namieszaliście panowie - to że podklad bedzie dobijał do 0 nie znaczy że wokalu nie będzie słychać
jak masz tego xenyxa podłączonego?auxem wysyłasz do karty?może masz go za cicho ustawionego(w sensie za niska wysyłka z aux?)
Oktava 319 - problem
Re: Oktava 319 - problem
Używam CD out/in do połączenia mixera z E-MU 0404.
Przycisk "CD Tape to Ctrl" mam aktywny żeby słyszeć cały mix.
Main mix fader w mikserze ustawiony na "0", Level knob w kanale mikrofonu również na "0". Gain mikrofonu na godzinie 13 - podstawowe ustawienia, o których wszędzie trąbią i które mają działać.
Cubase odbiera sygnał w mixerze i jeżeli nic nie mówię do mikrofonu to mam -60dBFS (chyba dobrze). Jak zacznę się wydzierać to zgodnie z tym co piszą, mam jeszcze zapas do 0dbFS (nagrywam w 24bit).
W tej sytuacji jeżeli podkład został zmasterowany i osiąga to 0dbFS to oczywistym jest, że muszę go przyciszyć przy dogrywaniu wokalu.
Tylko co potem, juz przy obróbce śladu?Mam ponownie zwiększyć głośność podkładu i podbijać wokal aż będzie dobrze siedział?
Temat pewnie nadaje się do sekcji "dopiero zaczynam":/
Dzięki
Przycisk "CD Tape to Ctrl" mam aktywny żeby słyszeć cały mix.
Main mix fader w mikserze ustawiony na "0", Level knob w kanale mikrofonu również na "0". Gain mikrofonu na godzinie 13 - podstawowe ustawienia, o których wszędzie trąbią i które mają działać.
Cubase odbiera sygnał w mixerze i jeżeli nic nie mówię do mikrofonu to mam -60dBFS (chyba dobrze). Jak zacznę się wydzierać to zgodnie z tym co piszą, mam jeszcze zapas do 0dbFS (nagrywam w 24bit).
W tej sytuacji jeżeli podkład został zmasterowany i osiąga to 0dbFS to oczywistym jest, że muszę go przyciszyć przy dogrywaniu wokalu.
Tylko co potem, juz przy obróbce śladu?Mam ponownie zwiększyć głośność podkładu i podbijać wokal aż będzie dobrze siedział?
Temat pewnie nadaje się do sekcji "dopiero zaczynam":/
Dzięki
Ja robię w ten sposób: nagrywam ślady i wstępnie ustawiam je w mikserze programu na -6 dB. To prawie zawsze gwarantuje, że suma nie przekroczy 0 (przeważnie jest w okolicach -3). Zgrywam miks do pliku 24-bitowego a mastering robię w osobnym projekcie, gdzie ten miks wczytuję, normalizuję i zakładam limiter (ew. eq jeśli trzeba). Ta metoda daje też wygodną możliwość porównania własnego mastera z jakimś referencyjnym.
[addsig]
[addsig]
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]
...Ja robię w ten sposób: nagrywam ślady i wstępnie ustawiam je w mikserze programu na -6 dB. To prawie zawsze gwarantuje, że suma nie przekroczy 0 (przeważnie jest w okolicach -3). Zgrywam miks do pliku 24-bitowego a mastering robię w osobnym projekcie, gdzie ten miks wczytuję, normalizuję i zakładam limiter (ew. eq jeśli trzeba). Ta metoda daje też wygodną możliwość porównania własnego mastera z jakimś referencyjnym.
...
Dziękuję!
Na taką odpowiedź czekałem.
...
Dziękuję!
Na taką odpowiedź czekałem.
Ostatecznie okazało się, że mam uszkodzony preamp z mikserze.
Po wpięciu w linię Art Tube MP doznałem szoku - sygnał mocny i cieplejszy.
Jednak uszy mnie na początku nie myliły, że coś jest nie tak. Nie miałem z czym porównać do wczoraj...
