Utrzymywanie porządku w racku

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
9009man
Re: Utrzymywanie porządku w racku

Post autor: 9009man » wtorek 28 kwie 2009, 13:11

...hej

Zapominialem dodac jeszcze jak masz podpiete glosniczki ( + i - ) bo moze masz cos odwrucone i z patchem bedzie buczec a z koncowka nie bo masz odwrocona faze tylko a jezeli z koncowki wychodzi odwrocony w patchu sie odwraca jeszcze raz + zwarcie i na glosnikach brrrruuummm,
hmmm dobrze mysle

zkontroluj kabelki miernikiem jak przechodza przez patch moze gdzies zwarcie jest w patchu bo zazwyczaj sa to gniazda stereo jack

hej
...
dzizzz man.... I don't know what you are talking about...:)
nie mam ani miernika, ani warsztatu, ani wiedzy jak budowac urzadzenia
z budowli, to jedynie blanta w miare ok skrece, chociaz nie ostatnio nawet, bo palenie rzucilem (tytexu dodam)
a tak na powaznie
jackfield (patchbay) to behringer i neutrik
ustawiony klasycznie na half-normal
podaj mi moze na priv'a swoj namiar telefoniczny, aj tez mieszakm na wyspie, zaraz obok z reszta...to zadzwonie jak nie masz nic preciwko
musze przyznac ze ta lampowa koncowka mocy is a very temperamental bit@h... czasami jak ja zalaczam - stuk w glosnikach...czasami nie
jak wylaczam podobnie - raz tak raz nie...nie mam pojecia co jest powodem, oraz bardzo mi sie to nie podoba te stuki w monitorach...
teraz zalaczylem ja via pre out w moim wzmacniaczu - i jest niby ok, ale troszke buczy z bliska jak ucho przylozysz do glosnikow...
postaram sie zrekordowac ten sygnal i wrzuce gdzies do odsluchania
moim zalozeniem bylo miec oddzielne 2 zestawy glosnikowe
jeden napedzany lampa - do sluchania muzy i do produkcji
drugi - napedzany tranzystorem do mixow
zeby to zrealizowac podlaczylem oba stereo wzmacniacze via patch.
well, ten patch do pieca zintegrowanego - dziala bezblednie
natomiast patch bezposrednio z krosownicy ( po mikserze OUT ) do koncowki mocy
no i wlasnie raz ze szumi ( wiecej niz jak via pre out)i stuka, dwa ze jest qresko glosno ! tak glosno ze na mixerze na OUT moge wykonac jakis 7 mm ruch fader'em od minimum do gory...leb urywa te 12 watt

moze jest jakas solucja hardwareowa na to zeby miec przelaczniczek z 2 zestawow glosnikowych ?
bo ta na patchu jakos nie gada....
myslalem ze powodem moze byc takze wiek koncowki mocy, nascie lat, ok 13-15 tu
koncowa nie ma nawet wlacznika on/off ! dobrze ze w angolskich gniazdkach sa on/off'y:)
moze kupic jakis sec hand pre i zapiac przed ta koncowka ?
troszke mnie to irytuje musze przyznac,
ale powiem jedno - sound tej koncowki jest wart tej irytacji:)
mimo wszystko chcialbym miec 2 zestawy glosnikowe (oprocz jakis komputerowych pierdziawek) do porownania

pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » środa 13 maja 2009, 22:25

Hej

po urlopie wróciłem na forum wiec spróbuj ustawić patcha na thru i zobacz co się dzieje nie powinno być żadnych zakłóceń

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

9009man

Post autor: 9009man » czwartek 14 maja 2009, 16:59

...
Hej

po urlopie wróciłem na forum wiec spróbuj ustawić patcha na thru i zobacz co się dzieje nie powinno być żadnych zakłóceń

Hej

...
dzieki za info, poradzilem sobie jakos z problemem
problemem po czesci byla masa, po czesci okazal sie sam wzmak lampowy..
po zmudnych poszukiwaniach 'niebuczacego' gniazdka, szum i buczenie zniknelo
hurra
nie na dlugo bo 2 dni pozniej jeden kanal w koncowce lampowej zaczal jakos mocniej przesterowywac niz ten drugi...
po czym zaczelo stukac, glosniki (membrany) zaczely wraz ze stukiem ruszac do przodu i tylu...
wylaczylem to w diably w obawie o spikery
nastepnego dnia ten kanal umarl calkiem
na szczescie koles ktory sprzedal mi na ebayu wydaje sie na maxa uczciwy, wiec powiedzial zebym mu piec wyslal , a on naprawi
zobaczymy, koles jest wlascicielem sklepu audio i twierdzi ze ma fachowca od lamp
na jakichs forach popytalem, panowie twierdza ze przyczyna moze byc:
1. stara lampa
2. stary kondensator
3. zimne luty
na razie czekam,
jak wlaczylem stary piec w tor audio ( dodam iz calkiem nie najgorszy audiofilski primare a10) to az lezka sie zakrecila w tesknocie za ta lampa...
nawet moja kobieta uslyszala roznice:)
grzecznie czekam co sie dalej stanie,
niestety zostalem zarazony brzmieniem lampy hifi,
no nie slyszalem w zyciu tak fajnego pieca....
nie jest to transparent sound do mixow...ale jak pieknie gada...

