12 par monitorów z dołem 8" - ślepy test

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
ula
Re: 12 par monitorów z dołem 8" - ślepy test

Post autor: ula » środa 09 wrz 2009, 16:38

Witam .
czy to jest Test porównawczy ? takie odnoszę wrażenie ... porównujecie wszystkie monitory do ADAM S3X-H ? czy tak ... ? Jeśli tak to jest to żaden test , szukacie monitorów które grają najbardziej podobnie do S3X-H. tylko kto powiedział ze to są dobre odsłuchy ? Znasz kogoś kto miksował na nich ? z tego co się orientuje to jest dosyć nowy model, wiec pewnie ciężko będzie znaleźć osobę która pracuje na tym sprzeęcie , a tym samamy nie sa miarodajne , Osobiscie,nie znosze monitorów ADAM i jak mówił śp. J.Domański , nie jestem kompatybilna z tym odsłucham, dosłownie kaleczyły moje uszy .:)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 09 wrz 2009, 17:31

...Witam .
czy to jest Test porównawczy ? takie odnoszę wrażenie ... porównujecie wszystkie monitory do ADAM S3X-H ? czy tak ... ? Jeśli tak to jest to żaden test , szukacie monitorów które grają najbardziej podobnie do S3X-H. tylko kto powiedział ze to są dobre odsłuchy ? Znasz kogoś kto miksował na nich ? z tego co się orientuje to jest dosyć nowy model, wiec pewnie ciężko będzie znaleźć osobę która pracuje na tym sprzeęcie , a tym samamy nie sa miarodajne , Osobiscie,nie znosze monitorów ADAM i jak mówił śp. J.Domański , nie jestem kompatybilna z tym odsłucham, dosłownie kaleczyły moje uszy .:)
Pozdrawiam....

Testowane monitory były porównywane w danych kategoriach cenowych. Na najwyższej półce znalazły się Adamy. Z tego co pamiętam (nie ma teraz czasu dokładnie sprawdzić), to były 4 pułapy cenowe i w każdej z nich były porównane ze sobą trzy pary monitorów.

Pozdrawiam!

konop_tnt
Kontakt:

Post autor: konop_tnt » środa 09 wrz 2009, 21:39

...Witam .
Pozdrawiam.
...

Nie chcę robić za adwokata:  te monitory ADAMA został potraktowany nie tyle jako referencyjny, lecz jako odsłuch "resetujący" testerów z tego co zrozumiałem

Moim zdaniem taki test jest ok. Wolę x subiektywnych opinii niż jedną "obiektywną". Wnioski z testu:

- nie bez przyczyny droższe są droższe

- w tańszej półce też da się znaleźć coś względnie dobrego

Wnioski być może oczywiste i bez testu, ale testujący wskazali swoje typy i to jest cenna informacja (o ile ma się do nich jakies zaufanie :) )

waldek-j

Post autor: waldek-j » piątek 11 wrz 2009, 01:38

Monitory ocenia sie tylko pod dwoma wzgledami- to czy mecza uszy przy wielogodzinnej pracy oraz to jak dobrze przenosza miksy na systemy konsumenckie.

To czy brzmia ladnie, basowo, brzydko, nie basowo, plasko, konturowo ma najczesciej trzeciorzedne znaczenie. Proponuje kolegom pomiksowac troche na danym sprzecie i wtedy dac nam posluchac rezultatow.

Wtedy bedziemy slyszec gdzie jest ladnie, basowo, konturowo, kolorowo a gdzie nie.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 11 wrz 2009, 02:37

... Monitory ocenia sie tylko pod dwoma wzgledami- to czy mecza uszy przy wielogodzinnej pracy oraz to jak dobrze przenosza miksy na systemy konsumenckie.

To czy brzmia ladnie, basowo, brzydko, nie basowo, plasko, konturowo ma najczesciej trzeciorzedne znaczenie. Proponuje kolegom pomiksowac troche na danym sprzecie i wtedy dac nam posluchac rezultatow.

