...Jak umiesz lutowac, to piec minut roboty...
nie prawda ze jest to 5 minut roboty ... swego czasu ktos zrobił mi taki przełącznik , ładnie wyglądał U1 rpoblem polegał na tym iz przy monitorach aktywnych w czasie przełaczania nastepowały trzaski ( strzały ) był tam takze potencjometr głosnosci ktory powodował iz działy sie cuda na kiju z fazą w czasie obracania , drugi przełacznik zrobił mi znajomy , podobno elektronik , w czasie pierwszego przełączenia wawaliło mi gwizdki wysokotonowe w NS-10 , wiec nie opowiadajcie głodnych kawałkow ze to takie proste , bo przerabiałem temat jakies 10 lat temu . ...
Jeden i drugi Pan musieli byc kielpski elektronikami ktorzy nie miał pojącia o podstawowych sprawach a rzecz jest banalnie prosta:
Zamiast ''trzaskających'' przełaczników mechanicznych albo elektronicznych typu CD.... nalezy wykonac prosty układ regulacji głosności dla obu kompletów monitorów.
Opis schematu blokowego w skrócie:
Sygnały wejsciowe Lewy i Prawy sa symetryczne. Należy je ''zdesymetryzować'' za pomocą prostego układu na wzmacniaczu operacyjnym (osobno dla kanału lewego i prawego). Dalej dołączamy do wyjśc Lewy i Prawy podójnyójny potencjometr ''1''(jeśli chcemy regulować osobno lewy i prawy kanał to dwa pojedyncze ale mysle ze niema sensu) i równolegle podwojny potencjometr ''2''. (Potencjometr ''1'' bedzie odpowiedzialny za głośnośc pierwszego kompletu monitorów a potencjometr ''2'' to głosnosc drugiego kompletu monitorów). ''Wyjścia'' z tych potencjometrów oczywiście mają sygnał niesymetryczny wiec należy użyć prościutkiego układziku na wzmacniaczach operacyjnych które ''zrobią'' z niego sygnał symetryczny, który kierowany jest do wyjść układu czyli na monitory. Ot, cała filozofia. Zero problemów z fazą, trzaskami i czymkolwiek innym. Jeśli ktoś chce zbudowac cos takiego moge podesłac schemat. Wszystkie tego typu urzadzenia sa budowane w ten/podobny sposób (chodzi o to ''desymetryzowanie'' i poźniej znów ''symetryzowanie''). Tak jako ciekawostke napisze,ze jeśli miałby byc zastosowane wzmacniacze operacyjne typu tl072 i potencjometry o wartości 10kOhm to teroetycznie mozna zrobic ''układzik'' który obsłuzy ok, 30par monirotów ;) (oczywiscie kazdy ze swoją regulacją głosności)
Odnośnie tego Behringera to dziwie sie ze ktos napisał wyzej ze niby koloryzuje dzwiek.... Co ma tam koloryzować? Wzmacniacz operacyjny? Wrazenie koloryzowania dzwieku mozna odnieść nawet jesli ma jakies wzmocnienie napieciowe (a przeciez moze miec, czemu nie) czyli poprostu na monitor moze trafiac wiekszy/mniejszy sygnał niz bez tego ''rozdzielacza'' sygnału w torze miedzy monitorem a karcie dzw. czy mikserem, nic wiecej. Dlatego pozornie wydaje sie ze jest troche inna barwa a wystarczy zmienic wzmocniemie albo w monitorze albo mikserze/karcie dzw. zeby było to samo.
Pozdr,