Instrument VSTi z pełną paletą brzmień?
Re: Instrument VSTi z pełną paletą brzmień?
baaaardzo dobre brzmienia , pełna paleta
rewelacyjny steinway i rhodes, ale cała reszta też świetna !!
zdecydowanie polecam !!!...
Niestety ja się naciąłem z zakupem i to nie za małe pieniądze!.
Bębny jak z Casio, inne brzmienia TYLKO mogą być. Do tego pamięciożerny.
Według mnie jednak najlepszy i najefektywniejszy jest SAMPLE TANK 2.5 XL. Brzmień możesz posłuchać TUTAJ
Witam serdecznie!
Chciałbym powrócić do tematu, biorąc po uwagę ostatnie promocje.
Było dużo na temat Goliatha, Sample Tanka w innych wątkach i przyznam szczerze, że trochę mi się namieszało:).
Jest teraz taka możliwość kupienia zestawu Total Bundle 2 z Ik Multimedia(50 % w dół) i Complete Composer ze stajni EW(67% w dół).
Biorę pod uwagę zestawy, ponieważ potrzebuję paletę brzmień, której nie zapewni prawdopodobnie ani sam ST ani Goliath. Potrzebuję:bardzo dobrze brzmiące piano, mocne elektryczne gitary, akustyczną gitarkę, orkiestrę symfoniczną z dobrymi smykami no i bebny(mocne uderzenia takie do filmu).
Ostatnio wyczytałem, że demka z EW są robione przy użyciu efektów, więc sam już nie wiem jak się ma ta realistyczność brzmień EW do IK???
Dlatego mam takie pytania:
Czy warto dokładać jeszcze raz tyle i kupić zestaw produktów EW???
Czy rzeczywiście brzmienia EW są takie wspaniałe???
Czy mając ST i MP Orchestra z IK można stworzyć na prawdę dobrze brzmiące sekwencje, nadające się do filmu i nie tylko ??
I czy w ST i MP też znajdę porządne bebny i udeżenia do muzyki filmowej oraz porządne smyki do tworzenia mrocznego klimatu ???
Bardzo Was proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości. Wiem, że te tematy już były poruszane, ale świąteczne promocje dają o wiele większe możliwośći.
Serdecznie pozdrawiam,
Robert
Brzmienia EW są naprawdę dobre, a zestaw który teraz proponują jest już bardzo dobrą podstawą do pracy.
Co do efektów w demach - naturalnie duża część demek jest już zmiksowana, więc kompresja, eq już jest, ale nie widzę powodu, dlaczego miałby to być problem? W końcu dema przedstawiają, to co możesz zrobić z danym instrumentem - po pierwsze posiadając umiejętności tworzenia takiej muzyki i obeznanie z instrumentami EW oraz midi, a po drugie, posiadając umiejętności miksowania muzyki. Wiadomo, że dema robią ludzie znający się na rzeczy, nie pani Jadzia z warzywniaka ;).
- Piotr
Piotr zna się bardzo dobrze na EW i oczywiście ma rację. Instrumenty EW mają jednak baaaardzo duży apetyt :) IK z kolei są na permanentnej diecie zarówno procesorowej, jak i RAM :)
Krótko - wymienione VSTi, zarówno EW jak IK, to już coś, co pozwala na tworzenie niezłych rzeczy. Trzeba tylko troszkę przy nich posiedzieć.
Pozdrawiam
...
Piotr zna się bardzo dobrze na EW i oczywiście ma rację. Instrumenty EW mają jednak baaaardzo duży apetyt :) IK z kolei są na permanentnej diecie zarówno procesorowej, jak i RAM :)
Krótko - wymienione VSTi, zarówno EW jak IK, to już coś, co pozwala na tworzenie niezłych rzeczy. Trzeba tylko troszkę przy nich posiedzieć.
Pozdrawiam
...
Hmmm, no to skoro i na jednym i na drugim zestawie da się zrobić coś dobrze brzmiącego o podobnej jakośći, to jednak wolę IK, biorąc pod uwagę mojego kompa. W takim razie pozostaje jeszcze pytanie, czy w zestawie od IK, będą takie porządne bebny, coś jak w Storm Drum??? Czy może warto do zestawu Total Bundle 2 dołożyć Storm Drum???
Dziękuję za odppowiedzi :).
Pozdrawiam
To ja ci powiem że wywalisz kasę zupełnie niepotrzebnie i tyle. Jak kolega wyżej wspominał, na wysypiku jest mnóstwo badziewia i tyle samo wspaniałości. Lepiej poświęcic trochę czasu na selekcję niż swoje pieniądze na coś z czego wydaję mi się nie bedziesz zadowolony (a z postu wynika że jesteś zielony jesli chodzi o znajomość softu i wcale się nie dziwię - za dużo go jest wszędzie, a drozsze nie znaczy lepsze). Sam jako bębniarz uzywam darmowego G&S CW i lepszego jak na swoje wrunki sprzężonego z modułem TD-3 banku nie znalazłem. A lat już parę ma i wersji 2 wciąż ani widu ani słychu, mimo że autor zapowiada ja prawie od samego początku. Instrumenty same za ciebie nie zagrają, a jak ty dobrze zagrasz to i na badziewiu zabrzmisz jak trzeba. Zrobisz jak uważasz, dla mnie to jeden wielki hipermarket głupawych gotowców dla jeleni
pozdrawiam
...
