TC Electronics Konnect 48 - a może coś lepszego?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Tasiorowski
Re: TC Electronics Konnect 48 - a może coś lepszego?

Post autor: Tasiorowski » wtorek 12 sie 2008, 18:12

...Mam jeszcze Takie pytanie do tego fire studio jak można zrobić wysyłki na sprzet zewnętrzny tzn:

mam ślady w np pro -tools m albo ableton robie wysyłke z danej pod grópy lub okreslonego ślada na dane wyjście idzie sygnał do procesora jakiegos tam i robie powrót prze wejścia sprzetowe w interface czy taka konfiguracja działa ? tak jak jest w pomyśle ?...
W CUBASE jest taka opcja jak EXTERNAL FX - ustalasz wyjście fizyczne karty jako send oraz inne wejście jako return i zapinasz na inserty jak plugin VST. To świetne rozwiązanie. FIRESTUDIO ma opróczy wyjść main out oraz ADATÓW i SPDIF dodatkowo 8 wyjść analogowych. Co podczas miksu daje możliwośc zapięcia teoretycznie 10 zewnętrznych efektów. I tak żadko skorzystasz nawet z dwóch Jeśli idzi o PRO TOOLSa to musisz utworzyć 2 BUSY, wygląda to tak:

KANAŁY do obróbki -----> bus 1 ------>fizyczne wyjście karty, efekt zewn. -------->powrót na bus 2 i finito
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
lukasbravo

Post autor: lukasbravo » wtorek 12 sie 2008, 19:51

......Mam jeszcze Takie pytanie do tego fire studio jak można zrobić wysyłki na sprzet zewnętrzny tzn:

mam ślady w np pro -tools m albo ableton robie wysyłke z danej pod grópy lub okreslonego ślada na dane wyjście idzie sygnał do procesora jakiegos tam i robie powrót prze wejścia sprzetowe w interface czy taka konfiguracja działa ? tak jak jest w pomyśle ?...
W CUBASE jest taka opcja jak EXTERNAL FX - ustalasz wyjście fizyczne karty jako send oraz inne wejście jako return i zapinasz na inserty jak plugin VST. To świetne rozwiązanie. FIRESTUDIO ma opróczy wyjść main out oraz ADATÓW i SPDIF dodatkowo 8 wyjść analogowych. Co podczas miksu daje możliwośc zapięcia teoretycznie 10 zewnętrznych efektów. I tak żadko skorzystasz nawet z dwóch Jeśli idzi o PRO TOOLSa to musisz utworzyć 2 BUSY, wygląda to tak:

KANAŁY do obróbki -----> bus 1 ------>fizyczne wyjście karty, efekt zewn. -------->powrót na bus 2 i finito ...
dzieki za odp bardzo mnie to interesowało w abletonie jest podobnie
zapina sie efekt na track "external fx"tam wybiera sie powrut na jaki kanal i smiga"

CZyli widze ze Kolega jest zadowoony z tego M-audio? hmm dzis zrobiłe mw ekselu poruwnanie cenowe mojego zestawu do studia rózne karty i rszta ta sama i nie wiem co mam wybrac jeśli ktoś jest zaintersowany tym to niech zerknie i moze da mi jakieś wskazówki

http://www.sendspace.com/file/pv95wo <<< plik exela

cenowo musze wyrobić sie w 14500 zł
aktywny producent muzyczny / dj / remixer

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 12 sie 2008, 20:28

FIRESTUDIO ma opróczy wyjść main out oraz ADATÓW i SPDIF dodatkowo 8 wyjść analogowych. Co podczas miksu daje możliwośc zapięcia teoretycznie 10 zewnętrznych efektów. I tak żadko skorzystasz nawet z dwóch

Standardowo mam na Ext FX podpiete 5 urzadzen (a wlasciwie 6, bo jedno dziala za dwa urzadzenia) i jeszcze mi malo
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » wtorek 12 sie 2008, 20:37

.........Mam jeszcze Takie pytanie do tego fire studio jak można zrobić
dzieki za odp bardzo mnie to interesowało w abletonie jest podobnie
zapina sie efekt na track "external fx"tam wybiera sie powrut na jaki kanal i smiga"

CZyli widze ze Kolega jest zadowoony z tego M-audio? hmm dzis zrobiłe mw ekselu poruwnanie cenowe mojego zestawu do studia rózne karty i rszta ta sama i nie wiem co mam wybrac jeśli ktoś jest zaintersowany tym to niech zerknie i moze da mi jakieś wskazówki

http://www.sendspace.com/file/pv95wo <<< plik exela

cenowo musze wyrobić sie w 14500 zł
...
Kolega mówił o FIRESTUDIO a nie M-AUDIO a tak poza tym, to te 14500 zł to bardzo ładna sumka jak na początek, widzę że rodzice bądź "łut szczęśc ia" dała odpowiedniego kopa naprzód, gratuluję i kibicuję. Swoją drogą jeśli określisz, co chcesz nagrywać, mógłbym ci za te 14500 zestawić tutaj jakiś fajny secik. Sam mam set za paredziesiąt kawałków, ale teraz już wiem że i za 14500 dałbym radę w miarę porządnie nagrywać. Pozdrawiam
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » wtorek 12 sie 2008, 20:56

... FIRESTUDIO ma opróczy wyjść main out oraz ADATÓW i SPDIF dodatkowo 8 wyjść analogowych. Co podczas miksu daje możliwośc zapięcia teoretycznie 10 zewnętrznych efektów. I tak żadko skorzystasz nawet z dwóch

