Pamięci w dualu i ich połączenie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Pamięci w dualu i ich połączenie

Post autor: Zbynia » niedziela 21 wrz 2008, 09:40

dzieki PAE mozna w teorii zaadresować ponad 4 giga - w praktyce nie da rady
tym bardziej że aplikacje 32 bitowe i tak wiecej jak 3 nie są w stanie obsłużyć

64 bitowe systemy juz zachaczają o terabajty ale w praktyce pewnie sporo mniej (ograniczenia systemu - do poprawy w następnych wersjach) - jednak na tyle duzo że przez najbliższe 10 lat nie jest to żadnym problemem

64 bitowy xp to słabiutki system niestety - robiony na szybko bo microsoft przespał wejście 64 bitów
polecam vistę z sp1(koniecznie sp1) - stabilna jak skała i do tego naprawdę szybka - win xp nie jest w stanie wykorzystać wydajności najszybszych obecnie maszyn - nie zyskuje praktycznie nic ale nie ma sie co dziwić - to jego kres

ale wracając do tematu
do dual channel potrzebne sa minimum dwie kości (pomijamy stare płyty które nie obsługiwały dual channel)
skoro masz 4 to tez bedzie dzialac - dual channel działa w parach

czy to będzie 4x1 czy 2x2 generalnie prócz mozliwości późniejszej rozbudowy nie robi żadnej różnicy ani w predkości działania ani w mozliwości podkręcania czy zmiany timingów

lga 1366 intela wprowadza za to obsługę tripe channel - do tego potrzeba albo 3 albo 6 kości - troszke to głupie ale tak to z intelem bywa
tym bardziej ze od początku system dwójkowy w komputerach spisuje sie należycie i wszystko było dotąd pod to podporządkowane

ale nie powinieneś się pytać czy to czy tamto będzie lepsze tylko powineneś zajrzeć na strone producenta płyty głównej i zobaczyć jak obsługuje pamieć i jaką bo taki p31 intela ma spore ograniczenia na tym polu na przykjad

zientek

Post autor: zientek » niedziela 21 wrz 2008, 13:03

slyszalem ze vista do produkcji muzycznej sie nie nadaje kompletnie ?czy to prawda??

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 21 wrz 2008, 13:09

...slyszalem ze vista do produkcji muzycznej sie nie nadaje kompletnie ?czy to prawda??...
Ja slyszalem ze Vista nie nadaje sie kompletnie do niczego... no moze poza tym ze ladnie wyglada
A tak na powaznie po wyjsciu uaktualnien coraz wiecej osob sie przekonuje do Visty... i jesli ktos ma troche wytrwalosci i obeznania to moze Viste bardzo ladnie skofigurowac, wylaczyc niepotrzebne smieci i pracesy... na nowych szybkich maszynach Vista jak najbardziej moze sie nadawac do produkcji muzycznej...

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 21 wrz 2008, 14:42

......slyszalem ze vista do produkcji muzycznej sie nie nadaje kompletnie ?czy to prawda??...
Ja slyszalem ze Vista nie nadaje sie kompletnie do niczego... no moze poza tym ze ladnie wyglada
A tak na powaznie po wyjsciu uaktualnien coraz wiecej osob sie przekonuje do Visty... i jesli ktos ma troche wytrwalosci i obeznania to moze Viste bardzo ladnie skofigurowac, wylaczyc niepotrzebne smieci i pracesy... na nowych szybkich maszynach Vista jak najbardziej moze sie nadawac do produkcji muzycznej......
Warunek do szczęśliwego używania Visty:
1)mamy sterowniki które działają w 100%
2)mamy Service Pack 1
3)mamy w miarę dobry komputer (gdyż wąskim gardłem, po którym wszystko chodzi jak w zegarku, to około 1,5GB Ram i procesor średniej klasy.

