Problem z zasilaniem PC
- Luke_Blanc
...Może być zasilacz, może być mikroukład płyty głównej, może być to oznaka kończącego sie procesora. Może byc to równiez awaryjny shutdown z powodu przegrzania czegoś tam... ramy jak i inne urządzenia typu dysk twardy czy grafika odpadasją bo by zawiesiły kompa a nie wyłączyły. Mi sie wydaje że zasilacz jest wyjechany i bez względu na obciążenie i tak nie da rady. Proponuje kupić 550 OCZ....
Też mnie się wydaje, że to kwestia zasilacza. Wiesz bo jak chodzi lodówka, mikrofalówka itp. to nie wyłącza mi odrazu, tylko dopiero jak odpale Cubase i troche podziałam a jak do tego powiedzmy przez ReWire dodam jeszcze FLa to jest kwestia 5 minut i wyłącza kompa. Także tak jak mówisz chyba większy zasilacz pomógłby (teraz tak się zastanawiam czy nawet 350 przypadkiem nie mam ;x)
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi ;) !!
Też mnie się wydaje, że to kwestia zasilacza. Wiesz bo jak chodzi lodówka, mikrofalówka itp. to nie wyłącza mi odrazu, tylko dopiero jak odpale Cubase i troche podziałam a jak do tego powiedzmy przez ReWire dodam jeszcze FLa to jest kwestia 5 minut i wyłącza kompa. Także tak jak mówisz chyba większy zasilacz pomógłby (teraz tak się zastanawiam czy nawet 350 przypadkiem nie mam ;x)
Re: Problem z zasilaniem PC
......Może być zasilacz, może być mikroukład płyty głównej, może być to oznaka kończącego sie procesora. Może byc to równiez awaryjny shutdown z powodu przegrzania czegoś tam... ramy jak i inne urządzenia typu dysk twardy czy grafika odpadasją bo by zawiesiły kompa a nie wyłączyły. Mi sie wydaje że zasilacz jest wyjechany i bez względu na obciążenie i tak nie da rady. Proponuje kupić 550 OCZ....
...
a ja jestem pewein ze to nie zasilacz. 350w wystarcza do wszystkiego o ile nie kozystasz z overclockingu. no chyba ze masz wiecej niz 2 hdd. one duzo potrzebuja na rozruch. napisz na priwa lub na forum jak sobie z problemem poradzisz. jestem b. ciekaw. pozdr.
...
a ja jestem pewein ze to nie zasilacz. 350w wystarcza do wszystkiego o ile nie kozystasz z overclockingu. no chyba ze masz wiecej niz 2 hdd. one duzo potrzebuja na rozruch. napisz na priwa lub na forum jak sobie z problemem poradzisz. jestem b. ciekaw. pozdr.
Wystarczy że ma nowa karte graficzną która wymaga dodatkowego, podwójnego zasilania z molexa np GF 8600gts. i już będzie miał problem. Pozatym w pracy cpu zwiększa pobór mocy tak samo jak i grafika i to nie tyczy sie tylko gier komputerowych. Nie bez powodu im lepsza grafika tym lepiej komp ciągnie. Zapodaj sobie jakiegoś benchmarka i wszystko wyjdzie
na cpu moze to być prime95 na grafike Video card stability test, to są darmowe programy.

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio
tak będzie miał problem taki że karta zazwyczaj zgłosi niemożność uruchomienia z braku podłączonego kabla....
to może być zasilacz - zdaża się - kup dobre 350 wat modecoma nawet(tani i dobry) i styknie
ja mam 400 na duzo mocniejsza maszyne (c2d 3.2ghz radeon 4850)
to może być zasilacz - zdaża się - kup dobre 350 wat modecoma nawet(tani i dobry) i styknie
ja mam 400 na duzo mocniejsza maszyne (c2d 3.2ghz radeon 4850)
...tak będzie miał problem taki że karta zazwyczaj zgłosi niemożność uruchomienia z braku podłączonego kabla....
ja mam 400 na duzo mocniejsza maszyne (c2d 3.2ghz radeon 4850)...
Nie masz racji. Karta ta może pracować bez dodatkowego zasilania. Testowałem to osobiście. Jednak jej moc oraz stabilność jest dużo gorsza. 350W modecoma? W jakim Ty świecie żyjesz. Mimimum 400W najlepiej 500 i renomowanej marki. Od tego zależy jakiej jakości będzie napięcie dostarczane do podzespołów. To tak jakbys do baku wlał 95 zamiast VP99+. Dla przeciętnego kowalskiego to nie ma znaczenia, więc po co przepłacać:)
Nie masz racji. Karta ta może pracować bez dodatkowego zasilania. Testowałem to osobiście. Jednak jej moc oraz stabilność jest dużo gorsza. 350W modecoma? W jakim Ty świecie żyjesz. Mimimum 400W najlepiej 500 i renomowanej marki. Od tego zależy jakiej jakości będzie napięcie dostarczane do podzespołów. To tak jakbys do baku wlał 95 zamiast VP99+. Dla przeciętnego kowalskiego to nie ma znaczenia, więc po co przepłacać:)
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio
- Luke_Blanc
......tak będzie miał problem taki że karta zazwyczaj zgłosi niemożność uruchomienia z braku podłączonego kabla....
Nie masz racji. Karta ta może pracować bez dodatkowego zasilania. Testowałem to osobiście. Jednak jej moc oraz stabilność jest dużo gorsza. 350W modecoma? W jakim Ty świecie żyjesz. Mimimum 400W najlepiej 500 i renomowanej marki. Od tego zależy jakiej jakości będzie napięcie dostarczane do podzespołów. To tak jakbys do baku wlał 95 zamiast VP99+. Dla przeciętnego kowalskiego to nie ma znaczenia, więc po co przepłacać:)...