Standardowo mam na Ext FX podpiete 5 urzadzen (a wlasciwie 6, bo jedno dziala za dwa urzadzenia) i jeszcze mi malo
...
no tak, w sytuacji FIRESTUDIO mamy 8 wyjść analogowych, 2 po S/PDIF, następne 16 wyjść na adacie i 16 powrotów po adacie, co daje nam łącznie możliwość podpięcia 26 zewnętrznych urządzeń. Jeśli to za mało JOACHIMIE to gratuluje ilości zewn. urządzeń A tak na poważnie, to dziwi mnie trochę brak opcji EXT. FX w PRO TOOLSIE LE. nie wiem jak tam to wygląda w systemach HD, ale powiem szczerze że jeśli chodzi o możliwości programu to PRO TOOLS LE moim skromnym zdaniem jest w tyle za na przykład CUBASEM SX3. Dlatego nie rozumiem, czemu PRO TOOLS jest bardziej PRO od chociażby CUBASE. To chyba przez "mir" jaki ta nazwa posiada oraz ten dreszczyk który wywołuje u klientów studia

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 12 sie 2008, 21:10

no tak, w sytuacji FIRESTUDIO mamy 8 wyjść analogowych, 2 po S/PDIF, następne 16 wyjść na adacie i 16 powrotów po adacie, co daje nam łącznie możliwość podpięcia 26 zewnętrznych urządzeń. Jeśli to za mało JOACHIMIE to gratuluje ilości zewn. urządzeń

Czepilem sie slowa "żadko skorzystasz nawet z dwóch"
A co do ilosci - tak sie sklada, ze w studio w ktorym pracuje jest ich naprawde wiecej niz 26 (x2 bo kazdy najmniej 2xmono/stereo)
A przeciez wcale nie chodzi o to, ile sie wlacza, tylko co i jak sie wlacza

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 12 sie 2008, 21:15

A tak na poważnie, to dziwi mnie trochę brak opcji EXT. FX w PRO TOOLSIE LE. nie wiem jak tam to wygląda w systemach HD, ale powiem szczerze że jeśli chodzi o możliwości programu to PRO TOOLS LE moim skromnym zdaniem jest w tyle za na przykład CUBASEM SX3. Dlatego nie rozumiem, czemu PRO TOOLS jest bardziej PRO od chociażby CUBASE. To chyba przez "mir" jaki ta nazwa posiada oraz ten dreszczyk który wywołuje u klientów studia ...

W PT mozna normalnie skorzystac z zewnetrznych urzadzen, a przez to, ze ma wewnetrzne busy, latwiej sie po tym poruszac (przynajmniej mi), niz w Cubase. Owszem, rozwiazanie Steinberga jest bardzo wygodne - przypisanie do intrefejsu efektu i zaalokowanie go na insert. Tyle ze to wprowadza pewne ograniczenia.

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » wtorek 12 sie 2008, 23:26

W PT mozna normalnie skorzystac z zewnetrznych urzadzen, a przez to, ze ma wewnetrzne busy, latwiej sie po tym poruszac (przynajmniej mi), niz w Cubase. Owszem, rozwiazanie Steinberga jest bardzo wygodne - przypisanie do intrefejsu efektu i zaalokowanie go na insert. Tyle ze to wprowadza pewne ograniczenia....
to zablokowanie jest fajne moim zdaniem, bo można sobie takich FX potworzyć multum, w różnych konfiguracjach. Ot, wybieramy z listy jedno i od razu działa. Zdaję sobie sprawę, że nie można porównywać programu w wersji LE do innego w wersji pełnej. Ale zasadniczo raczej mało jest studiów w Polszy, gdzie działają pełne systemy HD ( setki tyś. złotych, ciekawe ile studiów to ma ? ). Poza tym przy PT w wersji budżetowej, 003 FACTORY to maks, co możemy mieć. To dalej tylko 4 preampy + 8 wejść po analogu, więc żeby fajnie bebny zebrac potrzeba jeszcze 8 preampów po adacie i cena nam rośnie. Z tym wszystkim dojdziemy do około 10 tyś, za sam system. To moim zdaniem sporo, zważywszy że to i tak nie rewelacja w porównaniu z konkurencją.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 13 sie 2008, 01:29

...W PT mozna normalnie skorzystac z zewnetrznych urzadzen, a przez to, ze ma wewnetrzne busy, latwiej sie po tym poruszac (przynajmniej mi), niz w Cubase. Owszem, rozwiazanie Steinberga jest bardzo wygodne - przypisanie do intrefejsu efektu i zaalokowanie go na insert. Tyle ze to wprowadza pewne ograniczenia....
to zablokowanie jest fajne moim zdaniem, bo można sobie takich FX potworzyć multum, w różnych konfiguracjach. Ot, wybieramy z listy jedno i od razu działa. Zdaję sobie sprawę, że nie można porównywać programu w wersji LE do innego w wersji pełnej.
Zupelnie nie o to mi chodzilo! w PT (HD, LE wszystko jedno) filozofia pracy bardziej (dla mnie) przypomina prace na konsolecie analogowej, stad np. nagranie efektu zewnetrznego nie stanowi problemu w PT, natomiast w Cubase trzeba rekonfigurowac busy (przeniesienie insertu na kanal wejsciowy tez nie rozwiazuje problemu, bo zostaja skasowane wysylki)

greengo

Post autor: greengo » środa 13 sie 2008, 05:06

W przypadku zewnętrznych wysyłek z DAW, najlepiej się chyba prezentuje Sonar7. Ma dodatkowo kompensację latencji. Chyba, że konkurencja też ma.

ODPOWIEDZ