Jaki laptop do audio?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
xvoice
Re: Jaki laptop do audio?

Post autor: xvoice » środa 27 sie 2003, 20:40

http://www.maxdata.pl/?site=productInfo&id=1000T/COMBO

Ja tak troche nie na temat, ale otworzylem ten link i tak patrze i widze laptopa z procesorem AMD Athlon Xp 1800+ 45 W !? - czy to znaczy że ten procesorek pobiera 45W mocy?? Sorki za może głupie pytanie ale pierwszy raz sie z takim czymść spotykam

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » środa 27 sie 2003, 21:05

Ja tak troche nie na temat, ale otworzylem ten link i tak patrze i widze laptopa z procesorem AMD Athlon Xp 1800+ 45 W !? - czy to znaczy że ten procesorek pobiera 45W mocy?? **********************

dokaldnie tak i do tego jest to stosunkowo malo + bo to wersja mobile + w zalozeniu energooszczedna
[addsig]
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
orzeh

Post autor: orzeh » środa 27 sie 2003, 21:33

...przymierzam się do kupna laptopa do zastosowan muzycznych

moj wybor padł na model maxdata z procesorem Athalon 1800 mhz

specyfikacja poniżej:

http://www.maxdata.pl/?site=productInfo&id=1000T/COMBO

czy to dobry wybór?

chodzi o pracę z kartą waveterminal u24 i programami typu cubase

...

No wiec tak... jeżeli nie masz kaski na apla zapomnij o laptopach do zastosowan muzycznych...

Kup sobie skrzynke i tu masz dwie opcje albo idziesz w w długie ramiona Intela albo wybierasz tańszą opcję i idziesz w AMD. Ja wybrał bym AMD bo ma tańsze procesory i wsumie tańsze płyty główne takkk.. płyty główne a na nich umieszczone chipsety jako szkielet komputera są najważniejsze! Ja bym ci doradził chipset SiS-748 E Jest stabilny i ma rewelacyjne wynik jeżeli chodzi o aplikacje Sound Forge i inne mulitymedialne akcje. W tym chipsecie masz Asrocka albo Assusa (na polskim rynku wiecej nie widziałem) Druga ważna sprawa to dysk twardy i ram. RAMU NIGDY MAŁO szczególnie do nagrywania ścieżek z zewnątrz a co do dysku twardego to za te 2500 zl spokojnie zmiescilbys sie z jakims używanym SCSI powiedzmy 18.6 GB i jakiejs 40 GB jako przechowaln danych.

Chcesz pracować ? przerzucasz sobie z dysku IDE na SCSI i jazda !!! pracujesz kończysz zgrywasz i znowu na IDE. Oczywiscie to jest rozwiazanie budżetowe ale za 2500 zl bez karty muzycznej i z grafika głównie do 2D można złożyć naprawde przyzwoity sprzęcik! POZDRWIAM!!

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » czwartek 28 sie 2003, 00:38

No wiec tak... jeżeli nie masz kaski na apla zapomnij o laptopach do zastosowan muzycznych...

a jak sie ma apple do softwearu ? ..

kompatybilne to to ?

[Cubasis, Cool Edit, Fruity Loops, Reason, ..]

i jeszcze..:

dlaczego w zasadzie Apple ? ich parametry nie sa mocno najlepsze..

jedyna w miare dobra opcja to Power Book G4 17" .. a to wydatek rzedu 13.000 zl - czyli jakis dowcip .. za taka kase moge miec dwa razy lepsza maszyne.. (oczywiscie opieram sie tylko na parametrach podanych przez producenta, poniewaz apple nigdy nie mialem..)

Awatar użytkownika
orzeh

Post autor: orzeh » czwartek 28 sie 2003, 08:16

moge miec dwa razy lepsza maszyne.. (oczywiscie opieram sie tylko na parametrach podanych przez producenta, poniewaz apple nigdy nie mialem..)...

No właśnie jest pare szczegółów które różnią tą maszynę od PC... Jak by na to nie patrzeć procki są inne inna jest konstrukcja magistrali wieksza jest jej przepustowość. Systemy pisane dla Makuf sa przynajmniej 2 razy stabilniejsze od windozwych mżonek o potedze. Jak już wcześniej wspomniałem system zapisu danych SCSI jest szybszy 10.000 obrotów to norma pozatym sam kontrorel ma własny procesor (procek tego nei liczy:) no i wykonanie no i noi...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 28 sie 2003, 13:21

Same bzdury oparte na mitologii rozsiewanej przez Apple, bez żadnego pokrycia w faktach.

1. stabilność: każdy użytkownik obu jakiego znam platform przyznaje dzisiaj, że rzekoma stabilność systemów operacyjnych makówek to bujda wyssana z palca i ma się nijak do rzeczywistej stabilności dzisiejszych systemów PC opartych na win2000/xp

2. wydajność: w kategorii wydajność za tę samą kwotę PC oferuje dwukrotnie więcej (mierzone liczbą równocześnie uruchamianych wtyczek), w kategorii najwyższej osiągalnej wydajności laptopy Apple są żałośnie powolne w porównaniu do najlepszych konstrukcji PC

3. SCSI - przy współczesnej wydajności dysków IDE UDMA133 ładowanie się w sprzęt SCSI jest najczęściej nonsensem. SCSI to się przydaje do edycji video, ale 80-100 śladów 16/44, które daje się wyciągnąć z dysku IDE nie jest chyba jakimś dokuczliwym ograniczeniem

Awatar użytkownika
tomekttt

Post autor: tomekttt » czwartek 28 sie 2003, 13:59

...Same bzdury oparte na mitologii rozsiewanej przez Apple, bez żadnego pokrycia w faktach.

