TC Konnekt Live - stabilność

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
marcinszwajcer.pl
Re: TC Konnekt Live - stabilność

Post autor: marcinszwajcer.pl » wtorek 03 mar 2009, 00:24

Kupiłem tą kartę dlatego że lepiej brzmią jej przetworniki cyfrowo-analogowe niż w RME czy większości M-Audio jakie słyszałem a Duet nie działa z pecetem, do tegoi ma potencjometr na wyjściu co z moimi AEONami daje dobry duet do pracy. Natomiast jeśli chodzi o wejścia to są dość przeciętnie słabe. Niby poprawnie, niby nie szumią, niby pasmo pełne jest i dynamika, ale przetworniki z preampami w tym urządzeniu brzmią siarczyście, nieznośnie w wysokiej średnicy, tutaj zdecydowanie lepiej brzi FireFace który itak ma nieco nieptrzyjemny wysoki środek. W porównaniu z Focusritem Sapphire to góra jest lepsza, środek bardziej drażniący a dół wypada poprsotu cienko. DSP jest rewelacyjne, ale ma błędy, po restarcie lub zmianie próbkowania prawy kanał Fabrik C nie działa, zupełnie jakby był włączony bypass, a lewy idzie przez procesor. Trzeba załadować procesor ponownie, ręcznie. Stabilnośc sterowników... są stabilne, ale czasem mają swoje kaprysy, dźwięk potrafi zniknąć. Karta jest bardzo czuła na interfejsy FW w laptopach na wspólnej szynie z kartami Wi-Fi przez co żeby nie przerywał dźwięk, trzeba wyłaczać Wi-Fi w menedżerze urządzeń. W dwóch makach do jakich mam dostęp karta jest niewykrywana.
realizator dźwięku zespołu Akurat, inżynier systemów nagłośnieniowych, początkujący producent muzyczny, PASJONAT!

perfektsound

Post autor: perfektsound » środa 04 mar 2009, 19:02

...Widzisz, tutaj nie chodzi o samą kartę Konnekt, lecz problem leży po stronie Twojego FireWire. Niestety TC jest szalenie wrażliwe na zakłócenia np. lodówki;)....i także na chipsety nec. Po zakupie karty firewire, najtańszej, by było śmiesznie....problemy zniknęły. Odnośnie notebooka.....także działa mi bezproblemowo. Cóż...każdy pecet jest inny i dlatego MACi mają przewagę ze stabilnością, bo producent mógł potestować zaledwie na paru modelach, a na PC byłoby to niemożliwe;)...

Niestety, tak sie pechowo sklada, ze karty TC Electronic maja najwieksze problemy wlasnie na Makach, polecam odpowiednie fora. Mam tego podwojnego pecha (dwa rozne Maki i TC Electronic), i tak sie sklada ze na wystepy live musze kupic inna karte, bo z Konnektem mam caly czas serce w gardle ze strachu ile razy karta sie wylozy w trakcie setu - bo ze sie wylozy to pewne.
Problem sie wzial z tego ze od pewnego czasu Apple oszczedza na ukladach i laduje w drozsze laptopy slabiutkie uklady firewire Lucent (po cichu przestali wkladac texasy - malo kto sie na poczatku zorientowal, bo na Maku producenta ukladu firewire mozna sprawdzic tylko w pewien specjalny sposob, nie bede zanudzal tutaj pecetowcow ;) ), ktore powoduja pewne problemy ze sterownikami kilku kart na rynku.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
Puffball

Post autor: Puffball » czwartek 05 mar 2009, 09:58

A ja załadowałem pełen nadziei i ufności nowe stery beta do Konnekta ze strony TC Electronic. No i z wydajnością jakby ciut lepiej - ucieszyłem się. Ale niestety każda próba dorzucenia do projektu Fabrika C - tego co to niby po to jest żeby nie obciążać procesora kończy się festiwalem zgrzytów, trzasków i dropów. Gówno z migdałami. A na koniec wszystkiego żona zadzwoniła do drzwi i w tym samym momencie projekt się wywalił (laptop nie był podłączony do listwy - może to przez to fakt). No ale generalnie załamka. Pozdro
Jestem dziennikarzem radiowym. Od czasu do czasu robię muzykę dla teatru.

perfektsound

Post autor: perfektsound » piątek 06 mar 2009, 01:47

...
A ja załadowałem pełen nadziei i ufności nowe stery beta do Konnekta ze strony TC Electronic. No i z wydajnością jakby ciut lepiej - ucieszyłem się. Ale niestety każda próba dorzucenia do projektu Fabrika C - tego co to niby po to jest żeby nie obciążać procesora kończy się festiwalem zgrzytów, trzasków i dropów. Gówno z migdałami. A na koniec wszystkiego żona zadzwoniła do drzwi i w tym samym momencie projekt się wywalił (laptop nie był podłączony do listwy - może to przez to fakt). No ale generalnie załamka. Pozdro
...
Ja mam Konnekta 24D i zapomnialem juz o efektach Fabrik C i Fabrik R. Masakrycznie znieksztalcenia, dropy albo w ogole nie startuja.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

ODPOWIEDZ