Dodam, że moja karta graficzna to NVIDIA GeForce 7300 GT
Gdy mój współproducent kupował ostatnio kompa informatyk polecił mu do produkcji minimum 500Watowy zasilacz.
Już są róże odpowiedzi z waszej strony, sam już nie wiem kto ma racje ale wg mnie to moze byc winna zasilacza, moze 550 rozwiazala by problem....
Jak wy macie w domowym studio? jakie zasilacze ?
Nie masz racji. Karta ta może pracować bez dodatkowego zasilania. Testowałem to osobiście. Jednak jej moc oraz stabilność jest dużo gorsza. 350W modecoma? W jakim Ty świecie żyjesz. Mimimum 400W najlepiej 500 i renomowanej marki. Od tego zależy jakiej jakości będzie napięcie dostarczane do podzespołów. To tak jakbys do baku wlał 95 zamiast VP99+. Dla przeciętnego kowalskiego to nie ma znaczenia, więc po co przepłacać:)...
Gdy mój współproducent kupował ostatnio kompa informatyk polecił mu do produkcji minimum 500Watowy zasilacz.
Już są róże odpowiedzi z waszej strony, sam już nie wiem kto ma racje ale wg mnie to moze byc winna zasilacza, moze 550 rozwiazala by problem....
Jak wy macie w domowym studio? jakie zasilacze ?
- Luke_Blanc
.........tak będzie miał problem taki że karta zazwyczaj zgłosi niemożność uruchomienia z braku podłączonego kabla....
Jak wy macie w domowym studio? jakie zasilacze ?...
2 tyg temu zaniosłem komputer do informatyka i opowiedziałem o problemie więc właczył go na programie testowym programie graficznym który obciązał go do maximum i sprawdził się dobrze. Stwierdził, że mogą być skoki napięcia i UPS by rzowiązał sprawe ale to tylko informatyk nie dźwiękowiec.
Wyłacza mi kompa przy dużym obciążeniu procka i teraz kwestia czy Cubase i VST aż tak dużo potrzebują mocy ? Jesli tak to problem rozwiązany potrzebny jest mocny zasilacz...
Jak wy macie w domowym studio? jakie zasilacze ?...
2 tyg temu zaniosłem komputer do informatyka i opowiedziałem o problemie więc właczył go na programie testowym programie graficznym który obciązał go do maximum i sprawdził się dobrze. Stwierdził, że mogą być skoki napięcia i UPS by rzowiązał sprawe ale to tylko informatyk nie dźwiękowiec.
Wyłacza mi kompa przy dużym obciążeniu procka i teraz kwestia czy Cubase i VST aż tak dużo potrzebują mocy ? Jesli tak to problem rozwiązany potrzebny jest mocny zasilacz...
Jesli tak to problem rozwiązany potrzebny jest mocny zasilacz......
... znając życie, to może być zasilacz, ale niekoniecznie ... w końcu to tylko komputer i z samego zasilacza się nie składa...
... znając życie, to może być zasilacz, ale niekoniecznie ... w końcu to tylko komputer i z samego zasilacza się nie składa...
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)
aksel nie badz smieszny
core 2 duzo e8200 (2.66 podkrecony do 3.2ghz)
2x2 giga ddr2 800
radeon 4850
emu1212m
gigabyte ep35ds3
hdd 750giga
nagrywarka dvd
tuner tv compro
kilka gratów na usb
wiesz ile ten sprzęt ciągnie pod pełnym obciążeniem?
320 wat
więc nie bądź smieszny
tu wystarczy 350 wat modecoma i jeszcze zapas zostanie na kilka dysków
500 to sie daje jak ma sie takie karty jak ja polaczone w crossfire
a lepiej miec zasilacz ktory wykorzystuje 80-90% swojej mocy anizeli duzo za duzy bo tylko traci energie i grzeje sie na darmo
zejdz na ziemie lepiej
mam jeszcze zapas ze spokojnie 4 rdzeniowy mi smigal(sie pozyczylo sie testoewalo sie podkrecalo na 3 ghz)
nie ma co swirowac z firmami i cenami bo NIC TO NIE DA
ps.tak skoki napiecia moga powodowac wylaczanie - masz mozliwosc pozycz upsa sprawdz,pozycz tez zasilacz i sprawdz
core 2 duzo e8200 (2.66 podkrecony do 3.2ghz)
2x2 giga ddr2 800
radeon 4850
emu1212m
gigabyte ep35ds3
hdd 750giga
nagrywarka dvd
tuner tv compro
kilka gratów na usb
wiesz ile ten sprzęt ciągnie pod pełnym obciążeniem?
320 wat
więc nie bądź smieszny
tu wystarczy 350 wat modecoma i jeszcze zapas zostanie na kilka dysków
500 to sie daje jak ma sie takie karty jak ja polaczone w crossfire
a lepiej miec zasilacz ktory wykorzystuje 80-90% swojej mocy anizeli duzo za duzy bo tylko traci energie i grzeje sie na darmo
zejdz na ziemie lepiej
mam jeszcze zapas ze spokojnie 4 rdzeniowy mi smigal(sie pozyczylo sie testoewalo sie podkrecalo na 3 ghz)
nie ma co swirowac z firmami i cenami bo NIC TO NIE DA
ps.tak skoki napiecia moga powodowac wylaczanie - masz mozliwosc pozycz upsa sprawdz,pozycz tez zasilacz i sprawdz
...tak będzie miał problem taki że karta zazwyczaj zgłosi niemożność uruchomienia z braku podłączonego kabla....
nie polecam modecom zdarzaja sie wadliwe, wez chifteka klasyka.
nie polecam modecom zdarzaja sie wadliwe, wez chifteka klasyka.