Wgniecenia w membranach monitorów

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
pedzel
Re: Wgniecenia w membranach monitorów

Post autor: pedzel » czwartek 07 sie 2008, 16:01

...pomału sie rusza to .. może da sie całkowicie wyprostowac te membrany...
Witam!
Wyciągnij pojemnik na brud z odkrzacza będziesz miał większe ssanie-tylko delikatnie przykładaj do kopułki głośnika żeby nie przegiąć
Powodzenia

kemot

Post autor: kemot » czwartek 07 sie 2008, 16:41

A co powiecie na wgniecenia w wooferze też w m1 mk2? kiedyś przy sprzątaniu się tak stało i w zasadzie jakoś nie wiem czy jest różnica, bo mam je ustawione... trochę wbrew zasadom, ale generalnie czy coś z tym spróbować zrobić, jakiś serwis czy zostawić? innymi słowy jaka jest szansa, że coś zepsuję?

pedzel

Post autor: pedzel » czwartek 07 sie 2008, 16:53

...A co powiecie na wgniecenia w wooferze też w m1 mk2? kiedyś przy sprzątaniu się tak stało i w zasadzie jakoś nie wiem czy jest różnica, bo mam je ustawione... trochę wbrew zasadom, ale generalnie czy coś z tym spróbować zrobić, jakiś serwis czy zostawić? innymi słowy jaka jest szansa, że coś zepsuję?...
Zależy jak jest wgnieciona (mogło dojść do przesuniecie cewki)-jeśli nie trze to nic sie nie stanie

kemot

Post autor: kemot » piątek 08 sie 2008, 07:27

...Jezu, coś Ty z nimi wyprawiał? :D...
Było sprzątanie i się troszkę spadły i zahaczyły o pułkę. W zasadzie można mówić o szczęściu, że nic więcej się nie stało

ascetic

Post autor: ascetic » piątek 08 sie 2008, 08:53

Rozbieralny ten wysokotonowy?

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 08 sie 2008, 10:54

"......Było sprzątanie i się troszkę spadły..."
Normalnie CYTAT MIESIĄCA!!!!

Co Ci się tak dokładnie wgniotło, powieżchnia membrany, czy ta kopułka po środku?

Awatar użytkownika
kermadec
Kontakt:

Post autor: kermadec » piątek 08 sie 2008, 11:27

......

I ja się podłączę do tematu. Niestety u mnie nie chodzi o wgniecenie a rozcięcie.
Otóż na gumie trzymającej elastycznie głośnik nisko-średniotonowy mam rozcięcie długości ok 5mm.
Jakie są Wasze doświadczenia z takimi uszkodzeniami? Da się z tym pracować bez ryzyka powiększania się rozcięcia czy trzeba myśleć nad wysłaniem monitora do serwisu?
Kosztów serwisu się boję bo jeśli (nie znam się... strzelam) guma i głośnik tworzą całość to koszt wymiany będzie masakryczny :(.
Clavia Nord Stage 88|Yamaha CS6x+VL|Roland D550+PG-1000|

http://www.clavia.fora.pl/

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 08 sie 2008, 11:40

.........
Kosztów serwisu się boję bo jeśli (nie znam się... strzelam) guma i głośnik tworzą całość to koszt wymiany będzie masakryczny :(....
Są specjaliść którzy wymieniają same resory (czyli te gumy), ale osobiście nie wiem jak taka naprawa wpływa na właściości głośnika.

ODPOWIEDZ