T.Bone Micscreen - kolejny "ekran akustyczny"
......Jakie są Wasze wrażenia? Co o nim sądzicie?
Ludziska kochane! Nie inwestujcie w te popaprane ekrany. To jakaś ściema! Od lat bardzo zaangażowałem się w akustykę i nie daję wiary w te wszystkie filtry SE itd. Sam korzystam z Tube Trapów i jeśli ktoś poważnie myśli o dobrym środowisku akustycznym, to z czystym sumieniem namawiam do inwestycji właśnie w produkty firmy ASC zza oceanu. Firma istnieje od 1984 roku i specjalizuje się w niebywale skutecznych ustrojach. Tak, są drogie, ale dziś za 7 tysięcy można sprowadzić 8 sztuk takich cylindrycznych ustrojów i mieć gotowe pomieszczenie.
http://www.acousticsciences.com/index.htm
Pozdrawiam poszukujących. Czołem!
...
no to żeś wyskoczył z alternatywa za 7 tysięcy.....
za tyle to sobie zbuduje porządne panele a nie kupię kilka sztuk jakiegos wynalazku opłacając przy okazji niemałe cło....i jeszcze może starczy na grata do studia
porównujesz nieporównywalne w dodatku o zupełnie innych przeznaczeniach
Ludziska kochane! Nie inwestujcie w te popaprane ekrany. To jakaś ściema! Od lat bardzo zaangażowałem się w akustykę i nie daję wiary w te wszystkie filtry SE itd. Sam korzystam z Tube Trapów i jeśli ktoś poważnie myśli o dobrym środowisku akustycznym, to z czystym sumieniem namawiam do inwestycji właśnie w produkty firmy ASC zza oceanu. Firma istnieje od 1984 roku i specjalizuje się w niebywale skutecznych ustrojach. Tak, są drogie, ale dziś za 7 tysięcy można sprowadzić 8 sztuk takich cylindrycznych ustrojów i mieć gotowe pomieszczenie.
http://www.acousticsciences.com/index.htm
Pozdrawiam poszukujących. Czołem!
...
no to żeś wyskoczył z alternatywa za 7 tysięcy.....
za tyle to sobie zbuduje porządne panele a nie kupię kilka sztuk jakiegos wynalazku opłacając przy okazji niemałe cło....i jeszcze może starczy na grata do studia
porównujesz nieporównywalne w dodatku o zupełnie innych przeznaczeniach
Re: T.Bone Micscreen - kolejny "ekran akustyczny"
...Co z tego, że filtr pochlania odbicia docierające z tyłu mikrofonu? To za mało.
Pudlo!
A co z odbiciami od podłogi, z odbiciami docierającymi od ściany znajdującej się za wykonawcą?
Zle po raz drugi!
Dla mnie w momencie modyfikowania pomieszczenia mikrofonowego znaczenie miało również właściwe rozpraszanie konkretnych częstotliwości. Tego nie da się uzyskać z pomocą Reflexion Filter.
Bo nie do tego on jest!
...
JoachimK, czy mogę prosić Cię o bardziej konstruktywną krytykę w moim poście? Bo chciałem się czegoś więcej dowiedzieć niż "Pudlo!" itd. Rozumiem, że jesteś osobą doświadczoną, ale może podzielisz się tym doświadczeniem z nami? Co w takim razie sądzisz o tych trzech ekranach akustycznych? Miałeś z nimi do czynienia? Czy z SE Reflexion Filter?
Pudlo!
A co z odbiciami od podłogi, z odbiciami docierającymi od ściany znajdującej się za wykonawcą?
Zle po raz drugi!
Dla mnie w momencie modyfikowania pomieszczenia mikrofonowego znaczenie miało również właściwe rozpraszanie konkretnych częstotliwości. Tego nie da się uzyskać z pomocą Reflexion Filter.
Bo nie do tego on jest!
...
JoachimK, czy mogę prosić Cię o bardziej konstruktywną krytykę w moim poście? Bo chciałem się czegoś więcej dowiedzieć niż "Pudlo!" itd. Rozumiem, że jesteś osobą doświadczoną, ale może podzielisz się tym doświadczeniem z nami? Co w takim razie sądzisz o tych trzech ekranach akustycznych? Miałeś z nimi do czynienia? Czy z SE Reflexion Filter?
SE RF _nie_ma_ tlumic dzwiekow z otoczenia.
Zadaniem SE RF jest obnizenie poziomu nagrywanego zrodla dzwieku za mikrofonem (albo jak kto woli tuz za ustrojem akustycznym SE RF), a wiec tego dzwieku, ktory przeciez takze dobiega do scian w pomieszczeniu. Tym samym obniza sie poziom poglosu (poziom a nie czas!) i to _tylko_ w odniesieniu dla nagrywanego zrodla dzwieku.
Tak czy inaczej - efekt wiekszej izolacji akustycznej jest uzyskany, niezaleznie od tego, czy ktos wierzy w SE RF czy nie
Zadaniem SE RF jest obnizenie poziomu nagrywanego zrodla dzwieku za mikrofonem (albo jak kto woli tuz za ustrojem akustycznym SE RF), a wiec tego dzwieku, ktory przeciez takze dobiega do scian w pomieszczeniu. Tym samym obniza sie poziom poglosu (poziom a nie czas!) i to _tylko_ w odniesieniu dla nagrywanego zrodla dzwieku.
Tak czy inaczej - efekt wiekszej izolacji akustycznej jest uzyskany, niezaleznie od tego, czy ktos wierzy w SE RF czy nie

