Adam A3X - wrażenia i wątpliwości

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:
Re: Adam A3X - wrażenia i wątpliwości

Post autor: Groover » wtorek 01 cze 2010, 00:38

ps. czy myśleliście o teście porównawczym monitorów z ~6,5" fooferem (APS IO, ADAM A7, ADAM A7X, KRK VXT6, FOCAL CMS 65, Yamaha MSP7, Genelec 8040 ... jeszcze wiele by się znalazło ale wymieniłem najpopularniejsze ... no może focal nie są takie popularne ale bardzo intrygujące). Takie punkty odniesienia jak znane A7 czy APS IO byłyby w roli pomocy. Wydaje mi sie że taki test byłby bardzo potrzebny.
...

przygotowujemy się Już wkrótce.

Pozdro

Groover

[addsig]
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

FIRE

Post autor: FIRE » wtorek 01 cze 2010, 09:29

zapraszam do lektury mojego testu ADAM A3X na mojej stronce.

Pozdro

Groover
...

Groover, w swoim teście napisałeś że A3X nie posiadają limitera, a czy inne modele tej serii (A7X i A8X) posiadają limiter? Pytam z ciekawości.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 01 cze 2010, 10:33

Te plastikowe regulatory na "śrubokrent" to jest dziadostwo (nawet u Was widać że już wyjechane, u mnie pokręciłem trochę plastikową kartą kredytową i widzę uszczerbek ... co za syf - sugeruję firmie ADAM by coś z tym zrobić: albo normalne pokrętła, albo przynajmniej metalowe elementy).

Dynamika w A7X jest zadziwiająca (++), zero jakichś objawów kompresji. Można też słuchać bardzo cicho, i jest stosunkowo czytelnie. Wydaje mi się że monitory mają sporą rezerwę mocy.

Albo mi się wydaje albo średnica jest lekko wycofana (co mi się nie podoba) ... poniekąd widać to na wykresie z EiS więc chyba mi się jednak nie wydaje ;)

Da się usłyszeć wzrost szumów własnych po przekręceniu głośności ponad godz. ~10 na regulatorach z przodu ... oczywiście po przejściu przez "zero" (godz. 12) jest jeszcze gorzej.

Membrana albo mi się wydaje albo w A3X jest inna niż np. w A7X - nie widzę na zdjęciach ultra cienkiej folii ... w A7X jest ta plecionka czymś pokryta, a w A3X wygląda goło i wesoło.

Co do złącz ... pomijając RCA (mam je gdzieś) są jedynie XLR ... może wreszcie to ustandaryzują, bo przy mieszaniu TRS/XLR traci się tylko pieniądze. niech wszyscy producenci wybiorą np. XLR a nie robią sobie jaja.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 02 cze 2010, 17:50

...

zapraszam do lektury mojego testu ADAM A3X na mojej stronce.

Pozdro

Groover
...

Groover, w swoim teście napisałeś że A3X nie posiadają limitera, a czy inne modele tej serii (A7X i A8X) posiadają limiter? Pytam z ciekawości.
...

cała seria AX ma limiter tylko na górkę - w wyjaśnieniach od producenta napisano, że wyszli z założenia, iż przetworniki niskotonowe mają odpowiednio wyższa moc, że nie ma niebezpieczeństwa uszkodzenia. O ile przy modelach A7X i A8X zgodzę się, że limiter nie jest niezbędny, to jednak uważam, że w przypadku A3X byłby przydatny (nie słyszałem A5X). Zwłaszcza, że A3X będą kupować mniej doświadczeni muzycy do studia domowego. A bez świadomości braku limitera dość łatwo uszkodzić przetworniki niskotonowe w tych maleństwach... One mają tylko 2x25W. A jak komuś sie zachce posłuchać "normalnie" (głośno), to może być nieciekawie.

