdzić co robisz nie tak. Jeśli mamy Ci jeszcze w czymś pomoc musisz bardzo dokładnie opisać swoje działania od momentu gdy Twój system Win stanie na nogi. Inaczej nigdy nie dojdziemy do ładu.

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » wtorek 28 wrz 2010, 14:41

Na pewno działa.
Z Twych opisów ciężko stwierdzić co robisz nie tak. Jeśli mamy Ci jeszcze w czymś pomoc musisz bardzo dokładnie opisać swoje działania od momentu gdy Twój system Win stanie na nogi. Inaczej nigdy nie dojdziemy do ładu.
...

Ponieważ wszystko robię tak jak należy a problem mam... Po wgraniu stystemu Windows, włączam Axioma z tyłu na "on" i się świeci :) Następnie włączam Enigmę i w zakładce Options/ Midi Setup widnieją takie oto pozycje:

Device Number 127,

Inputs:

A: DeltaAP192 MIDI

B: Axiom Pro 61 USB A In

C: Axiom Pro 61 HyperControl In

D: Axiom Pro 61 MIDI In

E: Axiom Pro 61 USB B In

Outputs:

A: Syntezator SW Microsoft GS Wave

B: DeltaAP192 MIDI

C: Axiom Pro 61 MIDI Out

D: Axiom Pro 61 HyperControl Out

Wszystko jest podświetlone na niebiesko, jedynie 'Syntezator SW Microsoft GS Wave' - nie.

Ikonki o których pisałem czyli: 'Download the Device to the Device Bank', 'Send Changes in the Device Bank to the Device' i 'Send the Current Bank to the Device' NIE DZIAŁAJĄ! - kolor szary. Mogę tylko sobie przeglądać różne sterowniki na ekranie, dodać nowy i nic poza tym...

Jeśli chodzi o Axioma to jakikolwiek patch bym wgrał to Pad8 nie działa na globalne i grupowe i jakiekolwiek ustawienia. Nie mogę używać go do wartości stałych np. velocity curve = Fixed 64, 100 lub 127. Działa na zasadzie im mocniej tym większa wartość. Chciałbym też dodać, że jest to mój drugi Axiom bo w ramach gwarancji, z tego właśnie powodu wymienili mi na nowy ale problem pozostał. 

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » środa 29 wrz 2010, 09:18

Na pewno działa.

Jednak nie działa. Znalazłem informację na stronie producenta:

"All other products, including the original Oxygen 8 and the original UC-33, the new Axiom Pro Series, Oxygen 25, and Oxygen 49/61 (blue) keyboards cannot be used with the SysEx Librarian or Enigma.  The Enigma software has been discontinued and is no longer being developed; there are no planned updates to support additional operating systems or devices"

...

Opisałem swoje działania i do ładu nie doszliście :) Problem pieprz.... padu pozostał....

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 29 wrz 2010, 10:22

...Opisałem swoje działania i do ładu nie doszliście :)...

Skoro wersja PRO nie działa z Enigmą, to znaczy, że nie działa i kropka. Do zrzutu ustawień spróbuj posłużyć się bezpłatnym Sysex Transmiter 1.2.2.

...Problem pieprz.... padu pozostał...

Przecież już pisałem abyś posłużył się tu byle jakim monitorem MIDI.
W wersji Axiom 61 nie ma możliwości aby każdy z padów miał inną krzywą dynamiki. Do dyspozycji mamy dziewięć krzywych dynamiki velocity oraz trzy stałe wartości (64, 100, 127). Istnieje jednak także tryb "Velocity Lock", który pozwala na natychmiastowe wyłączenie krzywej odpowiedzi padów i przypisanie im wybranej wartości. Tu dla każdego pada można określić inną wartość stałej dynamiki velocity.
Nie wiem jak jest w PRO.
[addsig]

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » środa 29 wrz 2010, 10:51

W wersji Axiom 61 nie ma możliwości aby każdy z padów miał inną krzywą dynamiki. Do dyspozycji mamy dziewięć krzywych dynamiki velocity oraz trzy stałe wartości (64, 100, 127).

Ja nie chcę ustawić dla każdego pada inną krzywą dynamiki. Wręcz odwrotnie, ja chcę ustawić np. wartość stalą powiedzmy 127 dla każdego pada! Problem w tym, że gdy dochodzę do pada nr 8 z kazdej podgrupy (których jest aż 4) to pad ten po ustawieniu nie reaguje na tą wartość stałą a zachowuje się tak jakbym mu ustawił velocity curve na wartość np. linear. Tu jest problem. Kompletnie nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny :(

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 29 wrz 2010, 16:10

...Kompletnie nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny :- (...

Cóż, w tym świetle ja też .
Błąd sytemu?
[addsig]

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » środa 29 wrz 2010, 19:30

Cóż, w tym świetle ja też .
Błąd sytemu? ...

Jakiego systemu? Windowsa? Specjalnie kupiłem zasilacz aby go sprawdzić bez pomocy komputera i jest to samo. Najdziwniejsze jest to, że jest to już drugi Axiom i ten sam problem. Pisałem do sklepu a oni skierowali mnie do producenta więc tylko to mi pozostało. Jeśli oni mi nic nie poradzą to nie wiem co dalej. Będę zmuszony go z bólem oddać bo polubiłem Axioma no i gdy go kupowałem to był o niebo tańszy niż teraz... ach.... a właśnie, skoro mowa o systemie... czy to możliwe aby Axiom zaraził się jakimiś wirusami lub czymś podobnym?

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 29 wrz 2010, 19:52

...Jakiego systemu? Windowsa?...

Ło rany, toż oczywista, że chodzi o system Axioma PRO 61!
O ew. wirusach w swym systemie zapomnij w tym temacie, to nie ta bajka.
[addsig]

ODPOWIEDZ