Zoom H4 - poważna wada (ostrzeżenie)
wyjaśnienie jest takie, że H4 rozumie 48kHz jako... 48.004kHz.
W takim razie co z wysokością dźwięku i ewentualnym resamplowaniem z 48.004 do 48?
W takim razie co z wysokością dźwięku i ewentualnym resamplowaniem z 48.004 do 48?
Re: Zoom H4 - poważna wada (ostrzeżenie)
...Jestem w szoku, że taki dorgi sprzęt może być takim gównem, zdziwiliście mnie. co to magnetofon kasetowy?????**********************
Kolega, magnetofon kasetowy ma dopuszczalną odchyłke 1.5% a nie drobny ułamek procenta.
Kolega, magnetofon kasetowy ma dopuszczalną odchyłke 1.5% a nie drobny ułamek procenta.
Ok, nie mowimy tu o Betach i powaznej pracy na magentowidach - mowimy o zleceniach, gdzie klient chce miec rano nakrecona konferencje a wieczorem pierwsze filmy na stronie. I obojetnie czy jest to praca na XDcamach, ktore moglyby sluzyc jako w miare precyzyjny zegarek, czy zwyklych kamerach DV ktore potrafia byc zadziwiajaco dokladne.
Zeby nie wiem jak kamery dv byly niedokladne, to po wgraniu sa zsynchronizowane i juz sa super dokladne - co do ramki - o to mi chodzi, to jest skokowe a nie plynne
I oczywiscie masz racje, ze to moze byc problem, ale niestety, nic sie na to nie poradzi, bo ten zoom nie jest do tego. W takiej robocie tylko urzadzenia synchronizowane albo... wgrywaj analogiem
Zeby nie wiem jak kamery dv byly niedokladne, to po wgraniu sa zsynchronizowane i juz sa super dokladne - co do ramki - o to mi chodzi, to jest skokowe a nie plynne

I oczywiscie masz racje, ze to moze byc problem, ale niestety, nic sie na to nie poradzi, bo ten zoom nie jest do tego. W takiej robocie tylko urzadzenia synchronizowane albo... wgrywaj analogiem

Audition w miare sobie poradzil ze "zwężeniem" dzwieku (i zrobil to wyjatkowo szybko, bo juz np. Soundtrack Pro sie na tym rozlozyl :). Inna sprawa, ze narazie testuje nagrania glosu "w trasie", na srednich sluchawkach - boje sie, nagranie koncertu posluchane na dobrym sprzecie moze nie byc tak zadowalajace...
...
Wiesz, to miedzy innymi forum EiS poradzilo mi H4 do takiej roboty :) - z reszta, jak poszuka sie po necie, to pelno jest recenzji wychwalajacych Zooma wlasnie jako coś-do-kamery.
No ok, na stronie producenta nie mowia o tym w ten sposob :)
Audition w miare sobie poradzil ze "zwężeniem" dzwieku (i zrobil to wyjatkowo szybko, bo juz np. Soundtrack Pro sie na tym rozlozyl :). Inna sprawa, ze narazie testuje nagrania glosu "w trasie", na srednich sluchawkach - boje sie, nagranie koncertu posluchane na dobrym sprzecie moze nie byc tak zadowalajace...

Wiesz, to miedzy innymi forum EiS poradzilo mi H4 do takiej roboty :) - z reszta, jak poszuka sie po necie, to pelno jest recenzji wychwalajacych Zooma wlasnie jako coś-do-kamery.
No ok, na stronie producenta nie mowia o tym w ten sposob :)
Kolega, magnetofon kasetowy ma dopuszczalną odchyłke 1.5% a nie drobny ułamek procenta....
Masz racje, odchyłka 1,5% jest dopuszczalna w magnetofonach domowych, ale odchyłka rzędu 0,045% jest niedopuszczalna w urządzeniach cyfrowych nawet amatorskich.
Masz racje, odchyłka 1,5% jest dopuszczalna w magnetofonach domowych, ale odchyłka rzędu 0,045% jest niedopuszczalna w urządzeniach cyfrowych nawet amatorskich.
coż, H2 też to dotyczy. Tak czy owak, dzięki za cynk.
Coś nie kumam.... plik ma inną długość w komputerze niż melduje rejestrator? To przy odtwarzaniu z rejestratora powinno być ok. Tak pewnie robiłeś z Minidyskiem? Rozwiązaniem problemu pewnie jest przegranie pliku do komputera w czasie rzeczywistym.... ( wiem wiem, kupa czasu) 

Ja się tylko chciałem wtrącić w kwestii, czy różnica w próbkowaniu jest zawsze taka sama - ostatnio rejestrowałem koncert 4-śladowo, z wykorzystaniem dwóch zoomów ;) tak dla testu :D Po zrzuceniu obu plików były ze sobą idealnie zsynchronizowane, więc na tej podstawie śmiem twierdzić, że urządzonko "myli" się za każdym razem z tą samą dokładnością :) Dodam, że w obu zoomach wgrane było to samo firmware. Kto wie, może jest to kwestia właśnie oprogramowania H4 i w przyszłości ten błąd da się zniwelować? Pozdrawiam :)
- doministry1
Miejmy nadzieję że poprawią.
Tym bardziej że to rewelacyjny sprzęt.
Tym bardziej że to rewelacyjny sprzęt.
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator
Rozwiązaniem problemu pewnie jest przegranie pliku do komputera w czasie rzeczywistym.... ( wiem wiem, kupa czasu)
Podobno jest to rozwiązanie - gdzieś na obcych forach ktoś to sprawdził. Ale przyznasz, że zgrywanie 1,5h materiału nie jest fajnym rozwiązaniem :)
Kto wie, może jest to kwestia właśnie oprogramowania H4 i w przyszłości ten błąd da się zniwelować?
Moze sie da - przez ostatnie pare lat sie widac nie dalo.
Odpowiedz Zooma jest taka, ze problem jest i juz.
Do ludzi bardziej obytych w cyferkach i plytkach drukowanych: Czy to sie da naprawic firmwarem, czy w gre wchodzi tylko wymiana jakiegos elementu? Pamietam, ze Monter juz znalazl jakies piszczenie w Zoomie i je obszedl...
Podobno jest to rozwiązanie - gdzieś na obcych forach ktoś to sprawdził. Ale przyznasz, że zgrywanie 1,5h materiału nie jest fajnym rozwiązaniem :)
Kto wie, może jest to kwestia właśnie oprogramowania H4 i w przyszłości ten błąd da się zniwelować?
Moze sie da - przez ostatnie pare lat sie widac nie dalo.
Odpowiedz Zooma jest taka, ze problem jest i juz.
Do ludzi bardziej obytych w cyferkach i plytkach drukowanych: Czy to sie da naprawic firmwarem, czy w gre wchodzi tylko wymiana jakiegos elementu? Pamietam, ze Monter juz znalazl jakies piszczenie w Zoomie i je obszedl...