1. stabilność: każdy użytkownik obu jakiego znam platform przyznaje dzisiaj, że rzekoma stabilność systemów operacyjnych makówek to bujda wyssana z palca i ma się nijak do rzeczywistej stabilności dzisiejszych systemów PC opartych na win2000/xp

2. wydajność: w kategorii wydajność za tę samą kwotę PC oferuje dwukrotnie więcej (mierzone liczbą równocześnie uruchamianych wtyczek), w kategorii najwyższej osiągalnej wydajności laptopy Apple są żałośnie powolne w porównaniu do najlepszych konstrukcji PC

3. SCSI - przy współczesnej wydajności dysków IDE UDMA133 ładowanie się w sprzęt SCSI jest najczęściej nonsensem. SCSI to się przydaje do edycji video, ale 80-100 śladów 16/44, które daje się wyciągnąć z dysku IDE nie jest chyba jakimś dokuczliwym ograniczeniem ...

temat "laptop do muzyki" wzbudza ogromna liczbę emocji

kurna

2 dni temu byłem zdecydowany na 100%

po lekturze postów nie wiem nic a nic

no ale pytanie

skoro laptop nie jest dobrym rozwiązaniem do muzy...

to skąd tyle produktów (zachwalanych ) na usb , jak waveterminal u24,,,

skoro to taki shit (taka konfiguracja), skąd westchnienia producentów (i użytkowników) co d ostabilmnosci pracy

na forum wypowiedziało już się kilku użytkowników laptopów PC, którzy są bardzo zadoweoleni

AJP

Awatar użytkownika
orzeh

Post autor: orzeh » czwartek 28 sie 2003, 17:58

a jak sie ma apple do softwearu ? ..

kompatybilne to to ?

[Cubasis, Cool Edit, Fruity Loops, Reason, ..]

i jeszcze..:

dlaczego w zasadzie Apple ? ich parametry nie sa mocno najlepsze..

jedyna w miare dobra opcja to Power Book G4 17" .. a to wydatek rzedu 13.000 zl - czyli jakis dowcip .. za taka kase moge miec dwa razy lepsza maszyne.. (oczywiscie opieram sie tylko na parametrach podanych przez producenta, poniewaz apple nigdy nie mialem..)...

No ja generalnie nie jestem za stosowaniem laptopów do zastosowań profesjonalnych... troszke strach w naszym kraju z tym krążyć po ulicach :)

Ale generalnie aple sa lepsze. Bo tu nie chodzi o herce jakie ma procek ale jakie wykonuje komendy jaka ma przepustowosc magistrala jakie sa potoki jaki system tym wszystkim zarzadza jaki jest system zapisu danych ( nie wiem jak w laptopach ale w skrzyniach z zasady fabrycznie montowane jest SCSI które jest szybsze :). No i moim zdaniem aple pod tymi wszystkimi wzgledami sa lepsze. Pozatym najlepsza opinie wystawiaja im sami muzycy! Wszystkie powazne studia pracuja na aplach!

Co do softu to jak najbardziej! Większość softu muzycznego wychodzi i na pc i aple tyleże na pc można wiadomo "kupic taniej"

To tyle! mnie osobiscie nie stac i pewnie dłuuugo jescze nei bedzie stac na kupno apla. Ale wracajac do głównego wątku. Nie polecał bym kupna takiego laptopa do zastosowan muzycznych. Takie jest moje zdanie

Co do

Awatar użytkownika
orzeh

Post autor: orzeh » czwartek 28 sie 2003, 18:07

...Same bzdury oparte na mitologii rozsiewanej przez Apple, bez żadnego pokrycia w faktach.

3. SCSI - przy współczesnej wydajności dysków IDE UDMA133 ładowanie się w sprzęt SCSI jest najczęściej nonsensem. SCSI to się przydaje do edycji video, ale 80-100 śladów 16/44, które daje się wyciągnąć z dysku IDE nie jest chyba jakimś dokuczliwym ograniczeniem ...

To dlaczego wszyscy pro pra-cuja na aplach ?? Ja nie wiem jak to jest do końca nigdy nie pracowałem na żadnym aplu.

Co do stabilności Windozy to tylko 2000. XP to kolejna pomyłka z rodziny mamy pomysł jak zarobić kase :)

A co do SCSI to ja wole jak mi zapis i przesyl liczy procek na kontroleze a nie muj biedy podkrecony Athlon :)

Pozdrawiam.

P.S ja też wole PC ale dlatego że musze :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 28 sie 2003, 18:44

To dlaczego wszyscy pro pra-cuja na aplach ?

nieprawda

Ja nie wiem jak to jest do końca nigdy nie pracowałem na żadnym aplu.

no to po co powtarzasz nieprawdziwe legendy i siejesz zamieszanie?

Co do stabilności Windozy to tylko 2000. XP to kolejna pomyłka z rodziny

mamy pomysł jak zarobić kase :)

nieprawda. najwyraźniej masz marne doświadczenie w tej kwestii

A co do SCSI to ja wole jak mi zapis i przesyl liczy procek na kontroleze a nie muj biedy podkrecony Athlon :)

masz przestarzałe informacje, sprzed 5 lat. Dzisiaj nowoczesne dyski UDMA mają tak zoptymalizowane kontrolery, że obciążenie procesora jest znikome. Sam odtwarzam 85 śladów w aranżu, wskaźnik obciążenia w Cubase pokazuje, że dysk pracuje żwawo, a obciążenie procesora - 5%

jeszcze co do wydajności laptopów na G4- bajki o magistralach i rejestrach są może dobre dla egzaltowanych informatyków, ale użytkowników interesuje konkretna wydajność w aplikacjach, a tutaj widać jak na dłoni, że z Apple da się wycisnąć tylko ułamek tego co z nowoczesnego PC.

ODPOWIEDZ