Korg Radias vs Virus Ti

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
morpheus70
Re: Korg Radias vs Virus Ti

Post autor: morpheus70 » piątek 12 cze 2009, 17:50

.........Przykładowo czy wygeneruje takiego samego lead'a na Radiasie jak na virusie ti? i na odwrót. Mam tu na myśli generowanie dźwięku bez użycia efektów....

NIE, nawet z użyciem efektów.
Nie umiesz czytać ze zrozumieniem tekstu, nieładnie
...
Nie umieć czytać, a nie znać się to duża różnica. Sam nic konkretnego nie napiszesz, typowy forumowy znawca....
Kolega Preceli tłumaczy Ci, i słusznie, że VirusTi i Radias to dwa różne instrumenty. Jak sam przyznajesz, nie masz wiedzy w tym zakresie więc mam dla Ciebie dobra rade: kup virusa Snow i Korga R3 - BĘDZIESZ WNIEBOWZIĘTY! Jak kiedyś uznasz, że szukasz czegoś więcej to kupisz sobie "wyższe" wersje. A, na razie w cenie jednego będziesz miał dwa ;)

pozdrawiam
Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 12 cze 2009, 18:59

Kolega Preceli tłumaczy Ci, i słusznie, że VirusTi i Radias to dwa różne instrumenty. Jak sam przyznajesz, nie masz wiedzy w tym zakresie więc mam dla Ciebie dobra rade: kup virusa Snow i Korga R3 - BĘDZIESZ WNIEBOWZIĘTY! Jak kiedyś uznasz, że szukasz czegoś więcej to kupisz sobie "wyższe" wersje. A, na razie w cenie jednego będziesz miał dwa ;)

pozdrawiam...
U tu Ci powiem, że kolega ma dobry pomysł. Ja zrobiłem podobnie, a mianowicie zamiast kupić Virusta desktopa, kupiłem Snowa i blofelda, i bardzo dobrze na tym wyszedłem. Jednak nie zgodzę się, że w wypadku, kiedy ta mniejsza wersja nam nie wystarcza, to wtedy kupić większą. Wtedy to już się nie opłaca. Lepiej zostawić tą mniejszą wersję i dokupić sprzęt o zupełnie innych możliwościach. Dodam jeszcze, że brzmieniowo Virus ti snow wcale nie odstaje od wersji desktop, jest to na prawdę ten sam silnik brzmieniowy z małymi różnicami.
Na koniec muszę Ciebie niestety zmartwić, jeżeli myślisz, że jak kupisz jedną lub drugą maszynkę, to będziesz miał już wszystko. Prędzej czy później i tak będziesz zmuszony dokupić coś nowego. Biorąc to pod uwagę, warto kupić Virusa Ti snow + Radiasa niż samego desktopa.
Początkujący muzyk.

arturs

Post autor: arturs » sobota 13 cze 2009, 15:49

Na koniec muszę Ciebie niestety zmartwić, jeżeli myślisz, że jak kupisz jedną lub drugą maszynkę, to będziesz miał już wszystko. Prędzej czy później i tak będziesz zmuszony dokupić coś nowego. Biorąc to pod uwagę, warto kupić Virusa Ti snow + Radiasa niż samego desktopa.
...

Różne instrumenty dają różnorodny charakter brzmienia i tyle. Nowoczesne oprogramowanie typu ableton, logic, cubase pozwalają na stworzenie bardzo dobrych arpegiatorów, które się przydają w TRANCE. Jako źródło brzmień, w zasadzie wystarczą sampler i syntezator programowy. Chyba, że wrócimy do wojny wyższości brzmienia analogowego nad wirtualnym.

W angielskiej edycji FM często pokazują różnych producentów, którzy w zasadzie korzystają z programowych syntezatorów.
Miałem Radiasa i Virusa. Radias choć pewnie mniejsze ma możliwości - jest dobry do eksperymentów. Jego brzmienie nazwałbym metalicznym. Virus jest bardzo rozpoznawalny i obawiam się, że momentami jest go w muzyce za dużo.....