Pozdro

Groover

[addsig]
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

FIRE

Post autor: FIRE » sobota 05 cze 2010, 22:48

...

cała seria AX ma limiter tylko na górkę - w wyjaśnieniach od producenta napisano, że wyszli z założenia, iż przetworniki niskotonowe mają odpowiednio wyższa moc, że nie ma niebezpieczeństwa uszkodzenia. O ile przy modelach A7X i A8X zgodzę się, że limiter nie jest niezbędny, to jednak uważam, że w przypadku A3X byłby przydatny (nie słyszałem A5X). Zwłaszcza, że A3X będą kupować mniej doświadczeni muzycy do studia domowego. A bez świadomości braku limitera dość łatwo uszkodzić przetworniki niskotonowe w tych maleństwach... One mają tylko 2x25W. A jak komuś sie zachce posłuchać "normalnie" (głośno), to może być nieciekawie.

Pozdro

Groover
...

Wielkie dzieki Kolego, o to mi chodziło Wink

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 20 lip 2010, 21:37

Witam wszystkich!{#śmiech} Dzis stalem sie szczesliwym posiadaczem monitorow Adama A7X, jestem pod wielkim wrazeniemCool Poslyszalem w moich produkcjach takie bledy ze szok szczegulnie na wokalach glownie chodzi mi o korekcje, wszystko slychac jak na dloni{#śmiech} Goraco polecam te monitory, jak dla mnie rewelacjaLaughing

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » środa 21 lip 2010, 17:54

Wiecie może jak wypada porównanie A5X z A7X? Znam tylko A7, jednak do pokoju 12m2 wolałbym coś mniejszego, skłaniam się właśnie ku 'piątkom'. O dół się nie martwie - mam Adama Sub8, w którym monitorki i tak będę ciął od 85Hz przez wbudowany crossover. Chodzi mi głównie o środek, górę pasma oraz przestrzeń, bazę stereo. Czy drivery zamontowane w A5X są dokładnie takie same, co w A7X? Czy jeśli uwielbiam A7 i mam sub8, to będę zadowolony z A5X? Czy jednak pójść w większego brata? Wiem, że trzeba posłuchać itd, na pewno to zrobię, jestem w trakcie umawiania się ze sklepem na odsłuch, ale chciałbym moje wrażenia skonfrontować z opiniami innych :) pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedź

Kyle

Post autor: Kyle » środa 21 lip 2010, 20:56

Z jednej strony A5X jeśli masz zamiar ciąć tak wysoko najprawdopodobniej wystarczą ... z drugiej strony im niżej się tnie tym lepiej (sub powinien sprawiać wrażenie nieobecnego, zdecydowanie nie dominującego) ... z trzeciej strony na pieniądze też trzeba patrzeć ;)

Co byś nie wybrał będzie pewnie OK.

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » czwartek 22 lip 2010, 09:11

Mogę też puścić 'górki' pełnym pasmem, a wesprzeć subem tylko to, czego będzie brakować :) tylko właśnie martwie się, że w takim wypadku będzie brakować zbyt wiele ;) posłucham tych 'Piątek', zobaczymy co ucho powie :) i portfel ;) dzięki za odpowiedź, pozdrawiam :)

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 22 lip 2010, 14:12

Słuchałem niedawno tych A3X i mam mieszane uczucia. Bo z jednej strony czego wymagać od tak małych głośników, a z drugiej strony jest sporo bardziej uniwersalnych propozycji za te 1600 zł. Największy problem jest oczywiście z basem. W moim odczuciu niestety nie jest zwarty, a raczej nieco rozlazły. Jest go subiektywnie zaskakująco sporo, ale wynika to z moim zdaniem nadmiaru wyzszego podzakresu (czego o dziwo w pomiarach EiS nie widać). Jednak jest tak mało precyzyjny, że w mojej ocenie nie nadają się one do poważniejszych prac. Co gorsza trymer jest tylko do wysokich tonów, bo jakby troche ję podciąć w dole, to wyszło by im tylko na dobre (większa czytelność). Także jakkolwiek jestem pozytywnie do Adamów nastawiony (sam mam A7), tak w tym przypadku mając te wspomniane 1600 zł zdecydowanie wybrałbym Mackie MR5, albo nawet KRK RP5G2.

ODPOWIEDZ