Studio upgrade - hardware

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
maslak_s
Re: Studio upgrade - hardware

Post autor: maslak_s » czwartek 07 sie 2008, 14:28

"mikrofon AKG 214"

No nie wiem czy od sE 2200 to będzie taki upgrade. Ja bym narazie zostawił mikrofon, a więcej kasy włożył w preamp.

ja wywnioskowalem ze kolega w ogole nie ma mikrofonu... wiec jako taki do "domowego studia" polecilem ten
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 07 sie 2008, 14:37

ja wywnioskowalem ze kolega w ogole nie ma mikrofonu... wiec jako taki do "domowego studia" polecilem ten...

"mikrofon pojemnościowy, którego zadaniem byłoby..." - Dobrze wywnioskowałeś. Ja nadal przystaję na Rode NT2-A w podobnej klasie, choć słyszałem ostatnio dobre rzeczy o tym modelu SE.

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 07 sie 2008, 15:22

...ja wywnioskowalem ze kolega w ogole nie ma mikrofonu... wiec jako taki do "domowego studia" polecilem ten...
Fakt, chyba się za bardzo pospieszyłem.

Jeśli tak, to sE jaknajbardziej, ale do ciemnego preampu. Jasny wyciągnie z niego nadmiar syczacej górki, choć z drugiej strony ciemnemu doda niezbędnego życia. Sam mam ten mikrofon, ale kupowałem go do Joemeek'a (mimo wszystko ciemnego) i taki duet sprawdzał się bardzo dobrze. Teraz mam True System'a, który jest do bólu neutralny i tej górki momentami jest sporo. Wnioskuję więc że z jakimś zdecydowanie jasnym preampem może być już za dużo.

AKG jest nieco wysuszony (jakto AKG), wiec moim zdaniem raczej do lampowego preampu.

Rode, Violet itp. brzmią za to troche "vintage" (w sencie nieco chropowato, nie oddają tak dobrze szczegółów) i to też trzeba wziąc pod uwagę przy wuborze preampu (np. z ciemną lampą będzie za mało szczegółowo + w miksie raczej się nie przebije).

Także tu trzeba zdecydować się na jakąś koncepcję brzmienia i pod to dobrać parę urządzeń która to dobrze zrealizuje. Chcę powiedzieć że kupując w oderwaniu przyzwoity preamp i przyzwoity mikrofon nie ma gwarancji że efekt ich współpracy również będzie przyzwoity.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 07 sie 2008, 16:10

Cały system bazuje na komputerze stacjonarnym z procesorem Quad6600 na chipsecie Intela, chłodzeniem ninja i grafiką z wyjsciem na dwa 19" lcd. Soft, którego używam to C4 i sporo wtyczek. Obecnie posiadam karte E-mu 1212m, novation remote 37sl i krk rp-6.

1.Karta, którą mam zamiar zakupić:

E-mu 1616m PCI
## bez sensu. Potrzebujesz więcej wejść? nie. Masz dobrą kartę, ten model nic więcej w twojej sytuacji nie sprawi. Kup do tego preamp - np. ARTa z wyjściem cyfrowym i sprawa załatwiona. I pamiętaj, że EMU1212m ma sprzętowo realizowany pogłos. Dla wokalisty jako dawka talentu wystarczy.

3.KOntrola audio:
Mam dwa zestawy głośników (główne monitory, na których wszystko się odbywa i głośniki do finalnego odsłuchu) , dlatego zamierzam kupić Mackie Big Knob.
## IMO Mackie jest w tej sytuacji ok, ale lepiej zorganizować to inaczej. Dokupić do EMU1212 konwerter A/C/A na ADAT, wypuścić miks na wyjścia pomocnicze do wzmacniaczy słuchawkowych dla wokalisty czy gitarologa. IMO. A co do wyboru ewentualnie Mackiego - jest o tyle lepszy od SM czy Presonusa, że tor audio ma zasadniczo większy zapas dynamiki. SM widziałem w pracy raz, na presonusie Monitor pracowałem u kogoś w studiu przez kilka dni i... wolę nie

4.Monitory:
-KRK RP-6
## znasz monitory, to ich nie zmieniaj. Najwyżej dokup suba.

5.Mikrofon:
SE Electronics SE-2200A- mikrofon pojemnościowy, którego zadaniem byłoby nagrywanie wokali. Zasilany energią phantom byłby dobry w zestawie z e-mu 1616m.
## lepiej oddzielny preamp. W 1616m preamp jest adekwatny do ceny.

6.Kompresja i EQ:

I tu pojawia sie nastepny dylemat. Otóż nie wiem czy
w dalszym ciągu zostać przy moich vst, czy zakupić do kompletu Liquid Mix od Focusrite. Słyszałem na temat tego małego cuda wiele dobrych rzeczy, ale i też
## polecam PSP. Używam i chwalę. W zupełności wystarczy.

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

mmmm

Post autor: mmmm » poniedziałek 11 sie 2008, 15:46

Na wstepie bardzo chcialbym Wam podziekowac za posty ;)

Ok ,więc:

1. Fakt, pomysl z 1616m byl bardzooo nieprzemyslany i dlatego tez kupie preamp zamiast tego. Widze ,ze TL Audio cieszy sie bardzo dobra opinia, wiec chyba to wybiore.

3. Co do tego Mackie'ego to musze jeszcze przemyslec ten watek, alternatywnie skorzystam z rady greengo;)

4. Do monitorow definitywnie dojdzie sub.

5. Mikrofon - Rode , model nt2 lub sontronics stc-2 .Jestem tylko ciekaw jak on bedzie wspolpracowac z np. TL Audio Ivory 5060 mk2 - ale to juz nie mi sadzic (wiaze sie to z moim malym doswiadczeniem male doswiadczenie z mikrofonami) - dlatego tez tutaj prosze o Wasze zdanie;) - budzet na mic i preamp = 3500pln

6. TC Firewire + PSP

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » poniedziałek 11 sie 2008, 22:52

...Na wstepie bardzo chcialbym Wam podziekowac za posty ;)

Ok ,więc:

1. Fakt, pomysl z 1616m byl bardzooo nieprzemyslany i dlatego tez kupie preamp zamiast tego. Widze ,ze TL Audio cieszy sie bardzo dobra opinia, wiec chyba to wybiore.

3. Co do tego Mackie'ego to musze jeszcze przemyslec ten watek, alternatywnie skorzystam z rady greengo;)

4. Do monitorow definitywnie dojdzie sub.

5. Mikrofon - Rode , model nt2 lub sontronics stc-2 .Jestem tylko ciekaw jak on bedzie wspolpracowac z np. TL Audio Ivory 5060 mk2 - ale to juz nie mi sadzic (wiaze sie to z moim malym doswiadczeniem male doswiadczenie z mikrofonami) - dlatego tez tutaj prosze o Wasze zdanie;) - budzet na mic i preamp = 3500pln

6. TC Firewire + PSP

Pozdrawiam

...

IGS Audio NE1972 + AKG C214
www.klub.agaton.pl

ODPOWIEDZ