Pozdrawiam
Po wpięciu w linię Art Tube MP doznałem szoku - sygnał mocny i cieplejszy.
Jednak uszy mnie na początku nie myliły, że coś jest nie tak. Nie miałem z czym porównać do wczoraj...
Pozdrawiam
może niekoniecznie ale podłącz tak jak to powinno prawidłowo wygladac dla takich mikserków :
mikrofon w mic in w mikserze
trimem regulujesz wzmocnienie(to wiesz)
wyjście FX z wejściem karty (szkoda że jest tylko jedno więc niestety mono - pamiętaj o wybraniu w programie nagrywania tylko z jednego kanału - podłączaj pod kanał lewy - ot taka prawidłowośc dla sygnałów mono)
pokrętłem FX regulujesz wtedy poziom sygnału do nagrania(nie jestem pewien ale prawdopodobnie regulacja EQ ma wpływ na ten sygnał - z jednej plus z drugiej minus)
wyjścia z karty podłącz pod kanał powiedzmy 3/4
odsłuch podłącz pod Control Room
co uzyskujesz?
- masz pełną regulację poziomów odsłuchu(i z kompa i z mikrofonu) w mikserze (bez wpływu na poziom nagrania wysyłany przez FX)
- dostajesz na słuchawki to samo co na głosniki
- masz pełna regulacje poziomu nagrania(niestety tylko mono) bez grzebania w karcie/programie
- podłączając dodatkowy mikrofon możesz miksować sobie dwa sygnały albo wybierać z którego chcesz nagrać
tego lepiej(i wygodniej) połączyć się nie da
szkoda że nie ma rozwiązania jak soundcraft compact bo wtedy miałbyś stereofoniczne wyjście do nagrywania a wtedy z takim mikserem można prawie wszystko
ps.wciąż pozostaje ci wolne wejście line in R w karcie w które możesz dla odmiany wpiąć Tube MP
niestety nagrywanie stereo (z gramofonu syntezatora czy czego tam jeszcze) wymaga wpięcia samego miksera jako "preampu" bez podłączania do niego czegokolwiek(głosniki bądź mix z kompa)
mikrofon w mic in w mikserze
trimem regulujesz wzmocnienie(to wiesz)
wyjście FX z wejściem karty (szkoda że jest tylko jedno więc niestety mono - pamiętaj o wybraniu w programie nagrywania tylko z jednego kanału - podłączaj pod kanał lewy - ot taka prawidłowośc dla sygnałów mono)
pokrętłem FX regulujesz wtedy poziom sygnału do nagrania(nie jestem pewien ale prawdopodobnie regulacja EQ ma wpływ na ten sygnał - z jednej plus z drugiej minus)
wyjścia z karty podłącz pod kanał powiedzmy 3/4
odsłuch podłącz pod Control Room
co uzyskujesz?
- masz pełną regulację poziomów odsłuchu(i z kompa i z mikrofonu) w mikserze (bez wpływu na poziom nagrania wysyłany przez FX)
- dostajesz na słuchawki to samo co na głosniki
- masz pełna regulacje poziomu nagrania(niestety tylko mono) bez grzebania w karcie/programie
- podłączając dodatkowy mikrofon możesz miksować sobie dwa sygnały albo wybierać z którego chcesz nagrać
tego lepiej(i wygodniej) połączyć się nie da
szkoda że nie ma rozwiązania jak soundcraft compact bo wtedy miałbyś stereofoniczne wyjście do nagrywania a wtedy z takim mikserem można prawie wszystko
ps.wciąż pozostaje ci wolne wejście line in R w karcie w które możesz dla odmiany wpiąć Tube MP
niestety nagrywanie stereo (z gramofonu syntezatora czy czego tam jeszcze) wymaga wpięcia samego miksera jako "preampu" bez podłączania do niego czegokolwiek(głosniki bądź mix z kompa)