Najprostszy przełącznik pomiędzy odsłuchami

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
MadB
Kontakt:
Re: Najprostszy przełącznik pomiędzy odsłuchami

Post autor: MadB » niedziela 20 gru 2009, 08:53

szkoda ze z tym Behringerem takie buty bo sie już napaliłem na niego :D

Jeśli chodzi o sterowanie odsłuchem to tutaj akurat nie ma problmu gdyż mój interfejs = TC desktop konnekt 6 ma takie funkcje jak DIM, MONO i dużą gałke głośności monitorów.

[addsig]
[b] Tutaj klikamy: [url]http://www.youtube.com/watch?v=r3NSBzoEXkY[/url] i muzyki słuchamy [/b]

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » poniedziałek 21 gru 2009, 11:26

...do TEGO podepniesz sobie 3 zestawy monitorów

Jak tylko pokazał sie na rynku .. kupiłem na drugi dzien oddałem do sklepu . działa dobrze jednak koloryzował dzwiek .

Na szczęście nie wszystkim użytkownikom koloryzuje : OPINIE

EMD

Post autor: EMD » poniedziałek 21 gru 2009, 11:39

Możesz tez sprawdzić protoplastę Behringera czyli Samson C-control Room Martix. Zauważysz podobnieństwo :)

Ja ma tego Samsona od dłuższego czasu i jestem zadowolony.

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 21 gru 2009, 12:05

...

Jak tylko pokazał sie na rynku .. kupiłem na drugi dzien oddałem do sklepu . działa dobrze jednak koloryzował dzwiek .

...

"Tylko" co drugiej osobie x-P Poza tym można to zmierzyć.

DZ1

Post autor: DZ1 » poniedziałek 21 gru 2009, 19:44

...Jak umiesz lutowac, to piec minut roboty...

nie prawda ze jest to 5 minut roboty ... swego czasu ktos zrobił mi taki przełącznik , ładnie wyglądał U1 rpoblem polegał na tym iz przy monitorach aktywnych w czasie przełaczania nastepowały trzaski ( strzały ) był tam takze potencjometr głosnosci ktory powodował iz działy sie cuda na kiju z fazą w czasie obracania , drugi przełacznik zrobił mi znajomy , podobno elektronik , w czasie pierwszego przełączenia wawaliło mi gwizdki wysokotonowe w NS-10 , wiec nie opowiadajcie głodnych kawałkow ze to takie proste , bo przerabiałem temat jakies 10 lat temu . ...

Jeden i drugi Pan musieli byc kielpski elektronikami ktorzy nie miał pojącia o podstawowych sprawach a rzecz jest banalnie prosta:

Zamiast ''trzaskających'' przełaczników mechanicznych albo elektronicznych typu CD.... nalezy wykonac prosty układ regulacji głosności dla obu kompletów monitorów.

Opis schematu blokowego w skrócie:

Sygnały wejsciowe Lewy i Prawy sa symetryczne. Należy je ''zdesymetryzować'' za pomocą prostego układu na wzmacniaczu operacyjnym (osobno dla kanału lewego i prawego). Dalej dołączamy do wyjśc Lewy i Prawy podójnyójny potencjometr ''1''(jeśli chcemy regulować osobno lewy i prawy kanał to dwa pojedyncze ale mysle ze niema sensu) i równolegle podwojny potencjometr ''2''. (Potencjometr ''1'' bedzie odpowiedzialny za głośnośc pierwszego kompletu monitorów a potencjometr ''2'' to głosnosc drugiego kompletu monitorów). ''Wyjścia'' z tych potencjometrów oczywiście mają sygnał niesymetryczny wiec należy użyć prościutkiego układziku na wzmacniaczach operacyjnych które ''zrobią'' z niego sygnał symetryczny, który kierowany jest do wyjść układu czyli na monitory. Ot, cała filozofia. Zero problemów z fazą, trzaskami i czymkolwiek innym. Jeśli ktoś chce zbudowac cos takiego moge podesłac schemat. Wszystkie tego typu urzadzenia sa budowane w ten/podobny sposób (chodzi o to ''desymetryzowanie'' i poźniej znów ''symetryzowanie''). Tak jako ciekawostke napisze,ze jeśli miałby byc zastosowane wzmacniacze operacyjne typu tl072 i potencjometry o wartości 10kOhm to teroetycznie mozna zrobic ''układzik'' który obsłuzy ok, 30par monirotów ;) (oczywiscie kazdy ze swoją regulacją głosności)

