W "brzmieniu" Fairlighta naprawdę nie ma żadnej magii, to po prostu sampler, który przerzuca próbi z jednego miejsca w drugie. Jeśli coś mogłoby kształtować to brzmienie to nie jest to nic, co jest wykonywane cyfrowo, a jedynie zniekształcenia kiepskich przetworników C/A, które przepuszczały mnóstwo aliasingu. Bardzo łatwe do odwzorowania dzisiejszymi środkami. I chyba mało kto za tym rzekomym "brzmieniem" tęskni, podobnie jak za lipnymi procesorami pogłosowymi i pierwszymi mikserami cyfrowymi Yamahy z końca lat '80.
Zgazam się , że Fairlight to po prostu sampler. Może jego możliwości nie są oszałamiające a brzmienie (ogólnie) zawdzięcza przetwornikom i choroba wie czemu jeszcze. Mówisz , że łatwe do odwzorowania ? Możliwe ... jednak są pewnie ludzie , którzy chcialiby mieć właśnie to "zniekształcone" oryginalnie brzmienie. Może jest w nim coś specyficznego co daje ten a nie inny efekt. Nie wiem , nie było mi dane obcować z Fairlightem, ale próbuję jakoś wytłumaczyć
tych , którzy pewnie słyszą różnice. W każdym razie cena mocno przesadzona - kiedyś , a teraz tym bardziej ! To już naprawdę dla tych , którzy nie bardzo wiedzą co zrobić z nadmiarem kasy.
Co do wskrzeszania "dinozaurów" jest w tym coś fajnego pod warunkiem , że bierze się za to jak należy. I tutaj muszę trochę ponarzekać na produkty DSI.
OK , brzmią fajnie ale ... Mając przed sobą minimooga Voyagera RME i Propheta 08 desktop ... sorry, ale pod względem wykonania DSI ma do przebycia lata świetlne w stosunku do mooga. Prophet wygląda jak tani VA z beznadziejnymi , gumowymi enkoderami. Obudowa przypomina tę z Virusa TI. Cieniutka blaszka ... Wiadomo już gdzie zaoszczędzono. Wcześniejsze modele DSI były solidnymi konstrukcjami. Mając przed sobą P08 mam wrażenie , że gdy wyjmę go jeszcze kilka razy z racka będzie wyglądał jak gdyby miał 15 lat. Oskubany, poobijany ...
Moog za to budzi respekt ! Żaden instrument nie zrobił na mnie nigdy tak dobrego wrażenia jeśli chodzi o jakość wykonania i użyte materiały. Od pierwszej chwili czuje się , że to nie byle co , i że będzie służyło przez dłuuuugie lata !
Jeśli więc wszystkie wskrzeszenia mają wyglądać tak jak w przypadku DSI możemy spodziewać się zalewu tanio i tandetnie wykonanego sprzętu , który dostanie nalepkę z logo i sruuu na rynek.
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...