dzieki za pomoc i pozdro

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » piątek 15 maja 2009, 21:28

jak wlaczylem stary piec w tor audio ( dodam iz calkiem nie najgorszy audiofilski primare a10) to az lezka sie zakrecila w tesknocie za ta lampa...
nawet moja kobieta uslyszala roznice:)
grzecznie czekam co sie dalej stanie,
niestety zostalem zarazony brzmieniem lampy hifi,
no nie slyszalem w zyciu tak fajnego pieca....
nie jest to transparent sound do mixow...ale jak pieknie gada...

dzieki za pomoc i pozdro...

Hej

Gitarzysci to wiedza od dawna ze lampa to lampa a nie tranzystor ciepla pelna i klarowna sam choruje na cos do domowego hifi z lampa ale raczej predzej zrobie jak kupie hehehe narazie czasem urzywam piecyka ibanez bee do takiego sluchania i grania niestety mesa 2:90 i marshall 100/100 narazie czeka na paczki z glosnikami v30 i wtedy sie zacznie ze sasiedzi beda walic w sciane ale niedlugo wracam do kraju i tam nie ma sasiadow za sciana ale czy zonka to wytrzyma ehhh

Pozdrawiam i do sklikania na forum i szerokosci w czenstotliwosci.

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

diesrecords

Post autor: diesrecords » sobota 16 maja 2009, 21:41

Witam,
co do kabelków to jeżeli mnie pamięć nie myli to klotz robi świetne kable przeznaczone do krosownic. Mają 3mm średnicy i są naprawde dobrze ekranowane;) Krosownica wiąże sie jednak z masą kabelków z przodu racka;) Można spróbować jeszcze porobić malutkie "pytki" do poszczególnych urządzeń - proel robi dość tanie kable multicore ;) wszystko kwestia odpowiedniej inwencji;)

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » sobota 16 maja 2009, 23:51

...Witam,
co do kabelków to jeżeli mnie pamięć nie myli to klotz robi świetne kable przeznaczone do krosownic. Mają 3mm średnicy i są naprawde dobrze ekranowane;) Krosownica wiąże sie jednak z masą kabelków z przodu racka;) Można spróbować jeszcze porobić malutkie "pytki" do poszczególnych urządzeń - proel robi dość tanie kable multicore ;) wszystko kwestia odpowiedniej inwencji;)...

Na krosownice nie mam już miejsca w racku a poza tym nie chce mieć kabli z przodu. to raczej nic by mi nie dało. Kupuję cieniutkie kable, poprowadzę je ładnie po ściankach, pomierzę wszystko... Mam nadzieję, że będzie w porządku. tylko co zrobić z zasilaczami? Myślałem nad zrobieniem z listewek specjalnej przegródki, w której znajdowałyby się zasilacze, położone jeden na drugim. tylko czy to dobry pomysł? nie powstaną przez to jakieś zakłócenia?

pozdrawiam
[addsig]
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » niedziela 17 maja 2009, 11:30

Na krosownice nie mam już miejsca w racku a poza tym nie chce mieć kabli z przodu. to raczej nic by mi nie dało. Kupuję cieniutkie kable, poprowadzę je ładnie po ściankach, pomierzę wszystko... Mam nadzieję, że będzie w porządku. tylko co zrobić z zasilaczami? Myślałem nad zrobieniem z listewek specjalnej przegródki, w której znajdowałyby się zasilacze, położone jeden na drugim. tylko czy to dobry pomysł? nie powstaną przez to jakieś zakłócenia?

pozdrawiam
...

Hej

a no trzeba to najpierw sprawdzic czy jezeli nie masz nic lampowego w raku to jest szansa ze bedzie ok choc i tak przydalaby sie metalowa skrzynia zawsze to lepiej ekranuje jak deska no i przestrzen dla zasilaczy terz jest wazna "musza oddychach" poprostu sie grzeja no i jakis wiatraczek tez by sie przydal do chlodzenia wystarczy maly by wysysal cieple powietrze np komputerowy na 12V

Hej

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » niedziela 17 maja 2009, 11:42

Hej

Zapomnialem dodac ze tu mozesz kupic skrzynie 2U cena 45Euro + wysylka
http://www.thomann.de/ie/adam_hall_87408v_leergehaeuse_2he.htm

Hej

diesrecords

Post autor: diesrecords » poniedziałek 18 maja 2009, 20:00

Witam ponownie,
ja w moim case wożę troche gratów z zasilaczami i współczesne urzadzenia takie jak moduły z których korzystasz oraz dobre kable (ekranowane) sprawiaja ze raczej mozesz przymontowac te zasilacze do samego case i nie powinno być z tego powodu jakichś wielkich problemów;) Z resztą spróbuj- jak beda problemy zawsze mozna poszukac bardziej "wyczesanego" rozwiązania

ODPOWIEDZ