Mikrofon do instrumentów strunowych

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:
Re: Mikrofon do instrumentów strunowych

Post autor: Tadeo » czwartek 06 maja 2010, 09:48

aha i jeszcze pytanie, lepiej kupować dwa sparowane mikrofony, czy jeden a porządny do 1200?

- zadaj sobie pytanie czy wiekszosc Twoich nagran bedzie stereofoniczna i juz masz odpowiedz na powyzsze

(sądze, że dwa w tej cenie będą gorszej jakości niż jeden a dobry)

masz racje, jak na to wpadles? ;)

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 04 cze 2010, 11:29

apetycznie ;)
nasuwa się porównanie do 414stki

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » piątek 04 cze 2010, 14:26

Jeżeli posiadasz fundusze na 2x C214 to uważam iż jest to najlepsze rozwiązanie. Mikrofony te posiadają dokładnie tą samą kapsułę co C414. Co do brzmienia bezpośrednio nie porównywałem. C414 przy fortepianie brzmią doskonale. 214 przy nagraniu fortepianu nie miałem okazji sprawdzić, ale przy innych instrumentach brzmiały bardzo podobnie do 414.

Znakomicie spisuje się także mikrofon Rode NT4, podejrzewam iż podobnie dobrze spisały by się Rode NT5 (sparowane)
pomyłką są np. AKG C3000

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 04 cze 2010, 21:41

...pomyłką są np. AKG C3000...

W podobnych warunkach odniosłem podobne też wrażenie
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Leff

Post autor: Leff » niedziela 06 cze 2010, 13:45

Znakomicie spisuje się także mikrofon Rode NT4, podejrzewam iż podobnie dobrze spisały by się Rode NT5 (sparowane)
pomyłką są np. AKG C3000

...

Niekoniecznie. Mam NT5 i choć ogólnie bardzo je lubię, to jednak fortepian wychodzi na nich tak sobie. NT5 kapitalnie nadają się do zbierania ogólnych planów, np małych i większych składów orkiestrowych w ujęciach stereo, fajnie też łapią większość instr solowych - ale fortepian zdecydowanie wolę łapać innymi mikrofonami. Bardzo dobrze sprawdzają się dwa StudioProjects B3, które dają bardzo pełną, otwartyą i bogatą reprezentację brzmienia fortepianu. To są w ogóle dość uniwersalne i niedrogie mikrofony. Używałem też kiedyś prostych Sure'ów BG 4.0, teraz już nieprodukowanych. Muszę powiedzieć, że to były dość wdzięczne mikrofony, dawały neutralny dźwięk, który dawał się bardzo ładnie wykręcić gałkami. Teraz ich odpowiednikiem są PG 81, kosztują ok 620 zł za sztukę. Podejrzewam, że byłbyś z nich bardzo zadowolny, BG 4.0 były naprawdę fajne ;) Przy pierwszym wrażeniu ioch dxwięk wydałał się nieco mało atrakcyjny, ale w miksach, przy niedużej obróbce to się naprawdę sprawdzało ;)

Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