Wtedy bedziemy slyszec gdzie jest ladnie, basowo, konturowo, kolorowo a gdzie nie.

I tutaj przyznaje racje  !

Awatar użytkownika
Dividian

Post autor: Dividian » piątek 11 wrz 2009, 09:05

Monitory ocenia sie tylko pod dwoma wzgledami- to czy mecza uszy przy wielogodzinnej pracy oraz to jak dobrze przenosza miksy na systemy konsumenckie.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Racja jeżeli słuchasz materiału pierwszy raz i nie masz jeszcze do niego żadnego podejścia...

Jeżeli słuchasz dobrze znanych numerów słuchanych na monitorach których używasz wielokrotnie, wiesz dokładnie gdzie jest środek gdzie dół i gdzie góra...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 11 wrz 2009, 09:51

Proponuje kolegom pomiksowac troche na danym sprzecie i wtedy dac nam posluchac rezultatow.

12 par monitorow i trzech testujacych to jest przynajmniej 36 miksow - jestem za. I oczywiscie slady te same, najlepiej uznanego zespolu, albo rozne, uznanych zespolow

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » piątek 11 wrz 2009, 14:09

Według mnie dostając gotowe miksy zrobione na różnych monitorach, także niewiele dowiedzieli byśmy się o tym sprzęcie, a jedynie co najwyżej o umiejętnościach miksującego i jego zdolności do szybkiej adaptacji nowych odsłuchów. Dla mnie najbardziej miarodajne są opisy brzmieniabo mogę sobie na ich podstawie wyrobić jakieś ogólne wyobrażenie i wstępnie wyselekcjonować modele, które warto odsłuchać.

Przydałby się teścik mniejszych i przede wszystkim tańszych monitorów, bo te po 6tyś to i tak zwykle kupują doświadczeni, a oni już dobrze wiedzą czego oczekują od monitorów i sami je sobie napewno wszystkie dokładnie odsłuchają, a ja początkujący chętnie bym poczytał co Panowie testerzy pracujący na codzień z dźwiękiem sądzą o tańszych modelach.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 11 wrz 2009, 16:08

...Przydałby się teścik mniejszych i przede wszystkim tańszych monitorów, bo te po 6tyś to i tak zwykle kupują doświadczeni, a oni już dobrze wiedzą czego oczekują od monitorów i sami je sobie na pewno wszystkie dokładnie odsłuchają, a ja początkujący chętnie bym poczytał co Panowie testerzy pracujący na codzień z dźwiękiem sądzą o tańszych modelach...

Kiedy właśnie takie "wynalazki" są praktycznie wręcz niemożliwe do rzetelnego zopiniowania. Jeśli słuchasz sprzętu który gra nieliniowo tylko w jakimś określonym zakresie (paśmie), a góra kilku, to czasem jesteś w stanie to jakoś wyłapać. Jeśli zaś masz dziesiątki "dołów" to aby być w zgodzie przynajmniej samemu ze sobą możesz się co najwyżej rzetelnie podrapać po głowie
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » piątek 11 wrz 2009, 20:13

Trudno najwyżej test byłby mało rzetelny. Jednak, mimo to ja chętnie poczytałbym opini w stylu "podbity niski środek..., trzeba uważać w okolicy xHz" itp. od doświadczonych realizatorów. Napewno dałoby mi to jakiś pogląd przy zakupie i podczas początkowej pracy z wybranym sprzętem dopuki bym się sam z nim dobrze nie osłuchał. Wiadomo, że tanie monitory mają wiele niedoskonałości, ale w wielu przypadkach można stwierdzić, że jedne brzmią lepiej od innych, albo chociażby inaczaj w jakiś określony sposób. Nie każdego stać na monitory za 6tyś. zł - zresztą nie każdemu są takie potrzebne.

ODPOWIEDZ