To ja ci powiem że wywalisz kasę zupełnie niepotrzebnie i tyle. Jak kolega wyżej wspominał, na wysypiku jest mnóstwo badziewia i tyle samo wspaniałości. Lepiej poświęcic trochę czasu na selekcję niż swoje pieniądze na coś z czego wydaję mi się nie bedziesz zadowolony (a z postu wynika że jesteś zielony jesli chodzi o znajomość softu i wcale się nie dziwię - za dużo go jest wszędzie, a drozsze nie znaczy lepsze). Sam jako bębniarz uzywam darmowego G&S CW i lepszego jak na swoje wrunki sprzężonego z modułem TD-3 banku nie znalazłem. A lat już parę ma i wersji 2 wciąż ani widu ani słychu, mimo że autor zapowiada ja prawie od samego początku. Instrumenty same za ciebie nie zagrają, a jak ty dobrze zagrasz to i na badziewiu zabrzmisz jak trzeba. Zrobisz jak uważasz, dla mnie to jeden wielki hipermarket głupawych gotowców dla jeleni
pozdrawiam
...
Szczerze mówiąc, to masz rację, ale nie do końca. Wiadomo, że trzeba umieć, żeby zrobić coś konkretnego, ale specem od wszystkiego nie można być i na pewno się to jeszcze nikomu nie udało. Po to chcę kupić porządnie brzmiący zestaw, że jak będę chciał mieć na przykład: skrzypce- proszę bardzo, mam profesjonalne skrzypce, chcę mieć puzon czy gitarę elektryczną- nie ma problemu. Dochodzi jeszcze do tego fakt, iż nie mam żadnych efektów, kompresorów itp. sprzętowych, więc zależy mi na tym, aby mieć już na początku stosunkowo dobrze brzmiący instrument. Jak bym miał rack sprzętu, to też było by inaczej:). No i na live recording też nie mam warunków.
Nie wiem, może się mylę, ale na razie takie jest moje skromne zdanie. Jeśli mijam się z prawdą, to proszę o korektę :).
Pozdrawiam
Szczerze mówiąc, to masz rację, ale nie do końca. Wiadomo, że trzeba umieć, żeby zrobić coś konkretnego, ale specem od wszystkiego nie można być i na pewno się to jeszcze nikomu nie udało. Po to chcę kupić porządnie brzmiący zestaw, że jak będę chciał mieć na przykład: skrzypce- proszę bardzo, mam profesjonalne skrzypce, chcę mieć puzon czy gitarę elektryczną- nie ma problemu. Dochodzi jeszcze do tego fakt, iż nie mam żadnych efektów, kompresorów itp. sprzętowych, więc zależy mi na tym, aby mieć już na początku stosunkowo dobrze brzmiący instrument. Jak bym miał rack sprzętu, to też było by inaczej:). No i na live recording też nie mam warunków.
Nie wiem, może się mylę, ale na razie takie jest moje skromne zdanie. Jeśli mijam się z prawdą, to proszę o korektę :).
Pozdrawiam
...
Przede wszystkim z pewnością zdajesz sobie sprawę z tego, że instrumenty wirtualne nie zabrzmią do końca tak, jak oryginalne, natomiast z tych softów, o których pisali zarówno koledzy, jak i ja, można zrobić nieźle brzmiące projekty. Poza tym praktycznie każdy VSTi ma swoje efekty i różne inne zabawki, za pomocą których można kształtować finalne, zadowalające Cię barwy. Ja przez kilka lat pracowałem na module Proteus 2000 i na początku (po przesiadce z Rolanda JV 880) wydawało mi się, że złapałem Pana Boga za j..a, ale później zacząłem interesować się VSTi. Różnica była znacząca :) Po przetestowaniu wielu softów doszedłem do tego, że (oczywiście to tylko moje zdanie, uwarunkowane rodzajem muzyki, którą piszę);
1. Kontakt 3 - tak, ale jako sampler, nie biblioteka.
2. Colossus - nie (jedyny zresztą instrument ze stajni EW na nie - Piotr pewnie mnie zamorduje :)
3. EWQL Gold - zdecydowanie tak
4. EWQL Symphonic Choirs - zdecydowanie tak
5. Wszelkiej maści Garritany - zdecydowanie nie
6. IK Multimedia Sample Tank 2,5 XL oraz Philharmonik Miroslav - zdecydowanie tak
7. Proteus X - nie
8. Edirol - nie wytrzymuje z konkurencją
9. Omnisphere - ciekawy
10. Project SAM Symphobia - zdecydowanie tak
To są moje typy - Twoje mogą być zupełnie inne
Pozdrawiam