12 par monitorów z dołem 8" - ślepy test
czy to jest Test porównawczy ? takie odnoszę wrażenie ... porównujecie wszystkie monitory do ADAM S3X-H ? czy tak ... ? Jeśli tak to jest to żaden test , szukacie monitorów które grają najbardziej podobnie do S3X-H. tylko kto powiedział ze to są dobre odsłuchy ? Znasz kogoś kto miksował na nich ? z tego co się orientuje to jest dosyć nowy model, wiec pewnie ciężko będzie znaleźć osobę która pracuje na tym sprzeęcie , a tym samamy nie sa miarodajne , Osobiscie,nie znosze monitorów ADAM i jak mówił śp. J.Domański , nie jestem kompatybilna z tym odsłucham, dosłownie kaleczyły moje uszy .:)
Pozdrawiam.
- Soundscape
- Kontakt:
Re: 12 par monitorów z dołem 8" - ślepy test
...Witam .
czy to jest Test porównawczy ? takie odnoszę wrażenie ... porównujecie wszystkie monitory do ADAM S3X-H ? czy tak ... ? Jeśli tak to jest to żaden test , szukacie monitorów które grają najbardziej podobnie do S3X-H. tylko kto powiedział ze to są dobre odsłuchy ? Znasz kogoś kto miksował na nich ? z tego co się orientuje to jest dosyć nowy model, wiec pewnie ciężko będzie znaleźć osobę która pracuje na tym sprzeęcie , a tym samamy nie sa miarodajne , Osobiscie,nie znosze monitorów ADAM i jak mówił śp. J.Domański , nie jestem kompatybilna z tym odsłucham, dosłownie kaleczyły moje uszy .:) Pozdrawiam....
Testowane monitory były porównywane w danych kategoriach cenowych. Na najwyższej półce znalazły się Adamy. Z tego co pamiętam (nie ma teraz czasu dokładnie sprawdzić), to były 4 pułapy cenowe i w każdej z nich były porównane ze sobą trzy pary monitorów.
Pozdrawiam!
...Witam .
czy to jest Test porównawczy ? takie odnoszę wrażenie ... porównujecie wszystkie monitory do ADAM S3X-H ? czy tak ... ? Jeśli tak to jest to żaden test , szukacie monitorów które grają najbardziej podobnie do S3X-H. tylko kto powiedział ze to są dobre odsłuchy ? Znasz kogoś kto miksował na nich ? z tego co się orientuje to jest dosyć nowy model, wiec pewnie ciężko będzie znaleźć osobę która pracuje na tym sprzeęcie , a tym samamy nie sa miarodajne , Osobiscie,nie znosze monitorów ADAM i jak mówił śp. J.Domański , nie jestem kompatybilna z tym odsłucham, dosłownie kaleczyły moje uszy .:)
Pozdrawiam.
...
Nie chcę robić za adwokata: te monitory ADAMA został potraktowany nie tyle jako referencyjny, lecz jako odsłuch "resetujący" testerów z tego co zrozumiałem
Moim zdaniem taki test jest ok. Wolę x subiektywnych opinii niż jedną "obiektywną". Wnioski z testu:
- nie bez przyczyny droższe są droższe
- w tańszej półce też da się znaleźć coś względnie dobrego
Wnioski być może oczywiste i bez testu, ale testujący wskazali swoje typy i to jest cenna informacja (o ile ma się do nich jakies zaufanie :) )
To czy brzmia ladnie, basowo, brzydko, nie basowo, plasko, konturowo ma najczesciej trzeciorzedne znaczenie. Proponuje kolegom pomiksowac troche na danym sprzecie i wtedy dac nam posluchac rezultatow.
Wtedy bedziemy slyszec gdzie jest ladnie, basowo, konturowo, kolorowo a gdzie nie.
... Monitory ocenia sie tylko pod dwoma wzgledami- to czy mecza uszy przy wielogodzinnej pracy oraz to jak dobrze przenosza miksy na systemy konsumenckie.
To czy brzmia ladnie, basowo, brzydko, nie basowo, plasko, konturowo ma najczesciej trzeciorzedne znaczenie. Proponuje kolegom pomiksowac troche na danym sprzecie i wtedy dac nam posluchac rezultatow.
Wtedy bedziemy slyszec gdzie jest ladnie, basowo, konturowo, kolorowo a gdzie nie.
I tutaj przyznaje racje !
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Racja jeżeli słuchasz materiału pierwszy raz i nie masz jeszcze do niego żadnego podejścia...
Jeżeli słuchasz dobrze znanych numerów słuchanych na monitorach których używasz wielokrotnie, wiesz dokładnie gdzie jest środek gdzie dół i gdzie góra...
Proponuje kolegom pomiksowac troche na danym sprzecie i wtedy dac nam posluchac rezultatow.
12 par monitorow i trzech testujacych to jest przynajmniej 36 miksow - jestem za. I oczywiscie slady te same, najlepiej uznanego zespolu, albo rozne, uznanych zespolow
Przydałby się teścik mniejszych i przede wszystkim tańszych monitorów, bo te po 6tyś to i tak zwykle kupują doświadczeni, a oni już dobrze wiedzą czego oczekują od monitorów i sami je sobie napewno wszystkie dokładnie odsłuchają, a ja początkujący chętnie bym poczytał co Panowie testerzy pracujący na codzień z dźwiękiem sądzą o tańszych modelach.
Kiedy właśnie takie "wynalazki" są praktycznie wręcz niemożliwe do rzetelnego zopiniowania. Jeśli słuchasz sprzętu który gra nieliniowo tylko w jakimś określonym zakresie (paśmie), a góra kilku, to czasem jesteś w stanie to jakoś wyłapać. Jeśli zaś masz dziesiątki "dołów" to aby być w zgodzie przynajmniej samemu ze sobą możesz się co najwyżej rzetelnie podrapać po głowie

[addsig]