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 13 cze 2009, 16:24

Virus jest bardzo rozpoznawalny i obawiam się, że momentami jest go w muzyce za dużo........
Hmmm, wszystko zależy od tego jakie brzmienia na nim wyciągniesz, a to, że dużo ludzi lubi Virusa od strony pewnych brzmień, no to potem jest jego dużo. Na virusie na prawdę można wykręcić brzmienia, z których jest zupełnie nieznany. I mogą być one na prawdę mega ciekawe .

Pozdrawiam
Początkujący muzyk.

arturs

Post autor: arturs » sobota 13 cze 2009, 16:53

... Virus jest bardzo rozpoznawalny i obawiam się, że momentami jest go w muzyce za dużo........
Hmmm, wszystko zależy od tego jakie brzmienia na nim wyciągniesz, a to, że dużo ludzi lubi Virusa od strony pewnych brzmień, no to potem jest jego dużo. Na virusie na prawdę można wykręcić brzmienia, z których jest zupełnie nieznany. I mogą być one na prawdę mega ciekawe .

Pozdrawiam...
ja to wiem i pewnie Ty też. Pamiętaj, że duża grupa ludzi kupuje instrumenty tylko dla presetów. Nie jest to nic nagannego - prowadzi to jednak do tego, że dużo ciekawej muzyki oparta jest na znanych presetach.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 13 cze 2009, 17:29

ja to wiem i pewnie Ty też. Pamiętaj, że duża grupa ludzi kupuje instrumenty tylko dla presetów. Nie jest to nic nagannego - prowadzi to jednak do tego, że dużo ciekawej muzyki oparta jest na znanych presetach....
Tak, w tym wypadku masz rację.

Więc jeżeli komuś chodzi tylko o presety, to tym bardziej proponowałbym virusa ti snow, bo są w nim tysiące barw.
Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » sobota 13 cze 2009, 23:34

Muzyka trance taka, jaką znamy dzisiaj spopularyzowała się w zasadzie przy okazji Rolanda JP-8000 czy też Yamahy AN1x. Korzystało się również z Rolandów Juno, SH i pewnie z innych syntków.
Też mam Korga M3 i choć to rompler to nadaje się do trance tak samo jak innej muzy. Wprawdzie presety fabryczne są bardziej elektroniczne niż trancowe ale przebiegów w romie jest dosyć na zbudowanie naprawdę ciekawych brzmień.
Virus jest sztandarowym instrumentem nowoczesnej muzyki rozrywkowej i jak chcesz się trzymać pewnych kanonów (nazwijmy to tak) brzmieniowych to raczej jak koledzy napisali - polar. A jeśli odpowiada Ci radias to kup radiasa.
Nie da się ocenić w racjonalny sposób czegoś co się komuś po prostu podoba.

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » sobota 13 cze 2009, 23:35

oczywiście chodziło mi o Virusa Snow a nie polar, późno pisałem posta i nową nazwę wymyśliłem

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 14 cze 2009, 11:40

...oczywiście chodziło mi o Virusa Snow a nie polar, późno pisałem posta i nową nazwę wymyśliłem...

Wymyśliłeś nową nazwę? Bardzo ciekawe
www.accessmusic.de/events/11-2004/virusti_basics_polar.php4
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Pine

Post autor: Pine » środa 17 cze 2009, 11:48

Witam wszystkich.
Nie zakładam nowego tematu dotyczącego virusa Ti tylko podpisuje sie pod ostatnim tematem.

Nikt nie jest mi wstanie odpowiedzieć w jaki sposób wczytać presety do virusa Ti ale żeby zostały w virusie i mozna było ich używać na scenie (BEZ KOMPA !!!)

Niby prosta sprawa niby 1000 brzmien !!! a w jaki sposób stworzyć swoją barwę i zapisać np na presecie T 001 ? nie można ?
Istrukcji virusa po angielsku nie kumam a przynajmniej nie potrafię tego najprostrzego wątku odnaleść.
Proszę o pomoc.

Aha i jeszcze jak ktos wie w jaki sposób przywrócić presety fabryczne to również proszę o informację ?

Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

ODPOWIEDZ