W zamian za w/w wymagania (W stosunku do XP, dla którego wystarczy pierwszy lepszy procesor i z 256-512 MB Ram) otrzymujemy stabilne środowisko z większym potencjałem aniżeli u starszego brata, który już osiągnął kres możliwości.

mh

Post autor: mh » niedziela 21 wrz 2008, 15:16

......slyszalem ze vista do produkcji muzycznej sie nie nadaje kompletnie ?czy to prawda??...
A tak na powaznie po wyjsciu uaktualnien coraz wiecej osob sie przekonuje do Visty... i jesli ktos ma troche wytrwalosci i obeznania to moze Viste bardzo ladnie skofigurowac, wylaczyc niepotrzebne smieci i pracesy... na nowych szybkich maszynach Vista jak najbardziej moze sie nadawac do produkcji muzycznej......
Vista to koszmar (mam ją dopiero półtorej miesiąca), który broni się nawet przed samym administratorem. Do niej jest potrzebny UPÓR i wytrwałość. Nie uśmiecha mi sie grzebać w systemie, bo wystarczy jedno źle odznaczone okienko i system idzie do piachu
Psychomaniak

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 21 wrz 2008, 15:37

Vista to koszmar (mam ją dopiero półtorej miesiąca), który broni się nawet przed samym administratorem. Do niej jest potrzebny UPÓR i wytrwałość. Nie uśmiecha mi sie grzebać w systemie, bo wystarczy jedno źle odznaczone okienko i system idzie do piachu...
Są procesy które trzeba uruchomić prawym przyciskiem "uruchom jako administrator" i masz pełen dostęp;]. Masz SP1? I co za bzdury ze źle odznaczonym okienkiem, jeśli się wie co się robi to nie idzie Visty zakręcić. Czego nie można powiedzieć o XP, znam artystów którym stawiałem system dzień wcześniej i trzeba było od początku, nie wiem jakim cudem ale np. nie dało się otworzyć dysku podwójnym kliknięciem bo Windows nie był w stanie znaleźć aplikacji za to odpowiedzialnej i inne takie kwiatki;].
A w systemie nie trzeba grzebać, tymbardziej jak się nie ma wystarczającej wiedzy, wystarczy jakiś tweaker i wszystko gra:-).

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 21 wrz 2008, 18:35

coz na upartych uzytkownikow to i najlepszy system nie pomoze

vista tak ale tylko z sp1 - testuje ja od pierwszej bety i az do sp1 nie wytrzymywala tygodnia - w kolko cos sie sypalo
teraz i programy zoptymalizowane i sterowniki poprawnie napisane

komputer mam dobry na ta chwile - nie wysoka polka ale wyzsza srednia i vista sp1 chodzi duzo wydajniej niz xp ktory zwyczajnie przestaje sobie radzic z najnowszymi rzeczami
juz samo instalwanie ahci to lekki klopot na xp
pomijam ze konczy sie na 4 giga(no chyba ze 64 bity ale ten jeszcze gorszy)
choc xp sp3 tez smiga przezwoicie

i pracujac z audio nie mam zadnych problemow zwisow spowolnien czy spadkow wydajnosci w stosunku do xp

na ta chwile spokojnie POLECAM bo doglebnym stestowaniu

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 21 wrz 2008, 18:37

carozo cud jest prosty - wirus z pendrive.......
czasem strasznie denerwujace choc w sumie malo szkodliwe

nie wazne ze nie ma netu - antywirus byc musi

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 21 wrz 2008, 21:27

...carozo cud jest prosty - wirus z pendrive.......
czasem strasznie denerwujace choc w sumie malo szkodliwe

nie wazne ze nie ma netu - antywirus byc musi...
Przyznam że pierwszy raz spotkałem się z czymś takim, w sumie nie miałem czasu żeby wnikać w problem;) Wiem że pomagało eksplorowanie dysku, ale tak to w sumie nawet nie wiedziałem jak to odkręcić;) Dobrze wiedzieć.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 22 wrz 2008, 08:43

no mnie ostatnio w pracy dopadlo bo jakis nieogarniety podlaczyl swoj syf i poszo na kilka kompow i serwery
i wbrew pozorom dziadostwo nie jest czasem latwe do usuniecia - a kazdy nowy podlaczony dysk automatycznie sie zaraza

ODPOWIEDZ