Odnośnie tego Behringera to dziwie sie ze ktos napisał wyzej ze niby koloryzuje dzwiek.... Co ma tam koloryzować? Wzmacniacz operacyjny? Wrazenie koloryzowania dzwieku mozna odnieść nawet jesli ma jakies wzmocnienie napieciowe (a przeciez moze miec, czemu nie) czyli poprostu na monitor moze trafiac wiekszy/mniejszy sygnał niz bez tego ''rozdzielacza'' sygnału w torze miedzy monitorem a karcie dzw. czy mikserem, nic wiecej. Dlatego pozornie wydaje sie ze jest troche inna barwa a wystarczy zmienic wzmocniemie albo w monitorze albo mikserze/karcie dzw. zeby było to samo.

Pozdr,

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 21 gru 2009, 21:17

Panowie, może umówmy się co do dwóch, bardzo odległych od siebie spraw.

Otóż czym innym jest przełączanie sygnału dla zespołów aktywnych monitorów, a zupełnie czym innym jest krosowanie pomiędzy pasywnymi głośnikami (kolumnami, monitorami pasywnymi).

W tym drugim przypadku wystarczą naprawdę mocne (czyt. dobrane odpowiednio, wg prostego wzoru W = U*I) przełączniki, tzw. heble, aby wszystko było OK.

Oczywista moje OK nie da rady odnieść do przełączania w czasie ich pracy, to chyba powinno być zrozumiałe!

Co do przełączania od strony sygnałowej lepiej (naprawdę lepiej) posłużyć się "zawodowcem". Tu naprawdę nie wiem, czy Behringer MINIMON MON800 "koloryzuje", czy nie. Wiem natomiast jedno - dla kogoś, kto pyta o w miarę tani "przełącznik" w tym temacie będzie to strzał w dychę, pod każdym względem.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
MadB
Kontakt:

Post autor: MadB » poniedziałek 21 gru 2009, 22:20

Dzięki serdecznie wszystkim, jestem praktycznie zdecydowany na tego Behringera.. :)

Pozdrowienia!

[addsig]
[b] Tutaj klikamy: [url]http://www.youtube.com/watch?v=r3NSBzoEXkY[/url] i muzyki słuchamy [/b]

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » wtorek 22 gru 2009, 01:30

Troche sie ubawiłam , zestawaijac to co napisał KAFEL i czytajac opinie o tym urzadzeniu spora częsc ludzi narzeka , nie wszyscy , powiedziała bym 50/50
ten był najlepszy

Sound:
Sound, yes the there is a sound, whatver the sound is going into the Minimon, it comes out worse. Scratchy, Distorted, not nice, not clear, Well if you want a monitor switching matrix but do not care about sound quality, the get the Behringer Minimon.If you want quality, dont get the Minimon
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » wtorek 22 gru 2009, 03:56

Ten jest dobry ;)

Value:
With the noise this thing generates/introduces, it gets a huge ding. I mean, we're trying to produce audio, so who wants a bunch of spitty noise in the speakers. But I remind myself this thing is only $40, and for that price, it's OK (thus a 5). This would probably be OK for a hobbyist, but no one serious about making music would want to listen to their monitors after running the signal through this thing.

Desirability:
Do I want this? No way. Not ME. Like I said elsewhere, it would be OK for a hobbyist. Look at the Presonus or colemans.

Sound:
As a monitor controller, this thing should NOT have a sound, but unfortunately it does... The circuitry generates some awful noise that that becomes noticeable when the volume knobs get to about 11 oclock. When turned to 1 or 2 oclock, it is intolerable. Keep the output to 10 oclock and it sounds OK. About what you'd expect from a $40 product.

Ease of Use:
sure - plug it in, and it works. Easy to get around.

Overall:
At this price point, its ok if you can tolerate it introducing a little ugly noise into your monitoring path. I'm returning mine and springing for something better, too bad its gonna cost me at least 10x more.

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
antekk

Post autor: antekk » wtorek 22 gru 2009, 21:35

A ja uzywam minimona juz ponad rok. zarowno ja jak i znajomi, ktorzy przesluchuja u mnie muzyke nie zauwazylismy jakichkolwiek zmian brzmienia po uzyciu minimona. Choc slepego testu nie robilem, to jestem przekonany, ze akurat moj egzemplarz nic nie podbarwia.

ODPOWIEDZ