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Miałeś z nimi do czynienia? Czy z SE Reflexion Filter?...
Mam SE RF w studio, nieraz uzywam
Mam SE RF w studio, nieraz uzywam
Dzięki za info. Czyli, jak już kupować taki "ekran", to raczej SE RF, zamiast MicThing lub Micscreen, bo RF to sprawdzone rozwiązanie wg Ciebie. Na forum Gearslutz też chwalą RF najbardziej.
...Dzięki za info. Czyli, jak już kupować taki "ekran", to raczej SE RF, zamiast MicThing lub Micscreen, bo RF to sprawdzone rozwiązanie wg Ciebie. Na forum Gearslutz też chwalą RF najbardziej....
nie doradze z prostego pwodu - nie znam MicThing / Micscreen :(
nie doradze z prostego pwodu - nie znam MicThing / Micscreen :(
i jak? mial ktos juz stycznosc z tym T.Bone Micscreen?
troszke robie sobie nadzieje, gdyz to ustrojstwo nie zawiera elementow elektronicznych, wiec wykonanie moze byc niezle :)
troszke robie sobie nadzieje, gdyz to ustrojstwo nie zawiera elementow elektronicznych, wiec wykonanie moze byc niezle :)
- Tasiorowski
heh, co w tym wszystkim najzabawniejsze - wychodzą nowe produkty do wytłumiania, a świat powoli idzie w stronę żywych spraw - kiedyś wytłumiali ludziska wszystko tak, że aż uszy bolały od ciszy, dzisiaj te swoje ustrojstwa ściągają, kują ściany, powiększają, aby było żywiej - mówię o swoim również przykładzie. Mamy pomieszczenie dość głuche - ale nie tak na "zero". Mamy SE RF - zastosowanie ? - jak jedziemy coś na setkę, przykrywamy tym newralgiczne mikrofony, co by nam za dużo przesłuchu nie wchodziło ( skład jazzowy - jak dobry trębacz walnie, to na mikrofonie na werblu jest głośniej trąbka niż sam werbel ( oczywiście smagany miotełkami, a nie z za głowy maczugą ) wtedy się przydaje. Jeśli ktoś zaś stoi w środku wielkiej hali i chce przy pomocy tego nagrać lektora - to oczywiście nie tędy droga. A dla kolegi co twierdzi że od tyłu nic nie tłumi - załóż RF, zamontuj mikrofon zacznij coś śpiewać... I co siędzieje nagle ? Nagle sobie uświadamiasz, że z drugiej strony wytłumia nic innego, JAK TWOJA GŁOWA !!! mikrofon jest praktycznie otoczony, a im większą i pulchniejszą masz głowę, tym bardziej będzie tłumić
Tak mnie jakoś na humor wzięło
[addsig]

[addsig]
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
czyli nagrywać w czapce... ;)
- Tasiorowski
...czyli nagrywać w czapce... ;)...
koniecznie kominiarce, i zarzucić koc na siebie, jak kiedyś w starych aparatach fotograficznych
koniecznie kominiarce, i zarzucić koc na siebie, jak kiedyś w starych aparatach fotograficznych

Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141